lapacho

Lapacho kůra z jihoamerického stromu, domorodci nazývaného strom Bohů. Díky příznivému účinku lapacha na organismus si získává přední místo mezi fytoterapeutickými čaji na celém světě.

Botanický popis rostliny

Lapacho neboli Tabebuia impetiginosa je strom z tropických oblastí Jižní Ameriky. Lapacho dorůstá výšky 10-25m, má hladkou kůru a známkou stromu je velmi tvrdé dřevo, odolné vůči rozkladu i nemocem. V místech své domoviny bývá využíván pro tyto vlastnosti ve stavitelství. Květy lapacha jsou zbarveny modro-fialovo-růžově a jsou masožravé, živí se hmyzem. V tradičním léčitelství se užívá vnitřní kůra stromu a to pouze odrůd Lapacho Morado a Lapacho Colorado.

Původ a rozšíření

Strom je původem z amazonského pralesa a dalších tropických oblastí Jižní a Latinské Ameriky. Zmínky o užití lapacha v Evropě se tradují již od dob Vikingů, kteří léčebnou kůru pravděpodobně přivezli ze svých zaoceánských cest. Odrůdy lapacha můžeme najít i v Africe, avšak u těchto nebyl zjištěn větší léčebný efekt. Naproti tomu jsou účinky jihoamerického stromu tradovány a využívány  domorodými kmeny již od pradávna. Dnes jsou antioxidační, protivirové a antibakteriální účinky lapacha známy a využívány prakticky po celém světě.

Čaj Lapacho pochází z kůry stromu Lapacho, jehož domovina je v Brazílii, Bolívii, Peru, severní Argentině a Paraguaji. Tyto stromy jsou staré dokonce 700 let a účinkům jeho kůry jsou připisovány až zázračné schopnosti.

Využití

Domorodé kmeny Jižní Ameriky využívaly lapacho především pro jeho antibakteriální a antivirotické účinky. Tradičně bylo lapacho používáno při infekcích, horečkách, chřipkách, nachlazeních,na vředy či léčbě syfilidy. V celé Amazonii je používána proti malárii a úspěšně byla aplikována i při epidemiích malárie. Velmi dobře působí proti plísňovým onemocněním, kvasinkám a je protizánětlivé. Používá se k regulaci krevního tlaku. Několik prováděných studií potvrdilo pozitivní účinky na poškozené buňky. Uváděna je protirakovinná a protileukemická činnost kůry lapacho. Při rakovinných nádorových onemocnění bylo pozorováno zmenšení nádorů. Ve fytoterapii bylo užíváno lapacha proti infekcím močových cest, vředům i úplavici. Podporuje správnou funkci jater a trávení. Antioxidant guercetin obsažený v lapachu přispívá k očistě organismu. Důležitá je schopnost lapacha posilovat organismus a podporovat jeho vlastní obranyschopnost. Pomáhá tím při civilizačních chorobách jako je cukrovka, alergie či mutace buněk. Pozitivní jsou ohlasy na léčbu dermatitidy a lupénky. V neposlední řadě lapacho uklidňuje nervy a působí blahodárně na náš spánek.

 

Lapacho napomáhá v odstraňování nečistot a usazenin z těla, posiluje imunitní systém a vnitřní orgány – játra a ledviny. Podporuje trávení a umí povzbudit látkovou výměnu. Hubí některé druhy plísní a bakterií, je vhodný při poševních výtocích. Pozitivně působí po chemoterapii nebo po delším užívání psychofarmak. Zlepšuje prokrvování těla a má kladný vliv na srdce, leukémii, krevní oběh a chudokrevnost.

  • Povzbuzuje látkovou výměnu.
  • Zamezuje vytváření otoku a usazenin v krevním oběhu.
  • Normalizuje výměnu cukru a je pozitivní pro diabetiky.
  • Uklidňuje nervový systém a zmírňuje podráždění.
  • Zmírňuje bolest.
  • Pozitivně ovlivňuje chronická onemocnění a migrény.
  • Je účinný při vyrážkách, pomáhá na zhnisaná místa a při zánětech.
  • Působí močopudně.
  • Aktivuje přirozenou funkci potních žláz.

Odborníci se také domnívají, že tento čaj může brzdit růst již vzniklých nádorů. Jeho největší síla je však připisována tomu, že je velmi účinným stimulátorem imunitního systému. Mohou za to zejména bioaktivní látky jako katechiny, saponiny, bioflavanoidy, chinony a další.
Množství vypitého čaje je individuální, pohybuje se od 2-3 šálků 0,2 dl až po 2 litry. Žádné vedlejší účinky dosud nebyly prokázány.
Pro přípravu čaje jsou naprosto nevhodné nádoby z hliníku, zinku apod. Používáme zásadně materiály jako sklo nebo porcelán. Hotový čaj také neskladujeme v plastových nádobách, protože jeho účinky by mohly být oslabeny.
Vnější užití: Odvar z lapacha se úspěšně používá k oplachům kvasinkových infekcí a různých druhů plísní (např.plísně nohou a nehtů)

 

Účinné látky

V lapachu byli identifikovány dvě nejúčinnější látky a to lapachol a beta-lapachon. Tyto dvě látky vykazují schopnost zabíjet viry, plísně, bakterie a různé parazity. Důležité jsou také flavonoidy se svojí antioxidační schopností.

Tradiční dávkování

8-12g lapacha vaříme v 1litru vody asi 8-10 minut (důležitá je doba vaření, při krátkém převaření se nestihnou účinné látky vylouhovat). Odstavíme a necháme louhovat dalších 15-20minut. Pijeme 3xdenně.

Upozornění: Lapacho ředí krev a není proto vhodný pro lidi mající nízkou srážlivost krve nebo již berou léky na ředění krve jako je např. warfarin.

Pěstování

Lapacho roste ve volné přírodě Jižní Ameriky. Komerčně je využíván pro svoje tvrdé dřevo. Rozmnožuje se semeny. V našich podmínkách lze pěstovat jistou odrůdu lapacha jako pokojovou rostlinu.

0 komentářů

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Nejnovější příspěvky

Pin It on Pinterest