Každým dnem přibývá počet lidí s kardiovaskulárními onemocněními. Rovněž se zvyšuje i počet úmrtí na souvisejícími komplikacemi, jako jsou srdeční infarkt či mozková mrtvice.
Jedním z hlavních rizik vzniku kardiovaskulárních onemocnění jsou ucpané cévy. Ty totiž přenášejí krev s kyslíkem a výživnými látkami do celého těla.
Zdravé cévy jsou pružné, silné, elastické a neobsahují žádné usazeniny. Když se však v cévách vytvoří tuky, cholesterol nebo jiné látky, mohou se ucpat a následně zúžit nebo ztvrdnout.
Tento stav, který způsobuje snížení krevního průtoku cévami, se nazývá ateroskleróza.
K ucpání cév nedojde přes noc. Jejich blokace nastává v průběhu delšího času. Na vzniku tohoto onemocnění se ve velké míře podílí i strava a celkový životní styl.
Dobrou zprávou je, že pomocí některých zdravých potravin můžete předejít ucpání cév a dalším doprovodným onemocněním.
Dnes vám prozradíme 12 nejúčinnějších potravin, se kterými si pročistíte své cévy od usazeného cholesterolu:
12 potravin pro pročištění cév
1. Česnek
Skvělým přírodním čistícím prostředkem na cévy je česnek. Je bohatý na antioxidanty, které brání působení volných radikálů stojících za vznikem srdečních onemocnění a ucpaných cév.
Pravidelná konzumace česneku snižuje hladinu špatného LDL cholesterolu v krvi. Rozšiřuje také krevní cévy, zlepšuje krevní oběh a pomáhá předcházet kornatění tepen.
Studie z roku 2016, publikovaná v časopise Výživa, uvádí, že extrakt z česneku pomáhá snižovat objem povlaku v koronární artérii u pacientů s metabolickým syndromem.
Konzumujte 1 až 2 čerstvé stroužky česneku každé ráno spolu s jiným jídlem, protože sám o sobě může podráždit žaludek.
Je vhodné ho přidávat i do polévek, salátových dresinků, či různých jídel.
Po zahřátí však část svých účinků ztrácí, proto uvařeného česneku je třeba zkonzumovat o něco více než surového, abyste dosáhli stejný účinek.
2. Granátová jablka
Granátová jablka mají vysoký obsah antioxidantů, které pomáhají bojovat proti volným radikálům v těle. Pomáhají také snižovat tukové usazeniny v tepnách, čímž předcházejí vážným zdravotním problémům, jako je ateroskleróza.
Toto ovoce také stimuluje tvorbu oxidu dusnatého v těle, který udržuje vaše cévy průchodné a zabezpečuje zdravé proudění krve.
Zabraňuje také tvorbě povlaků a krevních sraženin v cévách.
Studie z roku 2004, zveřejněná v časopise Klinická výživa, uvádí, že u pacientů se zúženými věncovými tepnami, kteří pili šťávu z granátového jablka během tří let, došlo k nápravě tloušťky tepen, ke snížení krevního tlaku a snížení hladiny špatného cholesterolu (LDL).
Studie z roku 2013 zveřejněna v časopise Ateroskleróza uvádí, že extrakt z granátového jablka působí proti ateroskleróze, protože snižuje oxidační stres a zánět ve stěnách cév.
Konzumujte 1 až 2 granátová jablka denně. Stejně můžete vypít 1 sklenici šťávy z granátových jablek denně.
3. Zelený čaj
Zelený čaj – především zelený čas Matcha bohatý na výživné látky – má vysoký obsah katechinů, antioxidačních rostlinných fenolů, které brání vstřebávání cholesterolu během trávení.
Vychutnejte si jednu nebo dvě šálky zeleného čaje denně, abyste si zlepšili hladinu krevních lipidů a pomohli snížit ucpání cév.
Zelený čaj také přirozeně posiluje metabolismus, díky čemuž vám pomůže snadněji zhubnout a podpořit kardiovaskulární zdraví.
4. Špenát
Tato chutná a výživná listová zelenina má mnohé zdravotní přínosy. Tím nejdůležitějším je to, že udržuje zdraví srdce.
Špenát je bohatým zdrojem oxidu dusnatého, který tepny chrání před kontrakcí, usazeninami a srážením krve.
Studie z roku 2015, publikovaná ve Výzkumu pro klinickou výživu, uvádí, že 7denní konzumace špenátu, může pomoci snížit odpolední ztuhlost cév.
Navíc, díky jeho vysokému obsahu vitamínů A a C pomáhá předcházet tomu, aby se škodlivý LDL cholesterol nalepil na stěny cév, a tím snižuje riziko vzniku aterosklerózy.
Špenát má také vysoký obsah draslíku a kyseliny listové, které se považují za dva nejdůležitější látky bojující proti vysokému cholesterolu a krevnímu tlaku.
Konzumujte alespoň 1/2 šálku špenátu denně. Tuto zeleninu si můžete vychutnat i v salátech, polévkách, v šťávách nebo smoothies.
5. Chřest
Chřest přirozeně čistí vaše cévy. Snižuje krevní tlak a předchází vzniku krevních sraženin.
Vitaminy skupiny B, především vitamín B6, pomáhají snížit hladinu homocysteinu (aminokyseliny spojené s onemocněním srdce) a hladinu C-reaktivního proteinu (zánětlivého markeru).
Studie z roku 2005 zveřejněna v časopise Cirkulace uvádí, že zvýšené hladiny homocysteinu naznačují zvýšené riziko onemocnění koronárních artérií a krevních sraženin v tepnách a žilách.
Chřest je účinný při snížení hladin homocysteinu, protože má vysoký obsah kyseliny listové a vitamínů B6 a B12.
Stejně také stimuluje tvorbu glutathionu v těle. Jde o antioxidant, který bojuje proti zánětům a zabraňuje poškození v důsledku oxidace, která může vést k ucpání nebo zablokování cév.
Navíc vitamín K v chřestu zabraňuje kornatění tepen a udržuje vápník mimo arteriálního obložení.
Tuto chutnou zeleninu konzumujte pravidelně a co nejvíce. Můžete si ji připravit jako předkrm nebo přílohu.
6. Avokádo
Avokádo obsahuje vysoké množství zdravých tuků a jiných výživných látek, které snižují škodlivý LDL cholesterol.
Zdravý HDL cholesterol pomáhá udržovat tepny čisté.
Studie z roku 1996 publikována v archivech časopisu Lékařský výzkum uvádí, že vysoká hladina mononenasycených mastných kyselin v avokádu může zlepšit tukové profily u zdravých pacientů, ale zejména u pacientů s vysokým cholesterolem, dokonce i když trpí na izolovanou hypertriglyceridemií – zvýšení koncentrace triglyceridů při normální koncentraci celkového cholesterolu.
I vitamín E v avokádu předchází oxidaci cholesterolu. Obsahuje také kyselinu listovou (vitamin B9), která snižuje hladinu homocysteinu v krvi spolu s draslíkem. Ten je zase vhodný pro snižování krevního tlaku.
Konzumujte 1/2 avokáda denně. Můžete ho dokonce použít jako zdravou náhradu za máslo na chléb či toast nebo smetanu. Je výbornou přísadou do různých pomazánek.
7. Kurkuma
K dostání u nás v e-shopu
Kurkuma obsahuje aktivní látku kurkumin, která má protizánětlivé a antioxidační účinky, čímž pomáhá zlepšovat zdraví srdce.
Kurkumin pomáhá chránit kardiovaskulární systém před poškozením tím, že snižuje a předchází zanesení tepen. Kromě toho snižuje hladinu škodlivého LDL cholesterolu.
Studie z roku 2015 publikovaná v mezinárodním časopise Klinické a experimentální patologie zjistila, že kurkuma je účinná při prevenci zanesení tepen a při zlepšování zdraví srdce.
Tato studie dále uvádí, že zlepšení propustnosti koronárních tepen kurkuminem může souviset s jeho protizánětlivým účinkem.
Přidejte 1 čajovou lžičku kurkumy do sklenice vody. Přidejte i špetku pepře, který usnadňuje vstřebávání kurkuminu ve střevě. Pijte to 1 až 2krát denně.
Pokud pravidelně berete nějaké léky, pak se před užíváním výživového doplňku o tom poraďte se svým lékařem, zda se náhodou nebudou navzájem ovlivňovat.
8. Brokolice
Brokolice je další zelenina plná vitamínu K, který pomáhá předcházet vápenatění a kornatění tepen.
Tím, že budete jíst brokolici s obsahem vitaminu K a antioxidantů, zabráníte oxidaci LDL cholesterolu, která může vést k vážným srdečním onemocněním.
Tato úžasná zdravá zelenina obsahuje také hodně vlákniny, která pomáhá normalizovat krevní tlak a snižovat stres způsobující trhliny a časem budování nánosů v cévách.
9. Jablka
Jedno jablko denně je tajným receptem pro čisté cévy. Jablka obsahují určitý typ vlákniny známé jako pektin, která snižuje hladinu škodlivého LDL cholesterolu.
Zasahuje do vstřebávání žlučových kyselin, které nutí játra vytvářet více žluči z cholesterolu. Kromě toho vysoké množství flavonoidů v jablkách pomáhá snižovat riziko srdečních onemocnění a jiných kardiovaskulárních onemocnění.
Stejně draslík a hořčík v jablkách pomáhají udržovat krevní tlak pod kontrolou. Studie z roku 2013 publikovaná v časopise Funkční potraviny naznačuje, že denní konzumace jablek podporuje kardiovaskulární zdraví.
U zdravých dospělých lidí ve středním věku, konzumace jednoho jablka denně v průběhu čtyř týdnů snížila o 40% látku v krvi, která je spojena s kornatěním tepen.
Jablka jsou nejlepší v bio kvalitě. Jezte je spolu se slupkou, abyste získali maximum jejich benefitů.
10. Chia semínka
Tato cenná potravina z mayské a aztécké kultury má nesmírně mnoho zdravotních přínosů. Je to nejbohatší rostlinný zdroj omega 3 mastných kyselin.
Kombinace omega 3 mastných kyselin a vlákniny z nich dělá nejpříznivější jídlo pro srdce. Chia semínka mohou snížit hladinu škodlivého LDL cholesterolu, snížit krevní tlak a pročistit vaše tepny.
Tuto všestrannou a chutnou potravinu lze konzumovat mnoha způsoby.
Přidejte 1 polévkovou lžíci chia semínek do 3 lžic vody. Nechte odstát 30 minut. Tuto gelovou směs můžete přidat do vašeho smoothie, či do jiných jídel.
Další možností je, že je suché přidáte do svého jogurtu, či ovesných vloček. Pokud si je chcete vychutnat křupavé, nasypte je na suché jídlo, jako jsou saláty.
Chia semínka absorbují hodně vody, proto je důležité, abyste zůstali dobře hydratovaní při jejich konzumaci.
11. Lněná semínka
Jedním z nejlepších zdrojů kyseliny alfa-linolenové (ALA) jsou lněná semínka.
Jsou známé svou schopností snižovat krevní tlak a zánět, pomáhají předcházet kornatění tepen a zlepšují celkové zdraví srdce.
12. Brusinky
Brusinky jsou dalším přírodním zdrojem antioxidantů, které přispívají ke zlepšení kardiovaskulárního zdraví snížením špatného LDL cholesterolu a zvýšením dobrého HDL cholesterolu.
Ve skutečnosti má šťáva z brusinek mnohem vyšší antioxidační sílu než ostatní ovocné šťávy (výjimkou je 100% šťáva z bílých nebo červených hroznů).
Dopřejte si dvě sklenice 100% organické brusinkové šťávy denně, abyste si ochránili srdce a zlepšili celkové zdraví.
Zdroj: thehealthawareness.com
0 komentářů