Kdo by neznal a neměl rád toto ušlechtilé ovoce, k jehož vynikající chuti se přidává i krásný vzhled? Pěkné a působivé jsou především plody, ale ani listy se svým tvarem nedají v kráse zahanbit. Avšak pozor, k léčebným účelům používáme výhradně lesní jahody.
Účinky rostliny:
- dna
- cévní nemoci
- hemoroidy
- chudokrevnost, anémie, blednička
- průjem
- záněty v těle
- zadržování vody v těle – močopudný účinek
- zlepšuje trávení
- zlepšuje konzistenci stolice
- detoxikace – „čistí krev“
Všechny zahradní jahody jsou z tohoto hlediska pouze prázdnou dobrotou. Jahodníkové lístečky se sbírají hned zjara, dříve než rostlina začne kvést, ale nejpozději do začátku kvetení. V té době jsou ještě pěkně svěže zelené a plné účinných látek. Listová droga (bylina) se dá koupit i v lékárně a v drogerii. Mnohé recepty doporučují fermentaci listů, které se potom více podobají ruskému čaji. Jde o zahřívání. Profesionální bylinkáři to ale nedoporučují – fermentace snižuje účinné šíly jahodníku. Chvála jahodového čaje nemá konce, protože čaj je nejen lahodný a chutný, ale i mimořádně zdravý. Proslulý botanik Linné jím léčil například dlouhotrvající dnu.
Jahodník pomáhá při léčení mnoha chorob, například při průjmech a cévních obtížích, při hemoroidech a zánětlivých onemocněních i při chudokrevnosti. jeho hlavní přednost spočívá v širokém a všestranném působení na celý organismus. Můžeme jej užívat neomezeně, tím se stává nejdůležitější, zdravotně preventivní rostlinou. Každý, kdo si chce zachovat zdraví, měl by častěji místo černého čaje nebo kávy vypít jahodový čaj.
Je výborný i samostatně, ještě lepší je však v kombinaci s plody šípku a listy borůvky, maliníku a ostružiníku.
JAHODY: v sezoně je třeba jíst co nejvíce plodů. Známé jsou takzvané jahodové dny – jeden až tři dny jíst jen jahody, které dokáží výborně pročistit a zregenerovat celý organismus. Plody obsahují značné množství vitaminů (A, B, C), působí mírně močopudně, čistí krev, upravují trávení a stolici. Známe i ojedinělé případy, kdy organismus některých lidí reaguje na jahody vyrážkami a svěděním. V takovém případě můžeme používat pouze čaj z listů.
Univerzální lahůdkový čaj:
- list jahodníku 5 (dílů)
- plod růže šípkové 3 (dily)
- list borůvky 3
- list maliníku (ostružiniku) 2
- květní plátky růže šípkové 1 (díl)
Dvě lžíce směsi zalijeme půllitrem vroucí vody a necháme pod pokličkou asi 15 minut vylouhovat. Čaj přecedíme, přidáme šťávu z poloviny citronu a podle chuti osladíme medem, přírodním hnědým nebo hroznovým cukrem. Používáme ho jako konzumní čaj v množstvi podle chuti, po jídle, studený na žízeň a podobně.
0 komentářů