Fermentované potraviny jsou velmi zdravé a stávají se na celém světě stále populárnějšími. Všichni dobře známe kysané zelí, kimči a kombuchu.
Ale víte, co přesně jsou vlastně fermentované potraviny?
Na tuto otázku vám rádi odpovíme.
Jsou to pochutiny, které prošly procesem laktofermentace, během kterého se přírodní bakterie živí obsaženým cukrem a škrobem, čímž vytvářejí kyselinu mléčnou.
Proces výroby je hodně o trpělivosti. Nějakou dobu totiž trvá, ale čekání rozhodně stojí za to.
Jak uvádějí odborníci, tento proces konzervuje potraviny a vytváří celou řadu prospěšných enzymů, vitamínů skupiny B a různých probiotik.
Zázvor
Zázvor je úžasný a dá se říct, že je jednou z nejzdravějších potravin na světě. Je známý tím, že snižuje zánět a bojuje proti rakovině.
A měli byste vědět, že má mnohé vlastnosti, díky nimž se jídlo stane zdravějším, když ho do něj přidáte.
Podle odborníků obsahuje gingerol, hlavní bioaktivní sloučeninu zodpovědnou za jeho protizánětlivé a antioxidační účinky.
Je ideální při léčbě jakékoli nevolnosti. Je také známo, že bojuje proti vysokému krevnímu cukru a zmírňuje rizikové faktory kardiovaskulárních onemocnění.
Dokonce snižuje hladinu škodlivého LDL cholesterolu v krvi.
Fermentovaná zázvorová limonáda
Budete potřebovat následující suroviny:
- 2 polévkové lžíce nastrouhaného zázvoru
- 2 polévkové lžíce cukru (např. třtinového nebo kokosového)
- půl šálku čisté vody
- asi litrová sklenice
Postup přípravy:
Voda, kterou použijete, by měla mít pokojovou teplotu, aby se cukr rychle rozpustil a aby se všechny suroviny dobře promíchaly.
Na hrdlo sklenice položte papír a látku a vše připevněte gumičkou.
Každých 24 hodin byste měli přidat další, čerstvě připravenou dávku.
Nic nevyhazujte, jen přidávejte.
Dobře promíchejte, sklenici zakryjte a nechte kvasit. Po nějaké době byste měli pozorovat, že směs začne bublat.
Poznámka: Ujistěte se, že kvas neplesniví.
Na konci týdne vám vznikne fermentovaná zázvorová limonáda, kterou je nutné přecedit. Následně ji můžete nalít do sklenice s vodou a popíjet. Používá se ke zklidnění žaludku.
Fermentovaný zázvor
Budete potřebovat následující suroviny:
- oloupaný kořen zázvoru, nakrájený na plátky
- 1 polévková lžíce
- 1 polévková lžíce mořské soli
- citronová šťáva
Postup přípravy:
Namočte zázvor nejdříve na 15 minut do vody. Pomocí kovové lžíce jemně seškrábněte slupku.
Množství zázvoru, které použijete, závisí na velikosti sklenice. V případě malé sklenice použijte zázvor o velikosti dlaně.
A pamatujte – pokud použijete větší sklenici, přizpůsobte množství kurkumy a mořské soli.
Vymačkejte asi pět citronů, abyste získali dostatek šťávy nutnou k zalití zázvoru, a postupně přimíchejte ostatní suroviny.
Vzniklou směs přelijte do sklenice a vzduchotěsně uzavřete. Nechte kvasit při pokojové teplotě asi dva týdny.
Fermentovaný zázvor můžete podávat jako přílohu s téměř každým jídlem. Vyhněte se vaření, pokud chcete získat všechny zdravotní přínosy plynoucí z procesu fermentace.
Fermentované potraviny a trávení
Tím, že si pochutnáte na kvašené potravině, „pošlete“ do trávicího systému tolik potřebné probiotické bakterie, které v něm nastolí rovnováhu.
Jak uvádějí odborníci, díky rovnováze prospěšných bakterií ve střevech a trávicím enzymům dochází ke správnému vstřebávání živin do organismu.
Fermentované potraviny jsou proto velice zdravé!
Je prokázáno, že kromě zažívání příznivě ovlivňují i imunitu, pomáhají při tvorbě protilátek a posilují přirozenou obranu těla proti nemocem.
Věříme, že byl pro vás tento článek užitečný. Nezapomeňte ho sdílet se svými přáteli a rodinou.
Zůstaňte zdraví!
Zdroj: healthylifetricks.com
0 komentářů