chmel-otacivyHumulus lupulus neboli chmel otáčivý se svými zklidňujícími účinky je vhodný při poruchovém spánku i na dobré trávení.

Botanický popis rostliny

Chmel je rostlina dvoudomá, pnoucí léčivka a trvalka, která vydrží na jednom místě až 25 let. Patří do konopovité (Cannabaceae) čeledi stejně jako cannabis. Stonek chmelu je čtyřhranný a pravotočivý, někdy dorůstající do výšky až deseti metrů. Drsný povrch stonku napomáhá rostlině při popínání. Listy jsou dlanité, široké i 20 cm. Povrch listu je tmavě zelený a drsný, zespodu světlý se žlutými žilkami. Plod je zploštělý, kdy v jednom plodu je jen jedno semeno. Především se využívají samičí šištice.

Původ a rozšíření

První zmínka o pěstování chmelu je z r. 859.Císař Karel IV. se významně zasadil o rozšíření chmelu v Čechách. V literatuře je psáno, že již naši předkové pojídali chmel jen se solí, pepřem, olejem či octem. Nejvýznamnější je užití chmele v pivovarnictví, jež má u nás obrovskou tradici. Dnes se pěstuje na chmelnicích, především v teplejších oblastech a jako planý ho můžeme vidět v olšinách, u potoků a lesíků kde zelení houštiny.

Využití

Chmel otáčivý je prospěšný pro hluboký, klidný a kvalitní spánek. Povšimli si toho u sběračů chmele, kteří se snadněji a rychleji unavili. Unavenost a ospalost jim vyvolal lupulon. Chmel působí jako zklidňující sedativum. Za pozitivní účinky na spánek může přítomnost sedativní látky 2-metyl-3-butendiol, která je v rostlině obsažena. Sušením se zřetelně koncentrace zvýší. Chmel je vhodný užívat při silném nervovém vypětí.

Bylina prospívá trávení díky látkám humulinu a lupulinu. Další kladnou vlastností chmelu je zvyšování chuti k jídlu, což způsobují hořčiny a silice. Je vhodný při nechutenství. Působí také dieureticky tedy močopudně.

Chmel si mohou oblíbit i ženy v období menopauzy, kdy jim bylina ulehčí průběh celého období. Pozitivní účinky má i na cholesterol, snižuje jeho hladinu v krvi a je uváděn jako antioxidant.

Účinné látky

Chmel obsahuje pryskyřice a to až 12 %, flavonoidy, třísloviny, chalkony, silice, hořčiny, z nichž je nejvýznamnější humulin a lupulin.

Tradiční dávkování

Dvě čajové lžičky přelijeme čtvrt litrem vroucí vody a necháme patnáct minut louhovat. Pijeme 2x – 3x denně. Nálev je příjemně hořké chuti.
Doporučené denní dávkování je maximálně 15 g.

Upozornění: Není vhodné pro těhotné ženy.

 

Pěstování

Chmel otáčivý je možné pěstovat si i na vlastní zahradě, kde krásně ozelení přístřešek či pergolu. Pokud se rozhodnete si chmel na zahrádce vysadit, věnujte mu opravdu velkou plochu, kde bude mít rostlina prostor pro svůj obrovský vzrůst. Není náročný na půdu, proto mu stačí obyčejný zahradnický substrát. Vyhovuje mu slunné místo, proto ho pravidelně zavlažujeme.

0 komentářů

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..



Nejnovější příspěvky

Pin It on Pinterest

Share This