Dary od přírody 9 Magazín 9 Vyhýbejte se těmto 5 spouštěčem autoimunitních onemocnění

Vyhýbejte se těmto 5 spouštěčem autoimunitních onemocnění

Magazín | 0 komentářů

Mnohým onemocněním je možné se vyhnout, ať už zdravou výživou, nebo dodržováním zásad zdravého životního stylu.

Toto pravidlo bohužel neplatí u autoimunitních onemocnění. Ta totiž mohou spustit i zcela běžné potraviny, či dokonce takové potraviny, které se považují za zdravé.

Co jsou to autoimunitní onemocnění

Autoimunitní onemocnění vznikají v případě, kdy náš imunitní systém je až příliš aktivní a zdravé buňky a tkáně začne z nějakého důvodu považovat za hrozbu.

Následně naše imunita zahájí tvorbu protilátek, které bez slitování útočí a ničí tyto zdravé tkáně a pokračuje v tom bez ohledu na naše bolesti či tělesné záněty.

Mezi nejčastější druhy autoimunitních onemocnění patří:

  • revmatoidní artritida (bolesti a záněty kloubů)
  • roztroušená skleróza
  • cukrovka prvního typu
  • lupus
  • Hashimotova nemoc
  • zánětlivé onemocnění střev (Crohnova nemoc, ulcerózní kolitida)

Někteří vědci objevili, že za vznikem těchto onemocnění stojí naše strava, obvykle konzumace vysoce zpracovaných potravin. Příčinou je obsah různých druhů solí, které nadměrně stimulují pomocné T-buňky našeho imunitního systému.

A výsledek nás nepotěší – téměř každý šestý člověk dnes trpí nějakým druhem autoimunitního onemocnění.

Pokud jste náhodou jedním z nich, nepanikařte!

Většinu z těchto onemocnění dokážete zmírnit či dokonce úplně vyléčit tím, že identifikujete potravinu, která je za to odpovědná a následně ji vyloučíte ze svého jídelníčku.

Zde je 5 potravin, které nejčastěji zapříčiňují vznik autoimunitních onemocnění:

1. Cukr

Zpracovaný cukr je častým viníkem těchto onemocnění.

Je to nejen proto, že konstantně sabotuje váš imunitní systém v boji s nemocemi, ale regulace jeho úrovně v krvi se nejednou vymyká zpod kontroly.

Pokud již nedokážete odolat sladkému, alespoň cukr výrazně omezte a zároveň ho vyměňte například za med nebo přírodní sladidla, jako je stévie.

2. Quinoa

Quinoa je momentálně velmi oblíbená potravina v různých zdravých receptech díky svému vysokému obsahu vlákniny, bílkovin či železa.

Přesto se zároveň jedná o poměrně rizikovou potravinu pro vznik autoimunitních onemocnění.

Proč?

Viníkem je její vysoký obsah saponinů způsobujících poškození střevní výstelky, následkem čehož je nadměrná stimulace vašeho imunitního systému.

Pokud trpíte autoimunitním onemocněním nebo na něj máte náběh, quinoi se raději vyhněte.

3. Lepek

Ano, starý známý lepek. Lepku se obvykle vyhýbají jen lidé, kteří trpí intolerancí na lepek nebo celiakií.

Kromě nich by se mu však měli vyhýbat i ti, kteří se potýkají s autoimunitním onemocněním.

Lepek u relativně zdravých lidí zvyšuje šanci, že se imunitní systém přepne do prestimulovaného módu a vyvolá autoimunitní onemocnění.Související článek: Jak dlouho trvá vyléčit střeva (Crohnova choroba, celiakie apod.)

4. Mléko a mléčné výrobky

Mléku a mléčným výrobkům je dobré se vyhýbat nejen kvůli jejich obsahu antibiotik a růstových hormonů, které se ve velkém množství používají při chovu krav.

Dalším důvodem je, že mléko, dokonce i to v bio kvalitě, má potenciál působit jako alergen, který aktivuje imunitní odezvu těla.

Obvykle je to kvůli bílkovině kaseinu, která se v každém mléku přirozeně vyskytuje a která vyvolává záněty v těle.

5. Mléčná čokoláda

Ačkoli neradi, ale i mléčnou čokoládu musíme zařadit na tento seznam.

Jelikož jde o mléčný výrobek, bez ohledu na obsah zdravého kakaa, často vyvolává alergické reakce v těle stejně jako ostatní mléčné výrobky.

Zpracovala: Vylectese.cz

0 komentářů

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Nejnovější příspěvky

Pin It on Pinterest