Dary od přírody 9 Magazín 9 Odstraňte překyselení těla: Zde je seznam zásadotvorných potravin

Odstraňte překyselení těla: Zde je seznam zásadotvorných potravin

Magazín | 0 komentářů

Je jasné, že naše strava musí být rozmanitá, abychom hladiny minerálů a vitamínů ve svém těle udržovali v rovnováze. 

Jelikož žijeme v stresující době a velmi dobře víme, že ovoce a zelenina se již nepěstují tak jako kdysi, mnozí raději sáhneme po doplňcích stravy.

Pokud berete jakékoliv doplňky stravy, je důležité vědět kdy je pro ně nejlepší čas.

Vitamíny je dobré brát ráno, protože vám dodávají vitalitu. Minerály je naopak lepší brát večer, protože dokáží naše tělo uklidnit.

Kromě adekvátního množství všech potřebných nutričních látek je nezbytné udržovat i rovnováhu pH vnitřního prostředí.

Překyselení organismu totiž vytváří vhodné podmínky pro růst patogenních bakterií, hub, kvasinek a dalších škodlivých mikroorganismů.

Dlouhodobé překyselení těla může dokonce vyústit k propuknutí rakoviny.

5 nejlepších zásadotvorných potravin pro překyselený organismus

Je to poměrně těžké vybrat pouze těch 5 nejlepších alkalických potravin, protože jich určitě existuje více. Pokud bychom vám mohli doporučit ty nejprospěšnější, tak podle našeho názoru jde o následující:

1/ Pohanka

Je vynikající náhradou pšenice. Obsahuje Rutin, který dodává energii, a je také výborná při léčbě a prevenci kardiovaskulárních chorob.

Doporučuje se u těch, kterým se velmi snadno dělají modřiny a také obecně ženám, které mají potíže s praskáním kapilár. Pohanka je skvělou volbou kdykoliv během dne.

2/ Mangold, kapusta, zelí

Tyto druhy zeleniny se často uvádějí jako potraviny 21. století, bez ohledu na to, zda jde o jejich vliv na mužské nebo ženské zdraví.

Mají antivirové, antibakteriální a antikarcinogenní vlastnosti. Většina z nás vylévá vodu, která zůstane po vaření těchto potravin, zejména pro její nepříliš lákavou vůni.

Když je ale budete příště vařit, nevylévejte ji! Použijte ji na přípravu omáčky, nebo ještě lépe – vypijte ji!

3/ Meloun

Je výborným zdrojem vitaminu A (betakarotenu), B1, B5, B6, C, E, draslíku, rostlinné vlákniny a kyseliny listové. Kombinace těchto nutričních látek nás nabíjí energií.

Meloun je také antikoagulant, který pomáhá ředit krev a snižuje tak riziko srdečního infarktu a mozkové příhody, jejichž výskyt je čím dál tím častější.

4/ Lněná semínka a lněný olej

Jedny z mých nejoblíbenějších. Jsou totiž bohaté na lignany, které chrání před rakovinou prsu, dělohy a prostaty.

Vysoký obsah omega-3 mastných kyselin je činí ideálními na jakýkoliv detoxikační program. Jsou výborné při léčbě zácpy, pomáhají snižovat vysoký cholesterol a regulovat hladinu cukru v krvi.

Já beru lněná semínka jako součást snídaně. Můžete si je přidat i do smoothies.

5/ Olivový olej

Tento typ oleje je jednou z top alkalických potravin. Je bohatý na mononenasycené mastné kyseliny a vitamín E. Ten nejenže snižuje riziko poškození a zánětů, ale pomáhá také snížit frekvenci návalů horka u žen v přechodu.

Polyfenoly, které se nacházejí v olivovém oleji, mají protizánětlivé účinky, dokáží potlačit příznaky astmatu, osteoporózy a revmatoidní artritidy.

Kyselinotvorné potraviny

Zajímá vás, které potraviny jsou pro tvorbu kyselosti v organismu (pozor, ne v krvi, jak to mnozí nejednou špatně interpretují) nejhorší?

Jsou to jednoznačně ty, které obsahují rafinované cukry, veškeré klasické nezdravé jídlo, cereálie plné cukrů, kofein, alkohol a umělá sladidla.

Škodlivá umělá sladidla, které se přidávají do mnoha známých nápojů a potravin (jen aby jejich konzument koupil) se často považují za dobré, protože jsou bez cukru.

To ale není vůbec pravda! Nezapomínejme také, že kouření také přispívá k tvorbě kyselosti.

Další prospěšné zásadotvorné potraviny

Chcete-li alkalizovat své tělo, měli byste jíst více následujících potravin:

  •  Avokádo
  • Brokolici
  • Růžičkovou kapustu
  • Zelí
  • Mrkev
  • Květák
  • Celer
  • Cuketu
  • Orientální houby, například shitake a maitake
  • Houby jako Chanterelle a Button
  • Řasy jako Nori, Kombu, Wakame
  • Pažitku
  • Fíky
  • Okurku
  • Česnek
  • Grep
  • Banán
  • Sójové klíčky
  • Alfa klíčky
  • Hrozny
  • Zelené fazolky
  • Med
  • Kiwi
  • Pórek
  • Citron nebo limetku
  • Ledový salát
  • Mango
  • Proso
  • Cibuli
  • Pomeranč
  • Papáju
  • Petržel
  • Hrušku
  • Hrášek
  • Ananas
  • Quinou
  • Ředkvičku
  • Špenát
  • Jahody
  • Rajčata
  • Divokou rýži
  • Dýni
  • Sezamová semínka a Tahini (pasta ze sezamových semínek)

Potraviny, u kterých byste měli být raději opatrní

Výše jsme již uvedli, které potraviny jsou obecně kyselinotvorné. Teď uvedeme ještě pár konkrétnějších příkladů.

Proteiny (bílkoviny)

Většina kyselých reakcí v těle je způsobena právě proteiny, zejména živočišného původu. Předpokládá se, že každých 10g proteinu, které přijmeme navíc, zapříčiní úbytek 100mg kalcia, zejména v moči. Buďte proto s proteiny opatrní. Doporučená denní dávka je 1 gram na 1 kg váhy.

Sycené nápoje

Obsahují hodně fosforu a minerálů, které ve větším množství způsobují úbytek kalcia.

Káva

Nedoporučuje se pít více než tři šálky kávy denně, protože kofein zvyšuje kyselost v těle. Podle některých výzkumů může být dokonce časté pití kávy spojeno se zvýšeným výskytem osteoporózy – až o 82 procent.

Káva sice obsahuje hodně antioxidantů, ale nachází se v ní i nebezpečný Akrilamid.

Zpracované potraviny a polotovary

Bílý chléb, koláče a pečivo zvyšují kyselost v těle a vytlačují kalcium z kostí. Kalcium totiž reguluje reakce na kyselost v těle.

Zdroj: Alkalize Your Body – Detailed Alkaline Food List

0 komentářů

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Nejnovější příspěvky

Pin It on Pinterest