Rakovina je v současnosti příčinou č.1 úmrtí lidí na světě.
Předstihla už i kardiovaskulární onemocnění, které dosud v žebříčku vedlo.
Předpokládá se, že asi třetina nádorů je způsobena tím, co jíme. Správnou stravou dokážeme předejít nebo dokonce vyléčit toto závažné onemocnění.
V tomto článku vám představíme seznam 16 potravin, jejichž konzumace je spojena s vyšším rizikem vzniku rakoviny.
1) Potraviny s vysokým obsahem solí, nakládané nebo uzené
Vyhnout byste se měli masu, jako jsou slanina, klobása a salám s vysokým obsahem tuku a soli.
Nakládané potraviny jsou stejně nadměrně solené. Z tohoto důvodu jejich konzumace zvyšuje riziko vzniku hlavně rakoviny tlustého střeva a rakoviny žaludku.
2) Dietní potraviny
Dietní potraviny, jako jsou mražené nebo balené potraviny označované za „dietní“ nebo „nízkotučné“, včetně slazených limonád, obsahují umělá sladidla.
Z nich nejhorší je aspartam, ale stejně nebezpečné jsou i sacharin nebo sacharóza.
Byly provedeny četné studie, které ukazují, že aspartam způsobuje několik onemocnění, jako rakovina, vrozené vývojové vady a srdeční problémy.
3) Popcorn z mikrovlnky
Do běžných sáčků popcornu určených do mikrovlnky se přidávají mnohé nebezpečné chemické látky. Nejvýznamnější z nich je kyselina perfluoroktanová (PFOA).
Můžeme ji najít i v teflonovém materiálu. Podle nedávné studie z Kalifornské univerzity byla zjištěna její souvislost s neplodností žen.
4) Ovoce v NE-bio kvalitě
Ovoce, které není v bio kvalitě, je často kontaminované mnoha nebezpečnými látkami.
Nejčastěji to bývají pesticidy, atrazin, thiodikarb a organofosfáty, jakož i vysoce koncentrovaná dusíkatá hnojiva.
Atrazin je zakázán v evropských zemích, ale i přesto se zde stále používá. Postřikuje se na plevel, čímž způsobuje vážné problémy u lidí, a to zejména v jejich reprodukčním systému.
5) Balené bramborové lupínky
Tato pochoutka obsahuje vysoké množství tuků a kalorií, čímž snadno přiberete na váze.
Studie publikovaná v časopise New England Journal of medicine zjistila, že konzumace pouze 1 malého balení bramborových lupínků denně způsobuje nárůst hmotnosti až o 1 kg v průběhu jednoho roku.
Kromě toho, že lupínky obsahují trans tuky, mohou zvýšit hladinu cholesterolu u většiny lidí. Jejich nadměrný objem soli zase způsobuje vysoký krevní tlak.
6) Alkohol
Konzumace alkoholu je druhou nejčastější příčinou vzniku rakoviny, hned po užívání tabáku.
Zatímco příležitostná a mírná konzumace alkoholu může být zdravá a vede ke snížení rizika onemocnění srdce, jeho nadměrná konzumace způsobuje selhání srdce, mrtvici a náhlou smrt.
7) Konzervovaná rajčata a rajčatové protlaky
Výstelka většiny konzerv je vyrobena za pomoci použití chemické látky, která se nazývá bisfenol-A, nebo BPA.
Rajčata jsou mimořádně nebezpečná kvůli jejich vysoké kyselosti, díky čemuž se BPA rychleji vstřebává do samotných rajčat.
8) Zpracované maso
Všechno zpracované maso obsahuje množství chemických a konzervačních látek, jako je dusičnan sodný, který udržuje maso lahodné a čerstvé na pohled.
Tyto látky jsou však známé karcinogeny. Uzení masa je zvlášť škodlivé, protože maso může přitáhnout dehet při procesu uzení.
9) Losos chovaný na farmách
Lososi se vykrmují nepřirozenou stravou a jsou kontaminovány s chemikáliemi, antibiotiky, pesticidy a jinými známými karcinogeny.
Žijí ve velmi stísněných podmínkách. Jsou kontaminované 30 krát vyšším množstvím mořských vší než má volně žijící losos.
Chovaný losos je často výkrmený chemikáliemi, které mají za úkol vyvolat jeho typické červeno-růžové zbarvení.
10) Umělá sladidla
Umělá sladidla nejsou problémem jen výše zmíněných dietních nápojů, ale i jejich samostatné používání jako sladidla.
Přibývají vědecké důkazy o tom, že umělá sladidla (zejména aspartam) se v těle rozkládají na smrtící toxiny. K nejznámějším patří diketopiperazin (DKP).
Při jeho zpracování v žaludku dochází k přeměně na jiné chemikálie, které mohou způsobit rakovinu, zejména nádory na mozku.
11) GMO plodiny
Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) neprovádí žádné testovací postupy na GMO plodinách.
Jediná lidská studie, která byla publikována, ukázala, že tyto cizí geny se přenášejí do DNA bakterií v trávicím systému.
12) Zpracovaná bílá mouka
Dnešní mlýny na výrobu mouky už nečekají na přirozené vybělení mouky, ale bělí ji chemickou látkou, která se nazývá plynný chlor.
Úřad pro ochranu životního prostředí (EPA) uvádí, že plynný chlor je nebezpečně dráždivý. Vysoká dávka tohoto plynu může být smrtelná.
13) Hydrogenované oleje
Všechny rostlinné oleje obsahují vysoké množství omega-6 mastných kyselin. Jejich nadbytek může způsobit zdravotní problémy, jako jsou srdeční onemocnění, různé druhy rakoviny, zejména rakovina kůže.
V těle musíte mít rovnováhu mezi omega-3 a omega-6 mastnými kyselinami.
Pokuste se proto užívat dostatek omega-3 mastných kyselin ať už v potravinách (avokádo, lněný a konopný olej) nebo ve formě doplňků (nejlépe jsou živočišné zdroje omega-3 kyselin jako například olej z tresčích jater).
14) Červené maso
Červené maso je zvlášť nebezpečné, zejména co se týče rizika vzniku rakoviny tlustého střeva.
Studie provedená v USA zahrnovala téměř 150 000 lidí ve věku 50 až 74 let. Zjistila, že dlouhodobá konzumace červeného masa výrazně zvýšila případy rakoviny tlustého střeva.
15) Rafinované cukry
Rakovinu vyživuje vše sladké. Tato skutečnost je známa již dlouhá léta.
Laureát Nobelovy ceny za medicínu Otto Warburg v roce 1931 zjistil, že rakovinné nádory se živí cukrem, který potřebují pro svůj růst.
16) Limonády
Slazené limonády jsou plné prázdných zdrojů kalorií, které způsobují přibývání na váze a přispívají ke vzniku epidemie obezity.
Nadměrná konzumace těchto limonád způsobuje, že se hladina cukru vyhrotí, což vede až k zánětům, inzulínové rezistenci a později dokonce i k rakovině.
0 komentářů