Saturejka zahradní (latinsky satureja hortensis) zdaleka nemá vzrušující vzhled, ale kupodivu tak dokáže na člověka působit. Má rozvětvenou, neatraktivní lodyhu, sem tam drobný kvítek. Pokud se saturejka již od starověku pěstuje, zajisté ne pro krásu. Jediným důvodem jsou její léčivé a chuťové vlastnosti, díky nimž se stala jedním z nejoblíbenějších koření, nahrazujícím i černé koření.
Účinky rostliny:
- zlepšuje stravitelnost pokrmů
- hypotenze – zvyšuje krevní tlak, tlak krve
- zánět žaludku
- zánět tenkého střeva
- plynatost, nadýmání, flatulence
- průjmy
- slinivka břišní – podpora funkce
- paraziti střev
- posílení organismu
- frigidita
- impotence mužů
Při sběru se odkrajuje celá kvetoucí nať, jen kousek nad zemí kvůli zužitkování všech větviček. Ve volné přírodě saturejka neroste, ale kdo si ji neumí vypěstovat, může si ji koupit v lékárně nebo ve specializovaném potravinářském obchodě.
Původ saturejky, jako u většiny koření, je v oblasti Středomoří, ze starořecké kuchyně se její sláva rozšířila po celém světě. Není to jen zásluhou její vůně a chuti, ale i proto, že značně zlepšuje stravitelnost pokrmů. Týká se to především těžkých masitých pokrmů a „nadýmajících“ potravin (luštěniny, zelí), u nichž je saturejka první trávicí prevencí.
Čistě léčebné uplatnění saturejky využívá její (mezi bylinkami málo časté) schopnosti zvyšovat krevní tlak. Ve formě čaje, v obvyklém dávkování, léčí i zánět žaludku (gastritidu) a tenkého střeva, uvolňuje plynatost střev, pomáhá při akutních a chronických průjmech.
Stimuluje činnost celého trávicího traktu, aktivuje slinivku břišní, pomáhá vyhánět střevní parazity a celkově posiluje organismus.
Saturejka má ještě jedno neobvyklé uplatnění. V lidském organismu vyvolává vzrušení, čímž přispívá k odstranění frigidity žen a impotence mužů. Podobně působících bylinek je málo, proto se saturejka stala základní složkou takzvaného nápoje lásky, prostředku, který lidstvo již od nejdávnějších dob tak potřebuje.
Čajová směs na frigiditu a podporu libida – nápoj lásky:
- nať saturejky 5 dílů
- nať yzopu 2 díly
- nať máty 2
- list ořešáku 1 (díl)
- nať bazalky 1
- kořen (oddenek) vlaštovičníku 1
- nať třezalky 1
Bylinkovou směs volně nasypeme do vhodné nádoby, kterou naplníme asi do jedné čtvrtiny objemu. Doplníme červeným vínem a necháme 1-2 týdny vylouhovat, občas protřeseme. Přecedíme a pijeme 2-3 týdny nalačno dvakrát denně kalíšek, ne více, i příliš mnoho lásky může škodit. Nejlepší je připravovat nápoj z čerstvých rostlin, můžeme je však kombinovat i s usušenými.
0 komentářů