Dary od přírody 9 Antioxidanty / Detoxikace 9 Brusinka kanadská (Vaccinium macrocarpon Brusin)

cranberryZdravé cesty močové-Kanadská brusinka, Klikva velkoplodá,Vaccinium macrocarpon. Spousta názvů skrývající hlavní přínos jednoho ovoce.

Botanický popis rostliny

Kanadská brusinka je malý, plíživý keřík, který má větvičky dlouhé až kolem 1 metru. Listy klikvy jsou cca centimetrové a oválné. Jsou celoročně zelené. Květy jsou růžové, oboupohlavné. Plody se dají velikostně přirovnat našemu angreštu, avšak barva je načervenalá, až červená.

Původ a rozšíření

Již severoameričtí indiáni využívali kanadskou brusinku při léčení močového měchýře a celých cest močových. A ne jen k léčbě, ale i jako prevenci ji indiáni před dávnými léty konzumovali. Kanadská brusinka pochází ze severní Ameriky, jak napovídá název z Kanady. Dnes se pěstuje také na Novém Zélandu, ale i u nás v Evropě. Na trhu můžete koupit různé sirupy, šťávy, pasty, ale i plody sušené, či konzervované.

Využití

Vaccinium macrocarpon – plody této rostliny působí protizánětlivě a diureticky. O brusince je všeobecně známé, že je vhodná pro správnou funkci močového měchýře. Navíc zbavuje naši moč nepříjemného zápachu, což určitě ocení lidé trpící na nechtěné úniky moči, tedy jedince, které trápí inkontinence. Kanadská brusinka dokáže, díky účinným látkám, které obsahuje, zabránit tvorbě močových kamenů a v případě, že močové kameny již existují, je rozpouští. Látky obsažené v plodech kanadské brusinky blahodárně a účinně působí na močový měchýř, a to tak, že vytvoří tenkou vrstvu (jakýsi povlak) na okrajích močového měchýře, a tím zabraňuje bakteriím usadit se a nadále množit. Kanadská brusinka je též využívána jako prostředek napomáhající při bojích s plynatostí a jako oblíbený a chutný antioxidant.

Účinné látky

Klikva velkoplodá obsahuje především vlákninu, cukry a bílkoviny. Její plody jsou považovány jako bohatý zdroj vápníku, draslíku, hořčíku, vitamínu A, vitamínu C a fosforu. V dužině a slupce plodu kanadské brusinky jsou obsaženy polyfenoly. Jako další látka je kyselina chinová, která zabraňuje tvorbě močových kamenů.

Tradiční dávkování

Doporučená denní dávka je plná hrst kanadské brusinky. Nesníme však celou hrst najednou, ale množství si rozdělíme do celého dne, například do třech dávek. Dávku sníme vždy před jídlem. Každý si dávkuje svojí rukou. Je rozdíl mezi malinkou ručičkou dítěte a rukou dospělého muže.
Dodržujte dávkování po dobu 2 měsíců a poté přerušte. Ročně se doporučuje konzumovat kanadskou brusinku jen 4 měsíce v roce, vždy po dvou měsících.
Výhodou naší kanadské brusinky je, že je doslazována cukrem, takže i vaše děti si na ní pochutnají, když je postihne nějaký nepříjemný zánět, či problém s močovými cestami.
Brusinku můžeme používat i jako další přísadu například do vánočky namísto hrozinek, či do různých dortů. Vše jen dle vaší chuti.

Upozornění: Nejsou známé žádné kontraindikace.

Pěstování

Mladé rostlinky kanadské brusinky seženeme v zahradnictví. Vysazovat kanadskou brusinku můžeme celoročně, avšak za nejvhodnější je považováno jarní a podzimní období. Když už ji máme doma, není nijak zvlášť těžké se o brusinku starat a dopřát jí to, co potřebuje. Prvním pravidlem je, že brusinka potřebuje kyselou a velmi vlhkou, podmáčenou půdu. Nejlepším řešením, jak vytvořit vhodné prostředí pro kanadskou brusinku je, že buď do záhonku, či prostornějšího květináče vytvoříme bažinku. V záhonku vyhloubíme jámu, do které vložíme fólii, která nepropustí vodu a bude odolná proti protržení, např. kamínkem. Plachtu, či fólii naplníme do půli vodou a zasypeme čistou rašelinou. Vodu a rašelinu promícháme a uděláme bažinu Na tuto bažinu můžeme dát mech, např. rašeliník, který nám bude udržovat vlhkost shora. Při horkých letních dnech, kdy se půda vysušuje, je dobré brusinku zalévat.
Klikva velkoplodá je mrazuvzdorná, takže ze zimy nemusíme mít strach. Jen pro náš klid a pohodlí rostlinky můžeme na zimu obložit její stonek klestím, což zabrání průniku mrazu. Kanadskou brusinku můžeme hnojit, ale pozor na hnojiva bohaté na vápník. Vhodné je použít hnojiva třeba na azalky či rododendrony.Tyto hnojiva neobsahují vápník, který kanadská brusinka nesnáší.

0 komentářů

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Nejnovější příspěvky

Pin It on Pinterest