Dary od přírody 9 Magazín 9 Tato „zdravá“ potravina ničí mozek a vyvolává rakovinu prsu. Nejezte ji, říká Dr. Daniel

Tato „zdravá“ potravina ničí mozek a vyvolává rakovinu prsu. Nejezte ji, říká Dr. Daniel

Magazín | 0 komentářů

Mnozí lidé, kterým záleží na svém zdraví, se ve snaze o lepší stravování přeorientovali na konzumaci této potraviny, často propagované i jako nutriční zázrak.

Její výrobci a prodejci chtějí, abyste věřili, že její konzumace představuje krok správným směrem. Skutečnost je však od tohoto jejího mediálního obrazu na míle vzdálená.

Mnozí uznávání experti ji dokonce ani nepovažují za potravinu vhodnou pro lidskou konzumaci.

Sója a sójové výrobky, včetně tofu, není zdravé jídlo.

Chcete-li kvalitní bílkoviny, pak mnohem lepší volbou jsou bio vajíčka, maso ze zvířat chovaných na čerstvé trávě a nepasterizované, případně domácí nebo bio mléčné výrobky.

 

Co je problematické na sóji?

„Na rozdíl od Asie, kde lidé konzumují jen malé množství sójových produktů z celých bobů, na západě jejich výrobci oddělují do dvou velmi ziskových složek – bílkoviny a oleje.

To, co dělají, však není ani přirozené, ani bezpečné „, vysvětluje Dr. Daniel.

Mohlo by vás také zajímat: Tyto malé jadérka zdaleka překonávají při rakovině každou chemoterapii

„Dnešní vysoce vyvinuté technologie nejenže nedokáží odstranit ze sóji anti-výživné látky a toxiny, které se v ní přirozeně nacházejí, ale dokonce výrobní proces v nich zanechává i další toxické a rakovinotvorné látky, které vznikají při správě během vysokých teplot.“, Pokračuje ve vysvětlování.

Úplně nejhorší látky z nejhorších jsou rozštěpeny sloučeniny jako sojový proteinový izolát a hydrolyzovaný rostlinný protein. Důvodem je fakt, že tyto látky obsahují fytáty, které blokují vstřebávání minerálů.

Kromě toho také blokují enzym trypsin, který je potřebný pro správné trávení bílkovin.

Tofu je na tom o trochu lépe, protože se jedná o produkt z celých sójových bobů, ovšem i ono obsahuje anti-výživné látky zmíněno výše.

 

Zdravotní potíže spojované s konzumací sóji

Z mnoha zaznamenaných zdravotních obtíží spojených s konzumací sóji a produktů z ní, bychom chtěli poukázat na následující:

  • Problémy se štítnou žlázou – včetně přibírání na váze, letargie, nevolností, únavy, vypadávání vlasů a ztráty libida
  • Rakovina – hlavně štítné žlázy, prsu a pankreatu
  • poškození mozku
  • Nemoci pohlavních orgánů
  • sójové alergie

Mezitím, Dr. Daniel s kolegy prostudovali několik studií o sóji a zjistili, že sója nesnižuje hladinu špatného cholesterolu v krvi tak, jak se to o ní věří.

Ba naopak, u mnoha lidí zvyšuje hladinu nebezpečného homocysteinu, který zvyšuje riziko onemocnění srdce, mozkové mrtvice a vrozených defektů.

Podle Dr. Daniela, sója výrazně zvyšuje riziko srdečně-cévních onemocnění.

Na základě těchto výsledků poslali výzkumníci 65 stránková petici americkému Úřadu pro kontrolu potravin a léků (FDA), kde je vyzvali, aby zakázaly tvrzení „Sója předchází nemocem srdce“, které schválily v roce 1999.

 

Sója a ohrožení dětí

Je také důležité vědět, že zvýšenému riziku z konzumace sóji čelí hlavně děti a kojence, hlavně kvůli jejím vlastnostem, při kterých napodobuje činnost některých hormonů.

Studie zveřejněná v medicínském žurnálu Lancet ukázala, že každodenní vystavení chemikáliím, které napodobují pohlavní hormon estrogen obsažený v sójových dětských mlékách, bylo 6 až 11 krát vyšší než u dospělých lidí konzumujících sóju.

Koncentrace těchto látek v krvi byla u dětí na úrovni 13000 až 22000 vyšší než samotný hormon estrogen.

Děti, které jsou výlučně krmena sójovým mlékem, dostanou po přepočtení na váhu ekvivalent 5 antikoncepčních pilulek denně!

Proto, prosíme vás, nekrmte své batolata sójovými dětskými mléky, ani starší děti jinými sojovými výrobky.

Hormonální účinky sóji jsou tak silné, že dokonce i těhotné ženy by ji neměly konzumovat pro bezpečnost jejich ještě nenarozeného dítěte.

 

Další rizika sóji

Zde jsou některé další rizika, která představuje sója pro vaše zdraví:

  • Vysoký přirozený obsah toxinů, známých jako antinutrienty. To zahrnuje velké množství blokátorů, které brání enzymem při trávení bílkovin. Tyto blokátory nejsou neutralizovány vařením. Výsledkem je rozvrat vnitřního prostředí ve střevech, chronický nedostatek některých vitamínů a minerálů a chybějící aminokyseliny. To vše může vést až k nebezpečnému selhání slinivky či dokonce jeho rakovině.
  • Obsah hemaglutininů. Tyto látky způsobují tvorbu krevních sraženin. Sója má také vliv na brzdění rasu. Vařením se sice problém částečně snižuje, ale neodstraní úplně.
  • Obsah goitrogénov, které narušují činnost štítné žlázy.
  • 80% dnes prodávané sóji je geneticky modifikovaná. Tento druh sóji má nejvyšší stupeň kontaminace pesticidy.
  • Vysoký obsah fytátů, které brání absorpci minerálů jako jsou vápník, hořčík, železo a zinek. Všechny tyto minerály jsou kofaktory pro optimální biochemii vašeho těla.

 

Jak bezpečně konzumovat sóju

Pokud se i přes celkovému nedoporučení této potraviny její konzumace nevíte vzdát, pak máme pro vás alespoň pár doporučení, jak minimalizovat její škodlivé vlivy.

Existuje pár typů sóji, které jsou bezpečné ke konzumaci. Všechny z nich zahrnují fermentaci.

Po dlouhém fermentačním procesu se hladiny kyseliny fytové a ostatních antinutrientov snižují. Vedle toho vznikají některé prospěšné látky pro vaše trávení, jakými jsou například probiotika.

Fermentace také výrazně snižuje úroveň nebezpečných isoflavony, které jsou svou strukturou podobné estrogenu a mohou narušovat vaši hormonální rovnováhu.

Takže, pokud chcete jíst sóju, toto jsou její relativně bezpečné varianty:

1. Natto

U fermentovaných sojové boby s lepkavou texturou a chutí podobnou sýru.

Obsahuje nattokinázu, velmi silnou látku na ředění krve. Je také nejlepším zdrojem vitaminu K2 na světě. Dále obsahuje prospěšné bakterie basillus subtilis.

Najdete ve většině obchodů s asijskými potravinami.

2. Tempeh

Jde o fermentovaný sójový koláč s tuhou texturou. Chutná podobně jako houby.

3. Miso

Miso je fermentovaná sójová pasta se slanou máslovitou texturou. Často se přidává do miso polévky.

4. Sójová omáčka

Tradičně se sójová omáčka vyrábí fermentací sójových bobů, soli a enzymů.

Zde však buďte opatrní, protože dnes se mnohé její druhy vyrábějí uměle za pomoci chemických procesů, ne fermentace.

 

Závěr

Nezapomeňte, že všechny zpracované sojové produkty nevyužívající při výrobě fermentaci nejsou zdravé. To zahrnuje: sójové mléko, sójové maso, sójový sýr, sójové energetické a proteinové tyčinky, sójovou zmrzlinu, sójové práškové proteiny a jiné výrobky.

Dávejte si také pozor na běžné pečivo, protože dnes se sójová mouka přidává i do něj.

Nejlepším a nejednou i jediným způsobem, jak se ve stravě vyhýbat sóji, je kupovat si základní suroviny a z nich si sami připravovat své jídlo.

Základem zdravého stravování je: nezpracované, fermentované a čerstvé.

Zpracovanému se vyhýbejte vždy, když se to dá. Platí to tak pro sóju, jakož i ostatní druhy potravin. Dodržujte to a jste na správné cestě za zdravím.

[Převzato z]

0 komentářů

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Nejnovější příspěvky

Pin It on Pinterest