pH vašeho vnitřního prostředí umí do značné míry rozhodovat o tom, jak zdraví nebo nemocní budete. Hodnota pH nad 7,4 se považuje za optimální. Výrazně nižší úroveň vypovídá o překyselení těla.
Nezaměňujte však tělesné pH s pH krve, které má vždy nižší úroveň. Při pH těla to však už tak docela neplatí.
Jak však zajistit, aby pH našeho vnitřního prostředí bylo optimální?
Jedním z nejjednodušších způsobů, jak toho dosáhnout, je takzvaná zásaditá dieta. To je taková dieta, která se skládá převážně z ovoce a zeleniny.
Dnes vám poskytneme seznam 60 takových zásaditých potravin. Čím více je budete konzumovat, tím snadněji se pH vašeho těla udrží na zdravé úrovni.
Vědci uvádějí, že předcházením překyselení těla zabráníte výskytu rakoviny, zánětů, cukrovky, onemocnění srdce a množství dalších onemocnění.
Pojďme tedy na to. Potraviny si rozdělíme do pěti kategorií:
1. Zásadité potraviny s vysokým obsahem bílkovin
Mezi tyto potraviny patří hlavně následující:
- čerstvě rozemletá lněná semínka (dlouhé stání způsobuje jejich oxidaci)
- tofu (pouze fermentované tradičním způsobem)
- mandle
- proso
- jedlé kaštany
- vlašské ořechy
- konopná semínka (dnes jsou již považována za superpotravinu)
2. Zásadité ovoce
Mezi zásadité ovoce patří následující druhy:
- červený meloun
- mangold (extrémně bohatý na antioxidanty)
- bobulové ovoce
- fíky
- jablka
- rajčata
- hrozny
- tropické ovoce (mangostany – královna ovoce)
- datle
- citrony
- banány
- limetky
- mandarinky
- ananas
- avokádo
- meruňky
- banány
- kokosové ořechy
- pomeranče
3. Zásaditá zelenina
Do této skupiny řadíme především:
- mrkev
- zelená fazolka
- cibule
- zelí
- lilek
- klíčky různých semen
- špenát
- hořčičné listí
- houby
- tuřín
- celer
- pšeničné klíčky
- česnek
- červená řepa
- pampeliška (listy a kořeny)
- okurka
- brokolice
- hrách
- pastinák
- spirulina
- moringa
- chlorela
- květák
- alfalfa (vojtěška setá)
- ječmen
- mořské řasy
- jedlé květy
- salátové listy
4. Zásadité koření
- sójová omáčka (pouze tradičně fermentovaná)
- indické kari
- kurkuma
- chilli papričky
- skořice
- zázvor
- hořčice
- mnoho dalších bylinek (bazalka, máta, tymián a podobně)
5. Ostatní zásadité potraviny
- melasa (z cukrové třtiny), minerální voda (nejlépe s obsahem vápníku a hořčíku v poměru 1 : 1 nebo alespoň 2 : 1, čím více hořčíku, tím lépe)
- čerstvé zeleninové šťávy
- jablečný ocet (je kyselý, ale podporuje zásaditost v těle)
- včelí pyl
- probiotika
- šťávy z klíčků a trav
Tento seznam samozřejmě není kompletní. Existuje mnoho dalších potravin, které mají zásadité účinky.
V tomto článku jsme uvedli jen ty nejznámější a nejjednodušeji dostupné potraviny (s výjimkou tropického ovoce).
Zpracovala: Vylectese.cz
0 komentářů