Pokud jste někdy slyšeli o lidech, kteří pijí hodně kávy každý den a pomysleli si, „fíha, to nemůže být zdravé…“, nakonec možná nemáte pravdu.
Někteří lidé považují konzumaci čtyř až šesti šálků kávy za příliš mnoho. Vědci však říkají, že by to pro vás mohlo být naopak velice prospěšné.
Mějte na paměti, že důležitým rozlišovacím znakem je skutečný „šálek“ – tedy šálek o objemu 100 až 150 ml – neboť do některých obrovských šálků, které mnozí lidé rádi používají, se často vejde i dvakrát tolik kávy, ne-li ještě více.
Milovníky kávy jistě překvapí zjištění, že káva je nanejvýš zdraví prospěšná zvláště u lidí ve věku nad 45 let.
Co zjistila studie
10 let trvající studie, jen nedávno představená na kongresu Evropské kardiologické společnosti v Barceloně, ukázala, že lidé, kteří vypijí čtyři šálky kávy denně, mají až o 64 % nižší riziko úmrtí z jakéhokoliv důvodu.
Ačkoliv u lidí nad 45 let každé dva šálky kávy denně snížily během trvání studie riziko úmrtí o 30 %, žádná taková souvislost nebyla pozorována u mladších dospělých.
Ve studii bylo pozorováno kolem 20 000 účastníků z oblasti Středozemního moře, kteří na rozdíl od mnoha jiných regionů nebyli dosud subjekty žádné studie související s kávou.
Studie byla zahájena v roce 1999 se záměrem zjistit, jak desetiletí konzumace kávy ovlivní jejich zdraví.
„Na začátku studie účastníci vyplnili předem schválený částečně kvantitativní dotazník o frekvenci jídla, pití kávy, životním stylu a sociodemografických charakteristikách, antropometrických parametrech a předešlém zdravotním stavu.
Pacienti byli sledováni v průměru po dobu 10 let.“
Jak to u většiny studií tohoto typu bývá, byly posuzovány faktory, jako jsou pohlaví, životní styl, celkový zdravotní stav a další sociodemografické informace, a také volby ohledně životního stylu, jako například zda účastníci kouří, nebo si sladí kávu.
Ve všech případech žádný jiný faktor neměl tak velký vliv na snížení rizika úmrtí jako pití kávy.
Káva je pro vás zdravá, zvláště když jste ve středním věku
O 64 % nižší riziko úmrtnosti bylo pozorováno u účastníků studie, kteří pili alespoň čtyři šálky kávy denně, v porovnání s lidmi, kteří ji nikdy nepili.
A je tu další zajímavé, ačkoliv nepodložené tvrzení: studie rovněž uvedla o 22 % nižší riziko úmrtí z jakéhokoliv důvodu, když ti, kteří pili čtyři šálky denně, si přidali ještě další dvě šálky, což naznačuje její silný ochranný účinek.
Zatímco průměrný věk účastníků na začátku studie byl něco nad 37 let, zdravotní přínosy se začaly projevovat u těch, kteří měli v době zahájení studie alespoň 45 let – o 30 % nižší riziko úmrtí v příštích 10 letech, když pili dvě šálky kávy denně.
U lidí mladších 45 let se žádný výrazný vliv na snížení či zvýšení úmrtnosti u účastníků studie neprojevil.
Time však uvedl, že studie nemusela nutně dokázat vztah příčiny a následku mezi pitím kávy a mírou úmrtnosti.
Hlavní autorka studie, Dr. Adela Navarrová, kardioložka z nemocnice Hospital de Navarra ve španělské Pamploně, vysvětlila, že výsledky jejich studie byly nejpříznivější u zdravých lidí.
Jedno z pozorování Dr. Navarrové po skončení studie bylo, že bez ohledu na to, jaké zásahy byly provedeny ve prospěch zdraví, pozorované podle počtu životů, které mohly být prodlouženy na základě tohoto jediného stravovacího rozhodnutí – pití kávy, „i malý zdravotní vliv by mohl mít důležité důsledky na zdraví veřejnosti“.
Jak však poznamenala stránka Medicine Net:
„Výzkum představený na lékařských mítincích by se měl vnímat jako předběžný, protože ještě nebyl publikován v odborných lékařských časopisech.“
Co zjistily další studie o kávě
Výsledky studie ze Španělska opakují to, co zjistili další výzkumníci, uvedl Time, cituje několik studií realizovaných za posledních několik let.
Časopis Food and Chemical Toxicology (FCT) uveřejnil počátkem roku 2017 studii, která uvádí, že čtyři šálky kávy o objemu 100 ml (tedy 400 miligramů kofeinu) jsou pro většinu lidí bezpečné.
Ačkoliv tato studie naznačila, že tři šálky kávy denně mohou pít i těhotné ženy bez toho, aby se musely obávat nějakého rizika, my spíše doporučujeme, aby se těhotné ženy vyhýbaly nadměrnému množství kávy a dalším zdrojům kofeinu.
U většiny lidí však může jít o zdravou volbu nápoje. Stránka Health.org citovala vedoucí studie, Daniele Wikoffovou, PhD, která uvedla:
„Po desetiletích výzkumu a tisících studií toho nyní víme o kofeinu podstatně více než kdysi. A co naše zjištění skutečně potvrzují je, že mít kávu jako součást své každodenní stravovací rutiny je nadále akceptovatelné a bez škodlivých účinků.“
Dvě studie, publikované v polovině roku 2017 v periodiku Annals of Internal Medcine, také zjistily souvislost mezi pravidelným pitím kávy a sníženým rizikem úmrtí.
Jedna studie byla provedena na různorodé skupině jednotlivců v USA, do které patřili Latinoameričané, Afroameričané, Evropané, domorodí Havajci a Američané japonského původu.
Zajímavé bylo, že vyšší konzumace kávy se spojovala s nižším rizikem úmrtí u všech, kromě domorodých Havajců.
Druhá studie byla provedena v deseti zemích Evropy a zúčastnilo se na ní přes 521 000 lidí. U Evropanů bylo zjištěno, že souvislost mezi konzumací kávy a nižším rizikem úmrtí z jakéhokoliv důvodu nezaznamenala mezi jednotlivými evropskými zeměmi žádné odchylky.
Studie zjistila, že lidé, kteří pili více kávy, měli o 7 až 12 % nižší riziko předčasného úmrtí, včetně zhoršených, se srdcem souvisejících stavů, jako jsou infarkt a zažívací onemocnění.
Do výsledků však byli zahrnuti i lidé, kteří pili kávu bez kofeinu. Jinak by to zřejmě bylo více než 7 až 12 %.
Co je na kávě tak skvělé?
Podobně jako jiné potraviny rostlinného původu i káva má svou jedinečnou sadu fytonutrientů a prospěšných složek, které dokážou pozitivně ovlivňovat vaše zdraví. Jedná se hlavně o účinky při potlačování zánětů, které jsou jedny z nejběžnějších a nejzáludnějších přispěvatelů na zdravotních problémech souvisejících s věkem.
Čeho si mnoho lidí není vědomo, je, že tmavá pražená káva, na rozdíl od světlých či středně tmavých pražených káv, může být účinnější při hubnutí. Podle jedné studie je to díky obnově vitaminu E v těle, který ovlivňuje tvorbu červených krvinek, a také díky koncentraci glutathionu.
Stránka Healthline uvádí několik dalších cenných zdravotních přínosů, které můžete získat z tohoto nápoje na dobré ráno, a který si podle Statistic Brain vychutnává přes 50 % dospělé populace.
O kávě se říká, že zvyšuje hladinu energie a blokuje inhibitorový neurotransmiter, zvaný adenosin. To zas posiluje jiné neurotransmitery, jako jsou noradrenalin a dopamin, což vede ke zvýšené aktivitě neuronů.
Výsledkem je zlepšené fungování mozku, jakož i paměti, a také zlepšení kognitivních funkcí. Káva vám může pomoci spalovat tuk, protože vám zvyšuje metabolismus a výrazně vylepšuje celkový fyzický výkon.
Nejen kvůli zvýšení hladiny adenalínu pro zbystření schopností „bojuj, nebo utíkej“ – nebo agility a výdrže během cvičení – ale protože rozkládá tělesné tuky a mění je v palivo.
Jak ukazují studie, pití kávy může snižovat vaše riziko onemocnění cukrovkou 2. typu, které postihuje asi 300 milionů lidí po celém světě, jakož i riziko vzniku Parkinsonovy choroby, a to až o 60 %.
Navíc káva obsahuje fytonutrienty, které vám zlepšují zdraví několika různými způsoby, mezi které patří zajištění zdravého množství riboflavinu (vitaminu B2), kyseliny pantothenové, draslíku, hořčíku, manganu a niacinu (vitaminu B3) v každém šálku kávy.
Dát si čtyři nebo více šálků kávy denně vám může pomoci v boji s depresí, podporuje zdravou funkci vašich jater a snižuje riziko vzniku několika druhů rakoviny, jakož i riziko srdečního onemocnění a cévní mozkové příhody.
Může vám to dodat více antioxidantů než cokoliv jiného v běžné západní stravě.
Co je škodlivé, není ani káva, ani kofein – jsou to špatné přísady
Jak jsem se již zmínil, důležité je pochopit, že to není kofein, který při pití kávy ohrožuje vaše zdraví (za předpokladu, že to s ní nepřeháníte). Potenciál dělat ji pro vás špatnou mají všechny ty věci, které do ní lidé běžně přidávají, spolu s pesticidy u běžně pěstovaných odrůd.
Jak vysvětluje stránka Health.com:
„Čistá káva… je bohatá na antioxidanty a může snižovat riziko srdečního onemocnění, cévní mozkové příhody a cukrovky.
Slazené nealkoholické nápoje a nesmyslné kávové směsi mají naopak mnoho kalorií a mohou obsahovat umělá sladidla, zatímco energetické nápoje mohou obsahovat cukr a další povzbuzující látky, které se spojují se zdravotními riziky.“
Pokud jste však jako mnozí jiní lidé, tak tmavou kávu nemáte v oblibě. Možná byste si ji chtěli trochu dochutit a přisladit. To lze udělat, aniž byste uškodili svému zdraví, a to tak, že použijete trochu skořice a stévii namísto cukru.
Stévie je totiž přírodní sladidlo rostlinného původu bez jakýchkoliv kalorií, které vám nezvyšuje glykemický index, a není spojováno se žádnými riziky prokázanými u umělých sladidel.
Pak je tu nepravá mléčná káva, která často ani neobsahuje mléko a obvykle je plná cukru, nebo ještě hůře, umělých sladidel, jako například ta moudře pojmenovaná směs – aby zněla podobně jako cukr – známá jako sukralóza.
Pokud patříte mezi ty miliony lidí, kteří mají rádi kávu kvůli jejím účinkům na hubnutí díky zvýšenému výdeji energie, měli byste se možná podívat na MCT olej (triglyceridy se středním řetězcem). Přidejte si tento olej do vaší kávy a pomůže vám ve vaší snaze shubnout.
Návod na přípravu Keto-kávy na spalování tuku můžete vidět na níže přiloženém videu (v angličtině):
Do kuchyňského robota vložte 1 polévkovou lžíci MCT oleje. Přidejte 1 polévkovou lžíci čerstvého organického (bio) másla a dolijte 1 šálek organické (bio) kávy.
Míchejte po dobu 20 až 30 sekund, a poté si svou příjemně krémovou, chutnou kávu přelijte zpět do hrnku a vychutnejte si každý doušek.
A nakonec si buďte vědomi toho, že běžně pěstovaná káva patří k nejvíce chemicky znečištěným potravinám světa. Organická káva naopak neobsahuje žádné chemikálie ani umělá hnojiva.
Zrna mají bohatší chuť a obsahují přírodní antioxidanty. Je zdravá pro vás, udržitelnější pro farmy, které ji pěstují a mnohem lepší pro celou planetu.
Kromě toho je káva rostlina, která má ráda stín, ale pěstitelé často kácejí stromy, aby se jim snadněji pěstovala a sbírala.
Ničí se tím ekologické prostředí mnoha přírodních nepřátel škůdců, jako jsou ptáci a ještěrky, zatímco škůdcům se daří, což vede k dalšímu používání pesticidů.
Organická, ve stínu pěstovaná káva, je daleko lepší pro vaše zdraví i životní prostředí než běžně pěstované druhy.
Zdroj: articles.mercola.com
0 komentářů