To slyšíte jednou tohle a podruhé tohle. Jak je to vlastně s přísadami do potravin, které si každý den kupujeme v supermarketech, a které se alespoň občas snažíme studovat.
Ano, někteří občas, někteří z nás častěji, ale pouze pár na pravidelné bázi.
Ono to taky není něco záživného a něco, co by nás vlastně bavilo. Položte si ruku na srdce. Když už se na složení výrobku díváte, víte co která přísada znamená a jak je riziková a nebo se spokojíte s obecným označením emulgátoru “Éčko”?
Upřímně, není éčko jako éčko, což byste měli vědět hned na začátek. Dnes vám přinášíme kompletní přehled přísad do potravin, kteří připravila Klinika dětské onkologie Univerzity v Dűseldorfu.
Každému doporučujeme vytisknout a vyvěset například někde poblíž ledničky nebo jiného místa, kde uchováváte potraviny.
Proč se vlastně „éčka“ používají?
Výroba potravin je dnes průmyslový proces a jako takový si žádá určité usnadnění, zjednodušení a urychlení. Produkty také putují na mnohem delší vzdálenosti než dříve, a výrobce proto potřebuje, aby dokázaly přežít tuto cestu pokud možno ve stejném stavu, v jakém opustily výrobní zařízení. Nemalou roli zde sehrává ekonomické hledisko: vyrábět potraviny s přídatnými látkami je mnohem levnější.
A nakonec je tu poptávka zákazníka: jsme to my, kdo si žádáme stále čerstvé, voňavé a křupavé, chutné a krásně barevné potraviny, a přitom ještě počítáme každou korunu. Zapracování „éček“ do potravin je tedy „jen“ odpovědí moderní potravinářské technologie na naše vlastní požadavky.
Přehled přísady do potravin
Éčka podle kódu
E100–E199 | barviva |
E200–E299 | konzervanty |
E300–E399 | antioxidanty, regulátory kyselosti |
E400–E499 | emulgátory, zahušťovadla, stabilizátory |
E500–E599 | protispékavé látky, regulátory kyselosti, plnidla |
E600–E699 | látky zvýrazňující chuť a vůni |
E900–E999 | lešticí látky, sladidla, balicí plyny, propelanty |
E1000–E1999 | další látky |
1. Neškodné přísady
E 100, 101, 103, 104, 105, 111, 121, 122, 126, 130 132, 140, 151, 152, 160, 162, 163, 170
E 174, 180, 181, 200, 201, 236, 237, 238, 260, 261, 262, 263, 270, 280, 281, 282, 290,
E 301, 305, 306, 307, 308, 309, 322, 325, 326, 327, 331, 332, 333, 334, 335, 336, 337, 382
E 400, 401, 402, 403, 404, 405 , 406, 408, 410, 411, 413, 414, 420, 421, 422, 440, 471, 472
E 473, 474, 475, 480
2. Podezřelé přísady
E 125, 141, 150, 153, 171, 172, 173, 240, 241, 477
3. Nebezpečné přísady
E 102, 110, 120, 124
4. Přísady poškozující zdraví
Poškození střev – E 220, 221, 222, 223, 224
Poruchy zažívání – E 338, 339, 340, 341, 450, 451, 483, 485, 486, Eiscreme E 107
Kožní onemocnění – E 230, 231, 232, 233
Zničení vitamínu B12 – E 200
Cholesterol – E 320, 321
Citlivost nervů – E 311, 312
Kurděje – E 330 je nejnebezpečnější !!! (rakovinotvorný) – obsažen např. v krabím masu, sýru BONBEL, houby v konzervách, rajčata v konzervách
5. Rakovinotvorné přísady
E 131, 142, 210, 211, 213, 214, 215, 216, 217, 239
POZOR – E 123 je silně rakovinotvorný a je např. v USA a Rusku zakázán !
Pozor na následující přísady především v těchto potravinách:
Mamba E 123/E 110 – medvídci ze želatiny, Harribo – želatina, lentilky, šlehačkový pudink Zotti, rybí prsty Iglo, smetana Kraft, smetanový sýr se salámem Kraft, vanilkový pudink
102/E 110 – hotové omáčky všeho druhu.
Nejhorší z nejhorších
E110 – žluť SY (Cl potravinářská žluť 3) je nevhodná pro děti, způsobuje alergie a astmatické záchvaty, a má nejspíš i karcinogenní (rakovinotvorné) účinky. Vyskytuje se v likérech, sladkostech, hořčici a instantních polévkách.
E132 – Indigotin (Cl potravinářská modř 1). Nadměrná konzumace této pochoutky může vést k nevolnosti, zvracení, závratím. Neúměrně zvyšuje krevní tlak a může spustit alergické reakce. Objevuje se v tmavých sladkostech a čokoládách, mražených výrobcích a všude tam, kde je modrá barva.
E133 – Brilantní modř FCF (Cl potravinářská modř 2) může způsobovat u dětí hyperaktivitu, a hrozí i rakovinotvorné účinky pro člověka. Běžně na ni narazíme v „borůvkových“ nebo „hroznových“ produktech.
E210 – Kyselina benzoová patří mezi vynikající konzervanty. Avšak její konzumace může u citlivých lidí vyvolat až anafylaktický šok, nebo v lepším případě jen kopřivku. Její doménou jsou sladkokyselé omáčky, kuchyňská dochucovadla a nekvalitní kečupy.
E951 – Aspartam, syntetické sladidlo. Používá se jako náhražka cukru k běžnému slazení, k výrobě sypkých nápojů, žvýkaček, jogurtů, dezertů, mražených krémů, majonézy, hořčice, nakládané zeleniny a ovoce. U citlivých osob může vyvolat závratě, bolení hlavy, vyrážky, u dětí pak i poruchy chování. Zvláštní pozor by si na něj měly dát těhotné a kojící ženy.
Zabraňte používání těchto přísad tím, že budete správně vybírat výrobky, které kupujete. Kupující nakonec určuje složení výrobku. Myslete na Vaše zdraví a zdraví Vašich dětí.
Zdroj: Internet a 100+1
0 komentářů