Mnozí lidé vnímají vejce přímo jako zločince. Odborníci na výživu je jednou propagují, a jindy zas říkají, že jsou pro nás špatné.
Tyto rozpory pramení z celkové polemiky, že vejce zvyšují hladinu cholesterolu v krvi, což může vést k onemocnění srdce.
Předchozí výzkum spojoval pravidelnou konzumaci vajec s infarkty, vysokým krevním tlakem a přibíráním na váze. O stavech, které způsobují poškození srdce, artérií či krevního oběhu je také známo, že zvyšují riziko Alzheimerovy choroby.
Podle Americké srdeční asociace (American Heart Association) by měl zdravý dospělý člověk zkonzumovat více než 300 miligramů cholesterolu denně. Jedno velké vejce obsahuje přibližně 186 miligramů cholesterolu a malé vejce asi 141 miligramů.
To znamená, že už dvě vejce bohatě pokryjí denní potřebu cholesterolu.
Nová studie z Východofinské univerzity nyní ukazuje, že relativně vysoký příjem cholesterolu v potravě se nespojuje se zvýšeným rizikem koronárního srdečního onemocnění – největšího zabijáka na světě.
Mnozí lidé také věří, že vejce zvyšují riziko demence nebo Alzheimerovy choroby. Finští výzkumníci však zjistili, že každodenní konzumace vajec může pomáhat zlepšovat činnost mozku.
Lepší výkon mozku
Pro svou studii, zveřejněnou v časopise American Journal of Clinical Nutrition, vědci 22 let analyzovali stravu téměř 2 500 mužů ve věku od 42 do 60 let. Na začátku analýzy nebyla žádnému účastníkovi diagnostikována porucha paměti, jako jsou demence či Alzheimerova choroba.
Z těch 2 500 mužů se u 337 v jistém bodě vyvinul nějaký neurologický stav – přičemž většina trpěla Alzheimerovou chorobou. Autoři studie zjistili, že cholesterol nebo konzumace vajec nesouvisejí s vyšším rizikem demence či Alzheimerovy choroby.
Navzdory všeobecnému přesvědčení, že cholesterol v potravě má dopad na hladinu cholesterolu v krvi, profesor Jyrki Virtanen, mimořádný profesor nutriční epidemiologie Institutu veřejného zdraví a klinické výživy na Východfinské univerzitě v Kuopio, řekl, že cholesterol a konzumace vajec nebyly dány do souvislosti s vyšším rizikem choroby srdeční.
Také dodal, že existuje domněnka, že potravinový cholesterol má určitý vliv na hladinu krevního cholesterolu pouze u nositelů genu APOE4.
Podle toho, co uvedli Virtanen s kolegy, se však zdá, že když se jedná o konzumaci vajec či jakékoliv jiné formy potravinového cholesterolu, nemají se čeho obávat ani nositelé genu APOE4.
Ba co víc, údaje také ukázaly, že pravidelná konzumace vajec nezvyšuje riziko poruchy paměti, dokonce ani u jedinců, kteří k ní mají predispozici.
Naopak, výzkumníci zjistili, že konzumace vajec zlepšila výkon při nervově-psychologických testech frontálního laloku a výkon exekutivních funkcí.
Tato studie byla financována Východofinskou univerzitou a Virtanen dodal, že neměli žádné finance od průmyslu produkujícího vejce.
Nemějte z vajec strach
I když si vejce v posledních letech získala špatnou pověst, zaznamenávají návrat zpět na pulty obchodů se zdravými potravinami.
Jak bylo uvedeno v Daily Mail Online, jedno velké vejce obsahuje asi šest gramů vysoce kvalitní bílkoviny a slušné hladiny antioxidantů luteinu a zeaxantinu, jakož i vitamínů E, D a A.
Zatímco lutein může pomáhat předcházet ucpávání cév, u vitamínu E se také ukázalo, že snižuje riziko budoucích infarktů u lidí s existujícím kardiovaskulárním onemocněním.
Američtí vědci již dříve uvedli, že neexistuje žádná zřejmá spojitost mezi konzumací vajec a ischemickou chorobou srdeční.
Nedávno byl také publikován výzkum, který zjistil, že konzumace jen jednoho vajíčka denně může snížit riziko mozkové mrtvice o 12 %.
Zdroj: health.news, Zpracovala: Vylectese.cz
0 komentářů