Dary od přírody 9 Žloutenka

Žloutenka

Režimová opatření

  • U žloutenky typu A je nutné zabezpečit hlavně hygienu, po použití WC si vždy umýt ruce a udržovat záchod v naprosté čistotě. Pamatuji si, že když na základní škole propukla žloutenka, na záchodě jsme si museli ruce umývat v ředěném chloru, dezinfekcí se umývaly lavice, kliky i madla. V prvé řadě však začněte držet přísnou dietu určenou pro játra.
  • Kurkuma je bylina používaná jako koření. V celé Asii se lze setkat s používáním této byliny, mezi jejíž „kompetence“ patří i léčba žloutenky. Přidávejte ji do každého jídla.

 

Bylinné čaje

  • Při žloutence popíjejte bylinný čaj z 25 g natě routy, 100 g květu smilu písečného a 15 g listu máty peprné. Přelijte 2 čajové lžičky směsi 200 ml vroucí vody, 15 minut vyluhujte a sceďte. Pijte 3x denně.
  • Smíchejte 50 g kořene pampelišky (smetanky lékařské), 50 g natě pampelišky, 25 g natě meduňky lékařské a 25 g listu slézu přehlíženého. Přelijte 1 vrchovatou lžičku směsi 200 ml vroucí vody, 10 minut vyluhujte a sceďte. Pijte 2x až 4x denně teplý čaj před jídlem.
  • Smíchejte 50 g natě a kořenů smetanky lékařské, 25 g čekanky obecné, 25 g mařinky vonné a 50 g rozrazilu lékařského. Přelijte 1 vrchovatou čajovou lžičku směsi 200 ml vroucí vody, 10 minut vyluhujte a sceďte.
  • Pijte 2x denně po doušcích teplý čaj ze směsi 25 g květu měsíčku lékařského a 25 g natě pelyňku pravého. Přelijte 2 čajové lžičky směsi
  • 200 ml vroucí vody, 15 minut vyluhujte a sceďte. Pijte před jídlem.
  • Při žloutence svařte 15-20 g hořce žlutého v 0,5 1 vody, vyvařte na poloviční objem a sceďte. Vypijte vše najednou vždy ráno nalačno.
  • Přelijte 1 čajovou lžičku rozdrcených semen ostropestřce mariánského 200 ml vroucí vody, 15 minut vyluhujte a sceďte. Pijte 2-3 šálky denně.

 

Tinktury

  • Schizandra (klanopraška čínská) je orientální bylina asi jako u nás ostropestřec mariánský. Dokáže likvidovat toxiny v játrech a je protizánětlivá. Zakoupíte ji v podobě tinktury v obchodě a bylinkami.
  • Velmi účinná je vlaštovičníková tinktura.

Pin It on Pinterest