Zní to odporně, ale je to tak. Do vek, koblih i buchet se běžně přidává bílý prášek E 920, který se vyrábí z vlasů, chlupů, nehtů a kopyt. Nejčastěji pochází z Číny. (Foto: Pixabay)
Bílý prášek nese označení E 920, šikovní prodejci ho často maskují za na první pohled sympatičtější L-cystein. Ale jinak jde stále o jedno a totéž. Používání L-cysteinu posvětila loni v listopadu EU a běžně se přidává nejen do krmiva pro dobytek ale také do pečiva pro lidi.
„E 920 je součástí zlepšujících přípravků, které používáme i my při výrobě běžného pečiva,“ potvrdil portálu vitalia.cz kupříkladu zástupce společnosti Penam. „My ovšem používáme zásadně L-cystein syntetického původu,“ dodal.
Převážná většina L-cysteinu se přitom vyrábí v Číně rozpuštěním vlasů, kupříkladu z kadeřnictví, peří, oslích kopyt a prasečích štětin ve velkém množství koncentrované kyseliny chlorovodíkové.
Do pekařských výrobků se pak přidává proto, aby se uměle vytvořilo pružné a pevné těsto. Tahle pochoutka se vyskytuje například v těchto produktech:
zdroj: vitalia.cz
0 komentářů