Vyzkoušejte některý z přírodních receptů, šťávu, čaj či smoothie na povzbuzení organismu a jeho pročištění.
Roste všude kolem nás, bereme jí jako otravný plevel, obyčejnou kytku, se kterou se setkáváme na každém rohu. Řeč je o kopřivě dvoudomé.
Kopřiva je jednou z nejvýznamnějších léčivek. Působí antivirově, proti chřipkám, léčí dýchací orgány, močové cesty a žaludeční či střevní problémy. Velmi významné je její působení jako prostředku k čištění krve.
Mladé listy bohaté na vitamíny a minerály jsou výborným tonikem a všeobecně detoxikačním prostředkem. Šťáva z čerstvých kopřiv nám pomůže pozitivně při nervovém a fyzickém vyčerpání.
Zkuste jí využít doma v kuchyni a udělat si nápoj z této léčivé rostlinky. Možností je mnoho. Právě teď je nejlepší doba ke sběru (na jaře).
Šťáva z kopřiv proti jarní únavě
Mladé vrcholky kopřiv dobře opereme, rozmixujeme (nejlépe přikryté) a šťávu přecedíme. Pijeme čerstvé s vodou v poměru asi 1:1, přisladíme a dochutíme citronovou šťávou. Citron dodává energii, zvyšuje odolnost proti stresové zátěži, působí proti únavě a celkové slabosti. Vitalizující účinek má i pomerančová šťáva, kterou můžeme do nápoje také přidat. Pro ještě lepší chuť při mixování přidáme 1-2 jablka.
Smoothie z kopřiv
Složení:
Několik hrstí listů kopřivy, mango, 1 banán, 2-3 šálky vody, případně můžeme přidat ½ šálku čerstvých nebo mražených jahod.
Všechno řádně rozmixujeme a podáváme. Můžeme zkoušet další varianty (pomeranč, banán, mango, hruška, jablko, bobulovité ovoce a jiné).
Zelený mix
Nasbíráme listy mladých kopřiv a pampelišky (starší listy bývají nahořklé!). Případně i další listovou zeleninu. Dále přidáme některou z následujících ingrediencí – okurka, celer, jablko, citron nebo limetku zbavené jader. Zelené listy opereme a vložíme do mixéru spolu s dalšími přísadami (přibližně do poloviny nádoby). Přidáme dostatek čerstvé pramenité vody a umixujeme. Pro zpestření chutě můžeme přidat trochu máty. Přecedíme a můžeme podávat. Pokud je na Vás nápoj příliš hořký, vynechejte pampeliškové listy, případně přidejte trochu stévie nebo více jablek.
Šťáva z kopřiv, mrkve a jablek
Složení: 1 svazek kopřiv, 4 mrkve, 2 jablka
Odšťavníme kopřiv, pak mrkev a jablka. Podáváme vychlazené. Můžeme zakápnout trochou citrónu.
Jarní bylinkový čaj
Tři lžíce směsi ze stejných dílů ostružiníku, maliníku, černého rybízu, lesního jahodníku a kopřivy zalijte 750ml studené vody a pod pokličkou nechte louhovat do rána. Ráno nechte přejít několikavteřinovým varem, poté ještě 5-10 minut louhujte a sceďte do termosky. Nalačno vypijte asi 250ml čaje a zbytek po doušcích během dne.
0 komentářů