Dary od přírody 9 Magazín 9 Připravte si zázvor podle starodávných receptur: Předejdete rakovině, artritidě, vysokému cholesterolu a krevnímu cukru

Připravte si zázvor podle starodávných receptur: Předejdete rakovině, artritidě, vysokému cholesterolu a krevnímu cukru

Magazín | 0 komentářů

fermentovany zazvor recept

Fermentované potraviny jsou velmi zdravé a stávají se na celém světě stále populárnějšími. Všichni dobře známe kysané zelí, kimči a kombuchu.

Ale víte, co přesně jsou vlastně fermentované potraviny?

Na tuto otázku vám rádi odpovíme.

Jsou to pochutiny, které prošly procesem laktofermentace, během kterého se přírodní bakterie živí obsaženým cukrem a škrobem, čímž vytvářejí kyselinu mléčnou.

Proces výroby je hodně o trpělivosti. Nějakou dobu totiž trvá, ale čekání rozhodně stojí za to.

Jak uvádějí odborníci, tento proces konzervuje potraviny a vytváří celou řadu prospěšných enzymů, vitamínů skupiny B a různých probiotik.

Zázvor

Zázvor je úžasný a dá se říct, že je jednou z nejzdravějších potravin na světě. Je známý tím, že snižuje zánět a bojuje proti rakovině.

A měli byste vědět, že má mnohé vlastnosti, díky nimž se jídlo stane zdravějším, když ho do něj přidáte.

Podle odborníků obsahuje gingerol, hlavní bioaktivní sloučeninu zodpovědnou za jeho protizánětlivé a antioxidační účinky.

Je ideální při léčbě jakékoli nevolnosti. Je také známo, že bojuje proti vysokému krevnímu cukru a zmírňuje rizikové faktory kardiovaskulárních onemocnění.

Dokonce snižuje hladinu škodlivého LDL cholesterolu v krvi.

Fermentovaná zázvorová limonáda

Budete potřebovat následující suroviny:

  • 2 polévkové lžíce nastrouhaného zázvoru
  • 2 polévkové lžíce cukru (např. třtinového nebo kokosového)
  • půl šálku čisté vody
  • asi litrová sklenice

Postup přípravy:

Voda, kterou použijete, by měla mít pokojovou teplotu, aby se cukr rychle rozpustil a aby se všechny suroviny dobře promíchaly.

Na hrdlo sklenice položte papír a látku a vše připevněte gumičkou.

Každých 24 hodin byste měli přidat další, čerstvě připravenou dávku.

Nic nevyhazujte, jen přidávejte.

Dobře promíchejte, sklenici zakryjte a nechte kvasit. Po nějaké době byste měli pozorovat, že směs začne bublat.

Poznámka: Ujistěte se, že kvas neplesniví.

Na konci týdne vám vznikne fermentovaná zázvorová limonáda, kterou je nutné přecedit. Následně ji můžete nalít do sklenice s vodou a popíjet. Používá se ke zklidnění žaludku.

Fermentovaný zázvor

Budete potřebovat následující suroviny:

  • oloupaný kořen zázvoru, nakrájený na plátky
  • 1 polévková lžíce
  • 1 polévková lžíce mořské soli
  • citronová šťáva

Postup přípravy:

Namočte zázvor nejdříve na 15 minut do vody. Pomocí kovové lžíce jemně seškrábněte slupku.

Množství zázvoru, které použijete, závisí na velikosti sklenice. V případě malé sklenice použijte zázvor o velikosti dlaně.

A pamatujte – pokud použijete větší sklenici, přizpůsobte množství kurkumy a mořské soli.

Vymačkejte asi pět citronů, abyste získali dostatek šťávy nutnou k zalití zázvoru, a postupně přimíchejte ostatní suroviny.

Vzniklou směs přelijte do sklenice a vzduchotěsně uzavřete. Nechte kvasit při pokojové teplotě asi dva týdny.

Fermentovaný zázvor můžete podávat jako přílohu s téměř každým jídlem. Vyhněte se vaření, pokud chcete získat všechny zdravotní přínosy plynoucí z procesu fermentace.

Fermentované potraviny a trávení

Tím, že si pochutnáte na kvašené potravině, „pošlete“ do trávicího systému tolik potřebné probiotické bakterie, které v něm nastolí rovnováhu.

Jak uvádějí odborníci, díky rovnováze prospěšných bakterií ve střevech a trávicím enzymům dochází ke správnému vstřebávání živin do organismu.

Fermentované potraviny jsou proto velice zdravé!

Je prokázáno, že kromě zažívání příznivě ovlivňují i imunitu, pomáhají při tvorbě protilátek a posilují přirozenou obranu těla proti nemocem.

Věříme, že byl pro vás tento článek užitečný. Nezapomeňte ho sdílet se svými přáteli a rodinou.

Zůstaňte zdraví!

Zdroj: healthylifetricks.com

0 komentářů

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..





Nejnovější příspěvky

Pin It on Pinterest

Share This