Dary od přírody 9 Domácí příprava tinktur

Domácí příprava tinktur

Nejjednodušším způsobem výroby tinktur je následující postup:

  1. Jeden hmotnostní díl drogy přelijeme 5 hmotnostními díly lihu o koncentraci 60 až 70%.
  2. Necháme 7-14 dní vyluhovat při pokojové teplotě a minimálně jednou denně protřepeme.
  3. Poslední den necháme ustát a pak přefiltrujeme, nejlépe přes papírový filtr.

Obvyklá dávka tinktury činí 20-25 kapek, v některých případech až 35 kapek, které užíváme zpravidla 3x denně.
Tinktura se buď bere na lžičku a zapíjí vodou nebo čajem, nebo se nakape do vody nebo do čaje.
  U prudce jedovatých (účinných) látek dodržujeme poměr asi 1:10. Nezapomeňme ovšem na to, že líh je lehčí než voda, a tak zde neplatí obvyklé srovnávání objemu a váhy. Proto je třeba líh spíše odvažovat. Například 400 g lihu 60-65% odpovídá přibližně půl litru tekutiny.

Pin It on Pinterest