devetsilBylina z čeledi hvězdnicovitých, je odpradávna známou léčivkou. Po staletí pomáhá lidem po celém světě při léčbě mnoha zdravotních problémů. Naše prababičky mu říkaly “koňské kopyto”, ale všichni ho patrně známe jako “lopuch”. Od 16. století se rozemletý prášek devětsilu používal ve směsi s vínem proti střevním parazitům, jako diuretikum, ke stimulaci menstruace a dokonce se mu přisuzovala léčebná síla proti morovým zimnicím (Matthioliho herbář). Dnes lidé používají lopuch jako léčivku čím dál méně. Moderní věda však objevuje a dokazuje jeho další velmi zajímavé účinky, takže z herbářů léčitelů ani lékařů určitě nezmizí.

Botanický popis rostliny

Devětsil je vytrvalá bylina, roste vždy na vlhkých půdách, většinou ve vyšších polohách v Evropě, severní Asii a Severní Americe. Má silný oddenek, ze kterého již v předjaří vyhání tlusté červené lodyhy s voňavými růžovými květy v hroznovitých úborech. Teprve v květnu, po odkvětu, pak vyrůstají známé lopuchové listy, které jsou se svými 50 cm v průměru jedny z největších, jež u nás můžeme spatřit. Dříve se do nich, mimo jiné, při horkém počasí balilo máslo 
– odtud anglické jméno devětsilu – Butterbur. Devětsilů existuje mnoho druhů; devětsil bílý například kvete už na sněhu, v léčitelství se však používá jen ten lékařský.

Celá rostlina, nejvíce však oddenek, obsahuje množství účinných látek (silice, hořčiny, třísloviny, inulin, pektin, minerální látky atd.), které mají hojivé devětsila zklidňují účinky na sliznice a zároveň usnadňují odstraňování škodlivin z buněk. Oddenek a květy sbíráme hned zjara a je nutné je usušit co nejrychleji, ale ve stínu. Listy lze sbírat až do podzimu. Usušená část rostliny se rozdrtí na prášek, z něhož si připravíme čaj nebo nálev (lžička prášku na šálek vody), který má ale tak výrazný pach, že může působit až nevolnost. Je proto dobré užívat devětsil buď ve směsích s jinými bylinami, zamíchat ho do medu, nebo připravit staletími prověřený odvar ve víně.

Využití

Protikřečové účinky devětsilu oceníte zejména při onemocnění dýchacích cest (dráždivý kašel, astma), ale i při křečích žaludku, žlučníku nebo močového měchýře. Devětsil ulevuje i při horečce, působí močopudně a proti zácpě. Nálev lze užívat až třikrát denně. Lopuchové listy mají, jak známo, různé použití. Když do nich nebudete balit máslo, mohou se čerstvé, jemně naklepané listy použít zevně jako velmi účinné obklady na odřeniny, špatně se hojící rány a spáleniny, výrony kloubů, revma nebo křečové žíly. Každoročně trpí zhruba dvacet procent lidí sezonní alergickou reakcí. A právě pro alergiky může být devětsil požehnáním. Podle nových lékařských studií je devětsil vhodný pro léčbu alergií a jejich nejčastějších projevů – senné rýmy i astmatu. Obsahuje totiž látky, které blokují činnost histaminu, odpovědného za alergické reakce. Další objev není zase tak nový – proti bolestem hlavy používali devětsil původní severoameričtí obyvatelé již dávno. A nejnovější lékařské výzkumy jejich porobitelů z USA to dokazují: devětsil je efektivní při snižování frekvence a závažnosti záchvatů migrény. Devětsil však může být silný až moc – nedoporučuje se užívat dlouhodobě a není vhodný pro těhotné, a kojící ženy ani děti.

Tradiční dávkování

  • Nálev: Pro přípravu tohoto nálevu je zapotřebí nadrcený oddenek devětsilu. Tento nadrcený devětsil rozmícháme v 1 dl bílého vína. Konzumujeme 2x denně po jídle. Nálev z jedné čajové lžičky lze použít i při obkladech na revmatické klouby nebo výrony.
  • Čaj: Čaj z devětsilu se připravuje z přelití stonku horkou vodou a následném louhování po 20 minut. Tento vylouhovaný nálev dochucujeme medem a popíjíme několikrát denně.
  • Obklady z devětsilu: Čerstvě umyté listy rozmělníme a přiložíme na nemocné místo. Přes den vícekrát  opakujeme.

 

Pěstování:

Při zájmu o pěstování této byliny je vhodné rozvrhnout si prostor velmi velkoryse. Po odkvětu se totiž promění v houští mohutných listů, tudíž jí dopřejte místo takové, které oceníte zarostlé bujným vzrůstem této bylinky. Jedná se o skromnou bylinku, tudíž stačí místo s dostatkem vláhy a jílovitá, případně i kamenitá půda.

Sběr a spracování:

Důležitý pro své léčivé účinky je zejména oddenek, případně okrajově list či květ. Sběr oddenku probíhá nejčastěji brzy z jara. Při sběru listu není doba omezena, můžeme jej sbírat od jara do podzimu.
Zpracování probíhá sušením oddenku ve stínu při teplotě do 40°C.

Využití v kuchyni, v praxi:

Devětsil je bylinkou s řadou možností, jak využít jeho léčivé účinky. Naneštěstí bylinka v suchém stavu nelibě voní, tudíž se mnohem častěji využívá do bylinných směsí s aromatickými bylinkami.

1. Lék proti kašli
Ve formě nálevu napomáhá při tišení kašle, horečkách a při potížích s močením. Budeme potřebovat 1 lžičku sušené bylinky na 1 šálek vody, kdy bylinku necháme louhovat a poté užíváme 3x denně, nejlépe před jídlem.

2. Víno devíti sil
Již od středověku je znám tento recept a tudíž se o něj s Vámi velmi rád podělím. Přibližně 1,5 gramu prášku rozdrceného ze sušené bylinky rozmíchejte v 1 dcl kvalitního bílého vína. Vhodné je konzumovat toto víno v malých dávkách a to 2x denně.

3. Hojivé obklady na každou ránu
Jestliže narazíte na čerstvé listy, neváhejte a namočte je do rozpuštěného, vlažného domácího sádla. Tyto listy poté přikládejte na revmatické klouby či na výrony.

3 Komentáře

  1. Jasmina

    Dobry den, jak se konzumuje kvet? Zrovna jich v okoli kvetou tisice. A jaké je vyuziti v kuchyni? Dekuji! Jasmina

    Odpovědět
    • Admin

      Dobrý den,

      Naneštěstí bylinka v suchém stavu nelibě voní, tudíž se mnohem častěji využívá do bylinných směsí s aromatickými bylinkami.
      Doplnil jsem ovšem příspěvek o nějaké konkrétní typy využití, ale na informace o spracovávání přímo se stravou jsem nikde bohužel nenarazil.

      S pozdravem a přáním hezkého dne Dary od přírody

      Odpovědět
  2. Inka

    Vzhledem k obsahu pyrolizidinových alkaloidů lze udělat tinkturu z listu a květu po domácku ? děkuji, pokud víte odpověď

    Odpovědět

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Nejnovější příspěvky

Pin It on Pinterest