Bobkový list je sušený list vavřínu ušlechtilého (Laurus nobilis) používaný zejména jako koření. Původem je pravděpodobně z Malé Asie, dnes je vavřín pěstován v celém Středomoří. Jedním z největších producentů je Turecko.
Již od pradávna mají jeho vlastnosti důležitou roli, vyznačuje se silnou aromatickou vůní. Jeho vlastnosti v léčitelství se používají na paměť, koncentraci, racionální myšlení podmíněné aktivitou a iniciativou. Zbystřuje paměť, prohlubuje myšlení a soustředění, podporuje jasnozřivost, chrání zdraví, pročišťuje a nastoluje klidný spánek vložením několika listů pod polštář. Používá se rovněž k vyčištění kloubů a těla od usazenin a solí kyseliny močové. Podporuje trávení a chuť k jídlu. Při revmatických bolestech je bobkový list neocenitelný. Bolavá místa se mažou bobkovým olejem.
Ten se připraví z – 50 g bobkového listu do láhve a zalít nejméně 70 % lihem – 24 hodin nechat louhovat – přidat 1/2 litru olivového oleje a ve vodní lázni 5-6 hodin zahřívat, olej se při tom nesmí vařit – přefiltrovat přes jemné plátno.
Je možné také použít obklad na klouby z bobkového listu:
Rozdrťte bobkový list, smíchejte s olivovým olejem, směs dejte například na čistý kapesník a přikládejte několikrát denně na postižené místo.
Bobkový list má schopnost rozpouštět. Rozpouští kamínky a pomáhá při všech nemocech močového měchýře. Pomáhá při trombóse jater a rozpouští zatvrdliny sleziny. Rozhání otoky. Pro nejrůznější jedy působí jako protijed. Pomáhá i při bolestech v kostech, kříži a při bolestech sedacího nervu. Bobkový list podporuje trávení. Vavřínové esence a masti se používají k vnějšímu léčení revmatismu a odpuzování hmyzu (odpuzuje škůdce mouky). Olej se používá při podvrtnutích a pohmožděninách. Ve formě čaje snižuje cukr v krvi u diabetiků, pomáhá při dně. Obsahuje silice, glykosidy, alkaloidy, hořčiny, třísloviny a další látky. Hořčiny z bobkového listu povzbuzují tvorbu žluči, což je důležité u jater, poškozených dlouhodobým užíváním chemických léčiv.
Má rovněž účinky proti molům, vložením pár lístků do skříně.
Odvar bobkového listu na odstranění vápenatých usazenin a solí
Tento recept na jednu stranu není složitý, ale je účinný a je nutné jej přesně dodržet. Pokud máte organismus více zanešený chce to při aplikaci obezřetnost. Před použitím uvedeného receptu je vhodné vyčistit pomocí klystýrů střeva (14 dnů), protože se může stát, že nastane souběžné uvolňování škodlivin ze střevní stěny, z kloubů a tkání a to nemusí být příjemné.
Na celou roční kůru potřebujeme cca 30 g bobkového listu. Nejlépe vždy večer před dnem procedur si připravíme odvar z 5 g bobkového listu, který vaříme 5 – 10 minut v 300 ml vody. Potom necháme odvar luhovat přes noc (minimálně 3 hodiny) nejlépe v termosce, přecedíme a malými doušky pijeme v průběhu celého dne tak, abychom pití odvaru ukončili do 20.00 hodin téhož dne. Velice vhodné je udělat si před spaním klystýr, aby se dobře odváděly toxiny z těla ideální cestou a nedocházelo ke zbytečně velkému zahleňování horních cest dýchacích. Celou tuto proceduru opakujeme po 3 dnech. Dále týden pauza a zase zopakovat. Následně je možné znovu opakovat proceduru každé čtvrtletí (tedy 6x za rok), nebo podle osobních pocitů. Nepít dlouhodobě!
Je možné postupovat i razantněji, kdy uvedený odvar v množství 50 – 100 ml pijeme vždy cca 15 minut před jídlem po dobu až 14 dnů.
Čaj na artritické bolesti
Celý sáček koření dejte do hrnku a přelijte 250 ml vařící vody. Po 15 minutách sceďte a po troškách popíjejte pomalu po celý den. Kúra se za 3 dny zopakuje. Potom se zopakuje za týden, za měsíc a za 6 měsíců. Artritidu nevyléčí, ale uleví od bolesti.
Nedivte se, jestliže se objeví vylučování růžově zabarvené moči. Jde o to, že se soli začnou tak rychle rozpouštět, že močový měchýř dráždí. Přesvědčit se o tom, že se soli skutečně dobře rozpouštějí, je možné za jeden až dva týdny. Jestliže jste měli nepohyblivé nebo bolestivé klouby nebo jste trpěli bolestmi závislými na počasí, pak se přesvědčíte, že bolesti mizí a pohyblivost se zlepšuje.
Bobkový list také:
- pomáhá při trombose jater a rozpouští zatvrdliny sleziny
- má příznivé účinky v případech bolestí kostí, v kříži, bolestech sedacího nervu
- pomáhá při revmatoidním artritis
- příznivě ovlivňuje dnu
- podporuje trávení
- snižuje hladinu cukru v krvi
- má protizánětlivé, desinfekční a sedativní účinky
- rozhání otoky
Bolesti kloubů (páter František Ferda):
Jsou způsobené nadměrným požíváním brambor. V bramborách jsou látky, které pomáhají uvolnění kloubních pouzder a tím i k vysychání kloubní jamky, tření a bolesti kloubů. U malých dětí se překrmování polévkami, ve kterých je hodně brambor nevyplácí, – dochází k luxaci kyčlí. Abychom těmto potížím zabránili, musíme brambory vždy vařit s kmínem nebo je zapíjet kmínovým čajem.
Kmínový čaj:
Do ¼ l vroucí vody dát půl lžičky kmínu, 8 minut vařit.
Čaj proti bolestem v kloubech:
Do ½ l vody dáme hrst březových listů, 8 min. vařít. Slijeme a popíjíme dle potřeby několikrát několik dní (až 3 týdny). Potom na čas vynecháme.
Pozor na překyselené tělo – jeden z důvodů, proč bobkový list nebyl plně účinný
0 komentářů