Dary od přírody 9 Magazín 9 8 přírodních způsobů, jak předejít vzniku ledvinových kamenů

8 přírodních způsobů, jak předejít vzniku ledvinových kamenů

Magazín | 0 komentářů

Ledvinové kameny jsou v dnešní době častým zdravotním problémem mnoha lidí.

Z jednoho dne na druhý vás může překvapit výrazná bolest v oblasti břicha a páteře, která vyúsťuje až do močového měchýře.

Jde o nepříjemnou koliku a postihuje zejména lidi, kteří mají sedavé zaměstnání.

Odstranění ledvinových kamenů může být neuvěřitelně bolestivé. Bohužel, lidé, kteří již v minulosti trpěli tímto onemocněním, mají vyšší pravděpodobnost, že se u nich projeví znovu.

Naštěstí existuje pár opatření, jak si toto riziko snížíte. V tomto článku uvádíme 8 způsobů pro předcházení tvorby ledvinových kamenů.

Nejprve si ale řekněme trochu více o tom, co to ledvinové kameny vlastně jsou.

Co jsou ledvinové kameny

Ledvinové kameny jsou známé i pod odborným názvem nefrolitiáza. Jde o drobné tvrdé hrudky vytvořené z vykrystalizovaných odpadních látek v ledvinách.

Existují 4 hlavní typy ledvinových kamenů. Přibližně 80% z nich se skládá z vápenatých solí (šťovíku).

Méně obvyklé formy jsou složeny ze struvitu, kyseliny močové a cysteinu.

Zatímco menší kameny nepředstavují až takový závažný problém, větší kameny mohou způsobit ucpání v močovém systému, kdy se vyplavují z těla ven. To pak vede k silné bolesti, zvracení a krvácení.

Ledvinové kameny jsou častým zdravotním problémem. Dnes jimi trpí přibližně 12% mužů a 5% žen.

Navíc, pokud se u vás jednou vytvoří ledvinové kameny, máte až o 50% vyšší pravděpodobnost, že je dostanete opět o 5 až 10 let později.

8 přírodních způsobů, jak si snížíte riziko vzniku ledvinových kamenů

1. Zůstaňte dobře hydratovaní

Chcete-li předejít vzniku ledvinových kamenů, začněte pít hodně vody. Tekutiny ředí krystaly odpadních látek v ledvinách, čímž snižují riziko tvorby ledvinových kamenů.

Ne všechny tekutiny jsou však vhodné pro tento účel. Například vysoký příjem vody je spojen s nižším rizikem tvorby ledvinových kamenů. Nápoje, jako jsou káva, čaj, pivo, víno a pomerančový džus byly také spojeny s nižším rizikem jejich vzniku.

Naopak, vyšší příjem limonády riziko tvorby ledvinových kamenů zvyšuje. To platí v případě slazených, tak uměle slazených limonád.

Slazené nealkoholické nápoje obsahují fruktózu, jež zvyšuje vylučování vápníku, vápenatých solí a kyseliny močové. Jde o důležité faktory, které se podílejí na formování ledvinových kamenů.

Dalším problémem mnoha limonád je, že obsahují kyselinu fosforečnou.

Zůstat hydratovaný je důležité při prevenci tohoto onemocnění. Některé druhy nápojů mohou snížit riziko a některé naopak zvýšit. Mějte proto na paměti, které druhy nápojů mají jaký vliv.

2. Zvyšte příjem kyseliny citronové

Kyselina citronová patří mezi organické kyseliny a můžeme ji najít v mnoha druzích ovoce a zeleniny, zejména u citrusových plodů.

Citrony a limetky jsou obzvláště bohaté na tuto rostlinnou látku.

Kyselina citronová může předcházet tvorbě kamenů z vápenatých solí ve dvou směrech:

  • Zabraňuje tvorbě kamenů: Dokáže na sebe vázat vápník v moči, čímž snižuje riziko tvorby ledvinových kamenů.
  • Zabraňuje rozšíření ledvinových kamenů: Váže na sebe existující krystaly vápenatých solí, a tím brání jejich zvětšování. Může vám pomoci vyloučit je z těla dříve, než narostou do větších velikostí.

Jednoduchý způsob, jak přijmete vyšší množství kyseliny citrónové, je konzumovat více citrusových plodů, jako jsou grapefruity, pomeranče, citrony a limetky.

Můžete také vyzkoušet přidat do vody trochu šťávy z citronu nebo limetky a popíjet ji v průběhu celého dne.

3. Omezte konzumaci potravin s vysokým obsahem vápenatých solí

Oxalát (vápenaté soli nebo kyselina šťavelová) představuje nevýživní látku, kterou můžeme najít v mnoha potravinách rostlinného původu, jako jsou listová zelenina, ovoce, zelenina a kakao.

I vaše tělo ji produkuje ve značném množství. Pokud máte k tomu vysoký příjem vápenatých solí ve stravě, může se zvýšit jejich vylučování v moči, což je pak problematické pro lidi, u kterých se tvoří ledvinové kameny.

Kyselina šťavelová na sebe váže vápník a jiné minerální látky a vytváří krystaly, které vedou k tvorbě ledvinových kamenů.

Nicméně, potraviny s vysokým obsahem této kyseliny mají tendenci být velmi zdravé, proto se nedoporučuje přísné omezení potravin s jejím obsahem.

V současné době se strava s nízkým obsahem kyseliny šťavelové doporučuje pouze pro pacienty, kteří trpí onemocněním s názvem hyperoxalurie (která je způsobena jejím nadměrným hromaděním v moči).

Před změnou vašeho jídelníčku se poraďte se svým lékařem nebo dietologem, zda bude pro vás vhodné omezit konzumaci potravin s vysokým obsahem vápenatých solí.

4. Neužívejte vysoké dávky vitamínu C

Studie potvrzují, že doplňky výživy s obsahem vitamínu C jsou spojeny se zvýšeným rizikem vzniku ledvinových kamenů.

Vysoký příjem vitamínu C může zvýšit vylučování kyseliny šťavelové v moči, protože vitamin C se na ni může v těle proměnit.

Jedna studie, jež zahrnovala švédských mužů ve středním věku a starších, zjistila, že lidé, kteří užívají doplňky s vitamínem C mají 2krát vyšší riziko vzniku ledvinových kamenů jako ti, kteří je neužívají.

Uvědomte si však, že vitamin C z přírodních zdrojů, jako jsou například citrony, není spojen se zvýšeným rizikem vzniku ledvinových kamenů.

5. Konzumujte dostatečné množství přírodního vápníku (nejlépe přírodního)

Je to běžné nedorozumění, že je třeba snížit příjem vápníku, aby se snížilo i riziko tvorby ledvinových kamenů obsahujících vápník. Nicméně, toto tvrzení není vědecky dokázáno.

Ve skutečnosti je strava s vysokým obsahem vápníku spojena se sníženým rizikem vzniku ledvinových kamenů.

V rámci jedné studie bylo zjištěno, že vysoký denní příjem vápníku snižuje riziko vzniku ledvinových kamenů.

Tato studie zkoumala muže s ledvinovými kameny, kterému denně podávali 1200 mg vápníku.

Současně mu nastavili dietu, která zahrnovala nízký příjem živočišných bílkovin a soli.

V průběhu 5 let měl tento muž o 50% nižší riziko opětovného vzniku ledvinových kamenů jako kontrolní skupina účastníků studie, jejíž podávali jen 400 mg vápníku denně.

Vápník má tendenci vázat na sebe kyselinu šťavelovou ve stravě a brání tak její vstřebávání do těla.

Ledviny ho tak nemusí vyloučit močovými cestami. Mléčné výrobky, jako jsou sýry, mléko a jogurty jsou dobré zdroje vápníku.

Seznam dobrých rostlinných a živočišných zdrojů vápníku naleznete v tomto článku.

Pro většinu dospělých je doporučená denní dávka vápníku 1000 mg na den. Nicméně, pro ženy nad 50 let se doporučuje 1200 mg vápníku denně a pro lidi nad 70 let také.

6. Omezte příjem soli

Strava s vysokým obsahem soli je spojena se zvýšeným rizikem tvorby ledvinových kamenů u některých lidí.

Vysoký příjem sodíku, jenž je součástí kuchyňské soli, může zvýšit vylučování vápníku močí. Je to jeden z hlavních rizikových faktorů pro vznik ledvinových kamenů.

Většina současných odborníků na zdravou výživu doporučuje, aby lidé omezili příjem soli na 2300 mg denně. Nicméně většina lidí konzumuje mnohem vyšší dávky soli.

Jedním z nejlepších způsobů, jak snížíte příjem sodíku, je přestat konzumovat zpracované potraviny.

Ty ho v sobě obsahují nejvíce.

7. Zvyšte příjem hořčíku

Hořčík je nezbytným minerálem, jenž většina lidí nekonzumuje v dostatečném množství. Podílí se na stovkách metabolických reakcí v těle. Dodává nám energii a zajišťuje pohyb našich svalů.

Existují důkazy, že hořčík může pomoci zabránit tvorbě ledvinových kamenů. To, jak přesně funguje, není zcela objasněno.

Nicméně hořčík snižuje vstřebávání vápenatých solí ve střevech. Jak jsme již zmínili, ne všechny studie to potvrzují.

Doporučená denní dávka hořčíku je 400 mg. Pokud ji chcete zvýšit, konzumujte například avokádo či luštěniny.

8. Omezte konzumaci živočišných bílkovin

Strava s vysokým obsahem živočišných bílkovin, jako maso, ryby a mléčné výrobky, je spojena se zvýšeným rizikem vzniku ledvinových kamenů.

Vysoký příjem živočišných bílkovin může zvýšit vylučování vápníku a snížit hladinu citrátu vápenatého.

Živočišné zdroje bílkovin jsou stejně bohaté na puriny. Tyto sloučeniny se rozkládají na kyselinu močovou a mohou zvýšit riziko tvorby ledvinových kamenů.

Všechny potraviny obsahují puriny, ale v různých množstvích. Ledviny, játra a jiné vnitřnosti jsou velmi bohaté na puriny.

Naopak, rostlinné potraviny mají nízký obsah purinů.

Závěr

Pokud jste již trpěli ledvinovými kameny, je velmi pravděpodobné, že se u vás vytvoří znovu v průběhu 5 až 10 let. Dobrou zprávou je, že existují určitá opatření, která mohou přispět ke snížení tohoto rizika.

Zkuste zvýšit příjem tekutin, konzumovat potraviny bohaté na některé výživné látky, jíst méně živočišných bílkovin a vyhnout se příjmu soli.

Zdroj: theheartysoul.com

0 komentářů

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Nejnovější příspěvky

Pin It on Pinterest