Badyán je u nás docela známé koření, ale velmi málo využívané, což je škoda. Pojďme se podívat, jak se dá ještě využít v kuchyni jinak, než do perníkového koření a cukrovinek a hlavně pro naše zdraví!
Pochází z Jižní Číny a Vietnamu, roste také v Indii, na Filipínách, v tropech a subtropech Severní Ameriky.Stálezelený listnatý strom dorůstá do osmimetrové výšky, sklízí se plod, který má tvar osmihvězdice. Patří mezi velmi oblíbené koření, hlavně v jihovýchodní Asii.
Badyán v kuchyni
Jak se používá badyán? V Čínské kuchyni se badyán používá do hovězích polévek, vývarů, marinád k dušenému kuřecímu a vepřovému masu. Badyánem lze dochutit kromě perníkového cukroví a svařeného vína také pokrmy z ryb a mořských plodů. Zvýrazňuje sladkou chuť póru, dýně a kořenové zeleniny.
TIP: Nejlepší chuť mají měchýřky badyánu i se semeny použité okamžitě po rozdrcení v hmoždíři nebo umleté elektrickým mlýnkem (nejlepší v případě míchání s ostatním kořením – viz níže)
Kombinace badyánu s dalšími druhy koření
Použití badyánu s ostatními druhy koření – dobře se kombinuje se skořicí, chilli, plody koriandru a fenyklu, česnekem, zázvorem, citronelou, limetkovou kůrou, sečuánským pepřem (většinou k masu), sójovou omáčkou.
Účinky badyánu pro zdraví
Spíše než v kuchyni se badyán používal v čínské medicíně při řadě obtíží, např. při špatném trávení, bolesti žaludku, bolesti břicha u dětí. Podle novějších studií vykazuje badyán aktivitu vůči některým typům rakoviny, např. plic.
– posiluje celkově organismus
– uklidňuje žaludek, proti bolestem břicha
– podporuje dobrý spánek
– zmírňuje nadýmání a zácpu
– přidává se do sirupů na kašel – zmírňuje kašel a bolest v krku
– čaj z badyánu ulevuje od revmatismu
Badyán díky obsahu kyseliny shikimové, která působí proti chřipce (dokonce i proti ptačí chřipce) byl používán při výrobě antivirového léku Tamiflu, ale postupem času je tato složka z badyánu nahrazena synteticky.
Jiné využití badyánu
Badyán se pro svou vůni podobnou anýzu a pro svůj krásný hvězdicový tvar používá také k aranžování a do vonných směsí.
0 komentářů