Afty

Režimová opatření

Zajistěte si dostatečný příjem vitaminů (hlavně vitaminu C a B-komplexu).   Z jídelníčku vylučte ostrá jídla.   Dodržujte základní pravidla hygieny: postižený má mít svůj příbor, talíř  atd. , jeho nádobí umývejte zvlášť.

Velmi dobrý účinek na léčbu aft má rozkousaná kulička hroznového vína, kdy každou hodinu rozkoušeme 1 kuličku a uvnitř úst jazykem místo protíráme. Do 1 dne dochází k dramatické úlevě a afata se rychle uzdravuje.

 

Bylinný čaj na afty

Vnitřně užívejte šálek teplého mléka se 2 lžícemi šťávy z rozrazilu  lékařského. To je osvědčený prostředek na posílení organismu.

 

Výplachy a kloktadla

Velmi osvědčený je odvar ze sušených borůvek. Výplach dutiny ústní  provádějte každou hodinu. U hodně malých dětí ústa potírejte pomocí  vaty namotané na špejli. 2 čajové lžičky sušených borůvek vařte  v 150 ml vody 5 minut, 10 minut vyluhujte a sceďte.

Účinný je také výplach šalvějovým nebo heřmánkovým čajem. 1 čajovou  lžičku šalvěje lékařské přelijte 150 ml vroucí vody, 10 minut vyluhujte  a sceďte. Vlažným čajem kloktejte několikrát denně. Šalvěj  i heřmánek mají svíravé a protizánětlivé účinky.

Léčebná je směs stejných dílů listů šalvěje a natě řepíku. 10 g směsi  přelijte 300 ml vroucí vody, 30 minut vyluhujte a přeceďte. Tímto horkým  čajem kloktejte a vyplachujte ústa. Užívejte 3x denně.

Afty potírejte propolisovou tinkturou.   Smíchejte 1 lžíci čisté šťávy z rozrazilu lékařského s 1 lžící octa a 100 ml  vody. Tuto směs používejte jako kloktadlo.

Pin It on Pinterest