Houževnatec jedlý (Šiitake kloboučky, Šii-Také,Lentinus edodes)

Šii-také se doporučuje kombinovat s Lesklokorkou lesklou

Houby jako Jidášovo ucho,Hlíva ústřičná a Shii také jsou velice vhodným doplňkem stravy, pro jejich vynikající chuť a fytoterapeutické vlastnosti. Právě díky vynikající chuti lze nenásilně tyto houby přidávat a obohacovat s nimi běžné pokrmy a maximálně tak využít jejich pozitivních vlastností.

 

 

Houževnatec jedlý neboli šii-také je jedlá vyšší houba spadající do rodu Basidiomycetes (stopkovýtrusné), který má široké rozmezí barev, od jantarové po hnědou. Plodnice shii-také má 5–12 cm široký vypouklý klobouk se zkrouceným okrajem, je světle hnědé barvy s možným tmavočerveným nádechem. Pokožka klobouku je na povrchu šupinatá, někdy popraskaná v nepravidelných mapách.

Je to lupenatá dřevokazná houba s kloboukem o průměru 50 až 70 mm. Nejčastěji se tato houba pěstuje v Japonsku, a to na kmíncích stromů rodu Pasania z čeledi bukovitých. Jsou to stromy, podobné malým doubkům.

Když se klobouk vaří, uvolňuje velmi příjemnou vůni česneku a silic, chuť je bohatá, mírně zemitá. Noha houby je dlouhá 2–5 cm, široká 5–20 mm a na povrchu je porostlá jemnými šupinkami. Dužnina je bílá, pevná na dotyk a manipulaci, uvolňuje příjemnou vůni.

Účinně pomáhá při: Droga vykazuje výraznou protivirovou a protinádorovou aktivitou. Stimuluje imunitní systém organismu a tím zvyšuje jeho celkovou odolnost. Rovněž snižuje hladinu cholesterolu v krvi a zlepšuje využití a metabolismus tuků, což se projevuje ve značné protisklerotické aktivitě. S úspěchem lze drogu využít také k tzv. čištění krve, tedy detoxikaci organismu, a zlepšení látkové výměny. Při mnoha chorobách stavech nastupuje po aplikaci drogy pocit zlepšení, které předchází léčivému účinku. Z dalších účinků je třeba jmenovat působení protihistaminové, které se projevuje poměrně výrazným útlumem nejrůznějších alergií.

Tradiční užití:
Kloboučky šii-také využíváme v kuchyni stejně jako jiné sušené houby. Jejich užitím zvyšujeme kvalitu připravovaných pokrmů – obohacujeme běžné pokrmy.

Surovina pro individuální použití

Při preventivní kúře, zaměřené na celkové pročištění organismu podáváme 1 houbičku denně, léčebně – pro trvalejší zvýšení látkové výměny – podáváme 2 houbičky denně a při antialergické léčbě je namístě podávání 3 houbiček denně. Při nádorovém onemocnění pak podáváme denně 4 až 5 houbiček. Houbičky lze také povařit a podávat jejich vodný výluh – tedy čaj, nicméně tato léková forma je vhodná tehdy, jestliže sušené houbičky pokrájíme nadrobno a rozmícháme do příslušné čajové směsi. Samostatný houbový čaj má chuť, která není vhodná pro delší podávání. Mnohem lepší proto je příslušnou dávku vhodit do dietní polévky a požít ji v této kuchyňské úpravě. Je ovšem třeba dbát na to, abychom veškerou polévku snědli sami, a o naši léčebnou dávku se tak nedělili s příslušníky domácnosti. Vhodným prostředkem k užívání je tinktura, která zasahuje všude tam, kde je nebezpečí virových infekcí, nebo tam, kde již virová infekce vypukla.

Záložka pro permanentní odkaz.
   

Sledujte nás na Facebooku

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *