V překladu „Perlový čaj“ nebo také „Střelný prach.“ Výborná sorta čínského klasického čaje. Čaj je svinut do malých kuliček a při zalití se tyto roztahují – rozvíjejí. Jedná se o silný zelený čaj, na západě velmi oblíbený. Díky svinutí si lépe uchovává své typické aroma po delší dobu a méně nasává okolní pachy.
Proč je zelený čaj tak nenahraditelnou součástí vyváženého příjmu pro náš organismus důležitých látek? Odpověď na tuto otázku je možná trochu překvapivě docela prostá. Hlavním trumfem zeleného čaje je ve srovnání s dalšími čajovými nápoji už především samotný způsob jeho výroby. Zelený čaj jako takový se totiž od nich liší ani ne tolik samotným druhem rostliny, z níž čajové lístky pochází, jako spíše způsobem jejich úpravy bezprostředně po sklizni.
I zde tak máme co do činění s čajovníkem čínským, jehož lístky jsou krátce po otrhání vystaveny vysokým teplotám /at‘ už páře nebo sušení na speciálních pánvích/, díky čemuž je v maximální možné míře omezeno riziko jejich oxidace. A právě oxidace je totiž tím hlavním důvodem, proč čajové lístky v jiných případech ztrácí velkou část své síly.
Listy zeleného čaje mají silné antioxidační účinky, čímž chrání tělesné buňky před volnými radikály, které způsobují předčasné stárnutí organismu. Čajovník čínský normalizuje fyzické a mentální funkce, přispívá k udržení orálního zdraví – zdraví zubního. Čajovník má vliv na zdraví srdce, kontroluje metabolismus tuků a hladinu glukózy v krvi. Čajovník působí na řízení váhy – oxidace tuků (stav při tělesném výkonu, kdy krevní glukóza nepostačuj a svalstvo začíná využívat energii převážně z tuků). Dále čajovník přispívá k udržení zdraví kostí a kůže.
Příprava: Vodou o teplotě 70-80°C zalejte čaj v poměru 1,5 dl na čajovou lžičku. Pokud čaj louhujete v konvici, pak navíc 1 lžičku na konvici. Ponechte 2-3 minuty louhovat. Poté přeceďte. Možno připravit 3 nálevy.
Abychom se však i my mohli následkem pití zeleného čaje těšit pevnějšímu zdraví, je třeba pamatovat na to, že zelený čaj bychom měli pít pravidelně. Přesněji řečeno nejlépe každý den.
Jedině tak se totiž může naplno projevit síla antioxidantů obsažených v zeleném čaji, jež lidské tělo dokáží efektivně zbavovat tzv. volných radikálů. Právě tyto prvky jsou totiž nejvíce zodpovědné za zdravotní obtíže typu ucpaných tepen nebo rakovinného bujení.
Při pohledu na statistiky věnované výskytu rakoviny ve vyspělých zemích je den ode dne zřejmější, že možná vůbec nejvýznamnějším pozitivním účinkem zeleného čaje na lidské zdraví je právě jeho schopnost efektivně snižovat riziko výskytu tohoto závažného onemocnění. Velice zjednodušeně řečeno totiž v sobě zelený čaj obsahuje látky, které dokáží eliminovat buňky, u kterých je možné pozorovat nepřiměřeně intenzivní růst. Konkrétně tak například existují přesvědčivé studie, které dokládají, že už pouhé dva šálky zeleného čaje dokáží snížit riziko výskytu rakoviny plic téměř o 20%! Pro velkou část z nás může být podobně zajímavé také výsledky studií, které se zaměřily na zkoumání možného vlivu látek obsažených v zeleném čaji na úroveň hladiny cholesterolu. Vědci na jejich základě posléze prokázali, že některé látky přítomné v zelném čaji dokáží výrazně snížit objemy cholesterolu, které zpracovává naše trávící soustava, a naopak zvyšuje celkové množství cholesterolu, které je z těla odvedeno pryč.
Zelený čaj je však důležitým pomocníkem i při celkovém udržování dobrého stavu našeho imunitního systému. K zajímavým výsledkům tak například dospěli britští vědci, kteří dlouhodobě sledovali krevní obraz těch, kdo své ráno začínají kávou, aby jej následně srovnali s krevním obrazem pravidelných ranních pijáků zeleného čaje. Výsledky hovoří samy za sebe. Koncentrace antibakteriálních bílkovin byla u milovníků čaje hned pětkrát vyšší!
A jednu optimistickou zprávu na závěr. Zelená čaj dokáže pomoci i v boji s nadváhou! Některé složky zeleného čaje totiž nejenom dokáží celkově stimulovat metabolismus člověka. Ale spolu s tím také působí na nervovou soustavu člověka, kterou dokáží vést k přímému uvolňování tuků do krevního oběhu, kde následně tuky slouží jako palivo, které následně pomáhá intenzivnímu spalování samotného tělesného tuku.
Na úplný konec jsme si ale nechali ještě jednu informaci, která někdy bývá neprávem tak trochu opomíjena. Pití zeleného čaje totiž prospívá i vašim zubům! Antibakteriální složky tohoto nápoje totiž zvládají také bojovat s bakteriemi způsobujícími zubní plak. Nakonec zelený čaj obsahuje mimo jiné také fluor!
0 komentářů