
Botanický popis rostliny
Chuchuasi je strom rostoucí v amazonském deštném pralese, který dorůstá do výšky 30 m. Mohutný strom má extrémně tvrdou kůru, červeno-hnědé barvy. Listy chuchuasi jsou velké cca 30 cm, oválné a hladké. Květy jsou bílé a malé. Užitnou částí stromu je kůra.
Původ a rozšíření
Zemí původu chuchuasi je Jižní Amerika, konkrétně Peru, Ekvádor a Kolumbie. Již obyvatelé Amazonie věděli o blahodárných účincích chuchuasi na lidský organismus. V 60. letech Američané objevovali potenciál této byliny ve farmaceutické společnosti, kde pomalu zjišťovali imunostimulační vlastnosti chuchuasi. Dnes se dováží i do Evropy.
Využití
Mayten velkoplodý nese své peruánské jméno Chuchuasi již po staletí. Volným překladem se nazývá „chvějící se záda“, což poukazuje na jeho 
Díky přítomnosti triterpenoidů se chuchuasi stává pomocníkem při nádorových onemocnění. Nádory plic, střev, lymfoidní nádory a melanomy to jsou oblasti, u kterých je výrazný účinek chuchuasi zřetelný.
Další předností kůry chuchuasi je antiartritický a protizánětlivý účinek. Alkaloidy obsažené v kůře stromu zapříčiňují efektivní snižování produkce proteinkináze C (PKC). Enzym PKC je enzymem, který zhoršuje, či startuje astma, kardiovaskulární onemocnění, artritidu, nádory kůže a mnoho dalších. Snížením aktivity PKC se můžeme vyhnout zmíněným nemocem. Chuchuasi je protizánětlivé a analgetické, za což může přítomnost epigallokatechinů, quratea-proanthocyanidů A/B a fenoldienonů.
Mezi další vlastnosti chuchuasi se řadí afrodisiakální účinky. Při ztrátě pohlavního chtíče je chuchuasi vhodné pro obě pohlaví.
Chuchuasi kůra je doporučována ženám s nepravidelnou periodou a s bolestmi spojené s ní. Upravuje pravidelnost menstruace a díky analgetickým účinkům snižuje bolest. Dále se kůra používá jako dobré posílení nervového systému, podpora imunity a doplnění energie, stimulant potence, ale i jako teplý čaj, který je vhodný pít při chřipkách a nachlazení.
Účinné látky
Chuchuasi kůra obsahuje alkaloidy, triterpenoidy, katechiny, organické kyseliny a v neposlední řadě saponiny.
Tradiční dávkování
Jednu lžičku kůry chuchuasi vložíme do jednoho litru studené vody a vaříme na mírném ohni maximálně 15 min. Poté scedíme a odvar pijeme 3x denně cca 250 ml.
Upozornění: Není vhodné pro těhotné a kojící ženy, děti do tří let. Skaldujte mimo dosah dětí, v suchu a temnu při pokojové teplotě.
Pěstování
Vzrostlý strom chuchuasi, jak je již zmíněno, roste v deštných pralesech Amazonie z Peru. Není známo, že by se pěstoval.








0 komentářů