Dary od přírody 9 Nehty (plíseň, rýhy, lámavost nehtů)

Nehty (plíseň, rýhy, lámavost nehtů)

TIP: Plísně nehtů (onychomykózy) se zbavíte tak, že velmi jemně nastrouhaný česnek přiložíte na místo, kde se nachází plíseň nehtu. Celý prst obvažte náplastí nebo kouskem obvazu a nehte působit asi hodinu nebo déle. Totéž opakujte vždy s novým česnekem po několik dní. Nehet se bude uzdravovat a s odrůstáním se již plíseň nehtu nebude šířit. Platí, že všechny plísně nesnáší silice z česneku. Ty je zabíjí. 

 

Domácí léčba nemocí nehtů

Režimová opatření a doporučení, nejčastější příčiny nemocí nehtů

  • Namodralé nehty (nehtové lůžko), hlavně u malíčku a palce, upozorňují na srdeční nedostatečnost. Stará medicína se vždy řídila stavem nehtů, kdy nehty upozorňovaly na problémy v těle.
  • Rýhy na nehtech jsou známkou nedostatku hořčíku a železa. U některých starších pacientů mohou naznačovat srdeční nedostatečnost, především v důsledku nevhodného jídla – hodně tučného a kořeněného. Hlavní zdroje železa jsou otruby, sezamová semena, sušené meruňky a jehněčí maso.
  • Lámavost nehtů prozrazuje, že vašemu tělu chybí zinek. Bývá to problém často u žen, které dlouhodobě užívají antikoncepci. Hlavní zdroje zinku jsou obilné kličky, včelí pyl, dýňová semena a ústřice.
  • Nehty odlupující se v šupinkách upozorňují na nedostatek křemíku v těle. Křemík má spojitost se srdcem, podílí se totiž na snižování rizika srdečních onemocnění. Nejvíce je křemík v lidském těle zastoupen v aortě, průdušnicích a plicích. Hlavní zdroj křemíku jsou cibule, červená řepa, vojtěška, přeslička, pšenice špalda, oves, proso a ječmen.

 

Tinktura

  • Záněty nehtového lůžka jsou většinou infekčního původu a upozorňují na slabost močového měchýře, proto v těchto případech dobře pomáhá tinktura z lichořeřišnice. Zakoupíte ji ve speciálních obchodech s bylinkami a užívejte ji vnitřně alespoň 2 měsíce. Pak si udělejte na 1 měsíc přestávku a dvouměsíční kúru znovu zopakujte. Záněty se rády vracejí, proto léčba musí být dlouhodobá.

 

Koupele

  • Při zánětech nehtových lůžek provádějte koupele rukou nebo nohou v odvaru slézu. Nejvhodnější je divoce rostoucí sléz. Potom můžete nehtová lůžka potřít měsíčkovou mastí. Do 5 lžic oleje dejte 1 lžíci nakrájených listů lichořeřišnice nebo jmelí bílého. Povařte 4 minuty a nechte 10 minut vyluhovat. Do oleje pak nehty namočte nebo ho vmasírujte do nehtových lůžek.
  • Plíseň nehtů nejlépe vyženete horkým octem (co snesete), do kterého namočíte prsty. Pak je opláchněte a natřete nelity olejem. Aplikujte 3x týdně.
  • Na zpevnění a pružnost nehtů pomáhají koupele v odvaru z řepíku lékařského. Hrst sušeného řepíku vařte 5 minul ve 250 ml vody, 10 minut vyluhujte a potom sceďte.
  • Na pevnost nehtů je příznivý lněný olej, kterým denně masírujte nehty nebo nehty ponořte na pár minut do teplého oleje.
  • Křehkým lámavým nehtům pomáhá potírání čerstvou šťávou z cibule kuchyňské. Na nehty aplikujte mast z lichořeřišnice větší nebo také tinkturu. Nehty si umývejte ve vodě s hypermangamen (růžový roztok).

Pin It on Pinterest