codonopsisBylina používaná v tradiční čínské medicíně k celkovému posílení organismu, zvýšení energie, vytrvalosti a harmonizaci duševní pohody.

Botanický popis rostliny

Pazvonek chloupkatý neboli dang shen je vytrvalá rostlina připomínající menší keřík nebo spíše liánu. Její stonek je tmavě fialový, tenký, s řídkými chloupky, ovíjivý, který může dosahovat délky až 3 metrů, průměr se však pohybuje mezi dvěma až třemi metry. Masitý kořen, zbarvením a vůní připomíná slavného příbuzného – ženšen. Vedlejší větvičky jsou různě dlouhé, mohou z nich také volně růst lístky nebo listeny, které jsou většinou protilehlé. Listy jsou oválné, jemně zašpičatělé, dosahují až 7 cm délky pokryté po povrchu jemnými chloupky. Osamocené květy jsou vždy na konečku větvičky. Květy dang shenu jsou tvarem zvonovité, asi 2 cm dlouhé a široké, zelenožluté s jemnými růžovými tečkami zespodu. Plodem je tobolka, která dosahuje až 2,5 cm délky a obsahuje velké množství drobných, lesklých semen.

Původ a rozšíření

Pazvonek pochází původně z jihovýchodní a jižní Asie na území Číny, Japonska, Indie, kde volně roste v lesích, na lukách nebo polích. Pěstování ve středoevropském regionu je však možné.

Využití

Největšího terapeutického využití pazvonku se nalézá v tradiční čínské medicíně a v dalších kulturních léčitelství jihovýchodní a východní Asie. Směsi se liší samozřejmě dalšími konstituenty a také v jaké pozici se nalézá dangshen. Většinou se však užívá ve směsích k podpoře chuti k jídlu, posílení organismu a zvýšení tělesné a fyzické energie a vytrvalosti. Stejně jako ženšen stabilizuje harmonii čchi v těle. Rozdíl mezi pazvonkem a ženšenem je v jejich účinnosti. Efekt je podobný, ženšen však vykazuje silnější tonizující účinek.

Zdá se, že obsahové látky dang shenu, převážně fenolické látky, oleje, polysacharidy, glukosinoláty, saponiny a alkaloidy dokáží zřejmě posilovat a mobilizovat imunitní systém, dilatovat srdeční cévy a zlepšit průtok koronárními žílami, snižovat vysoký krevní tlak, zlepšit mikrocirkulaci menších cév na periférii, podporují krvetvorbu ze zárodečných buněk a zdá se, že jejich vysoká plazmatická koncentrace má přímý pozitivní vliv na zlepšení profilu bílých krvinek při chemoterapii nebo radioterapii.

Moderní studie z několika let zpět popisují specifické vlastnosti obsahových látek dangšenu samozřejmě v dostatečné koncentraci užité po optimální dobu u zdravých i nemocných pacientů. Obsahové látky danšenu regulují gastrointestinální motilitu, uklidňují bolest při žaludečních vředech a podporují imunitní systém přítomný ve střevní výstelce. Mají mírný efekt na potlačení přebytečných excitačních vzruchů v nervové soustavě (může souviset se zmírněním epileptických a bolestivých symptomů nebo projevů). Saponiny dangšenu podporují mukolytický a expektorační efekt respirační soustavy, pomáhá tedy při vlhkém kašli a fungují částečně jako lokální antibiotika, jelikož podporují migraci buněk imunitního systému a společně zapříčiňují smrt patogenních, cizorodých buněk, částeček nebo organismů.

U zvířecích modelů bylo pozorováno snížení vysokého tlaku a naopak zvýšení arteriálního tlaku u pozdnějších hemoragických šoků, což je vlastně oboje hodnoceno jako pozitivní faktor. Statisticky významně také vyšly zvýšené hodnoty volného plasmatického cukru u lidí i zvířat, přičemž se zvýšilo jeho spálení směrem k zisku energie při určité fyzické aktivitě naproti od jedinců s placebem. U zvířat také vyšly zajímavé studie, které popisují snížení koncentrací molekulárních markerů spojovaných s přibývajícím stáří a také snížení fenotypů stáří, takže se zdá, že obsahové látky dangšenu pomáhají organismu v boji proti stáří. Dále se zjistil protektivní účinek obsahových látek dangshenu při anorexii a vystavení radiace.

V rámci tradiční čínské medicíny je codonopsis hodnocen jako bylina se sladkými a neurálními vlastnostmi. Rozhýbá meridián plic a sleziny. Její klíčová úloha je tonizace středního Jiao a čchi, čímž se posiluje funkce a činnost plic a tonizace sleziny. Proto se do codonopsis-dangšen jeho využití zahrnuje stavy nedostatečné funkce plic a sleziny, potížích s dechem, srdečních palpitací, sníženého apetitu, řídké stolice, při astmatu nebo kašli a cukrovky . K posílení středního tepla plic se může dang shen kombinovat s bylinami nebo přípravky s obsahem Fu Ling nebo Bai Zhu. V rámci tradiční čínské medicíny je doporučena dávka 9 až 30 gramů byliny za dohledu zkušeného odborníka. Dangšen lze také užívat při nedostatku čchi a funkce krve. Obohacuje oboje složky a je výborným lékem při selhání krvetvorby a abnormalitám tělních tekutin kvůli potížím s elementem krve.

V českém prostředí se lze setkat s verzemi různých přípravků obsahující výtažek z kořene dang shenu, které se vyznačují použitím při astmatických potížích, horečnatých stavech, potřebě stimulovat a posílit organismus, prohloubit spánek nebo zlepšit potenci. Lze využít i naťovou drogu rostliny, která se spíše hodí k terapeutickému povzbuzení krevního oběhu a zvýšení celkové vitality a pocitu pohody.

Dangšen je velmi bezpečná bylina, nevykazuje žádné významné nežádoucí účinky. Byly však hlášeny stavy nepravidelného tepu, dyskomfortu na hrudi v případě akutního užití toxické dávky, v tomto případě šlo o 60 gramů v jednotlivé dávce.

Účinné látky

Drogou je kořen dangšenu, který obsahuje saponiny, slizy, vitamíny (zvláště B1 a B2), minerály (hlavně draslík, hořčík, železo, měď, zinek, mangan, molybden), organické kyseliny, třísloviny, polysacharidy (zejména inulin, fruktóza a jiné monosacharidy), pryskyřice alkaloidy (codonopsin, codonopsinin, perlolyrin) a další zcela nestanovené látky. Kořen dangšenu obsahuje také látky na bázi sterolů a triterpenů, taraxerol, friedelin a další. Volné aminokyseliny jsou z větší části zastoupené threoninem, kyselinou asparagovou, izoleucinem, alaninem, asparaginem, glycinem, serinem, valinem, prolinem a glutoaminem.

Tradiční dávkování

Sušený kořen dangšenu ve formě nálevu se připravuje smísením 1 čajové lžičky bylinné drogy s 250 ml vařící vody, přičemž směs se může nechat 15 minut vařit nebo nechat louhovat po dobu 10 minut, chce-li si pacient připravit slabší odvar. Popíjí se 2x denně nejlépe nalačno, 30 minut před jídlem nebo 2 hodiny po jídle.

Výhodná forma bylinného extraktu je tinktura. Počet kapiček se nadávkuje tolik, kolik je dítěti let, u dospělých tolik, kolik má kilogramů v několika dílčích jednotlivých dávkách. Neexistují záznamy o kontraindikacích. Pouze evropská léková agentura EMA rozhodla, že při konzumaci této byliny by měly být opatrní pacienti s vysokým krevním tlakem. Kvůli nedostatku informací není doporučeno k užívání pro těhotné, kojící ani dětem do 3 let věku.

 

Pěstování

Sice je pazvonek rostlina, která má domovinu mimo naše území, dá se zde velmi dobře pěstovat. Rostlina se vysévá nejlépe počátkem dubna nebo na konci března buďto ve vytápěném skleníku nebo v jiných nádobkách, které jsou vyrobeny pro cílenou skupinu exotických rostlin. Někdo ho však vysévá i venku. Sazenice se mohou přetrhávat a přesazovat do sponu asi 150 nebo 170 mm na 250 nebo 270 mm (literatura se v tomto ohledu drobně liší). Vhodná půda je propustná, kyprá, plná živin, aby se kořenům pořádně dařilo. Preferuje spíše polostín. Není vhodné pěstovat po delší dobu (několik let) na jednom stanovišti. Zajímavostí u pěstování pazvonku je fakt, že chvíli po přesazení a částečně na konci vegetativního období rostliny jí vcelku škodí nadbytek vláhy.

V prvním roce života rostliny dang shen není zcela vytvářena nadzemní část a ani mnohdy nekvete. Až v dalším roce je vhodnější příprava a konstrukce jakési opory u rostliny, kolem které by se mohla rozvíjet. Pokud dang shen pěstujeme kvůli semenům, je vhodnější ji pěstovat ve speciálních fóliovnících, jinak dangšen není schopen dozrát. Pokud pazvonek chloupkatý pěstujeme kvůli kořenům, můžeme sklízet již z jednoroční rostliny, který se jemně vyrýpne ze země, očistí se od zeminy a uskladňuje se ve sklepě nebo doma v temnu a chladu. Největší výtěžnosti se dosahuje u tříletých rostlinek. Při zpracovávání se kořen suší a řeže se nadrobno. Může se zalít do 60% lihu k přípravě tinktury. Ze 3 kilogramů čerstvého kořene lze získat asi 1 kilogram sušeného, přičemž kořen by měl být pevný, silný, s drolivou slupkou, méně dřevnatý, s olejovitou konzistencí a sladkou chutí.

0 komentářů

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Nejnovější příspěvky

Pin It on Pinterest