Dary od přírody 9 Magazín 9 5 věcí, které nikdy nedělejte po jídle

5 věcí, které nikdy nedělejte po jídle

Magazín | 0 komentářů

Po dobré večeři má většina lidí ve zvyku si lehnout, koukat na televizi či jen tak si lebedit.

Pokud patříte mezi ty, kteří mají tento nebo pár dalších hrozných zvyků, tak vězte, že to může mít neblahé následky na vaše zdraví.

V dnešním článku vám prozradíme 5 činností, které byste po vydatném obědě nebo večeři neměli nikdy dělat.

1) Spát

Pokud po jídle jdete do postele, je vyšší riziko, že budete trpět nadýmáním, nepohodlím nebo problémům se spánkem.

V poloze ležmo se jídlo v žaludku hůře tráví a hrozí, že namísto střev se bude přesouvat zpět do jícnu. Vy se pak můžete ráno probudit se silným pálením žáhy.

Tímto si navíc zvyšujete šance onemocnění rakovinou jícnu.

Podle studie provedené na Fakultě medicíny University of Ioannina, lidé, kteří po jídle čekají déle než si lehnou do postele, mají nižší riziko mozkové mrtvice.

Doporučujeme vám proto nejít do postele alespoň pár hodin po jídle.

2) Kouřit

Pokud jste kuřákem, pak si zřejmě rádi vychutnáte cigaretku po každém jídle. Nedělejte to. Raději počkejte alespoň hodinu až dvě.

Cigarety obsahují nikotin, který se může navázat na volný kyslík v potravě potřebný pro proces trávení. Nedostatečným trávením pak tělo ze stravy vstřebá do krve větší množství karcinogenů.

Některé studie dokonce zjistili, že 1 cigareta vykouřená hned po jídle se rovná 10 cigaretám vykouřených jindy.

Toxické látky z cigarety navíc výrazně zvyšují riziko nejen rakoviny plic, ale i tlustého střeva a žaludku.

3) Jíst ovoce

Experti doporučují, že ovoce bychom měli jíst před jídlem na prázdný žaludek, ne po jídle jako dezert.

Důvodem je skutečnost, že na trávení ovoce jsou potřeba jiných enzymů než na klasická vařená jídla. Navíc, ovoce obsahuje poměrně hodně cukru, který si pro svou absorpci vyžaduje delší dobu.

Pojídání ovoce na prázdný žaludek vám umožní využít z něj všechny nutriční látky, včetně vitamínů, minerálů a vlákniny.

Naopak, pokud ovoce sníte jako poslední, přivodíte si nadýmání, plynatost, říhání nebo pálení žáhy.

4) Sprchovat se

Horká sprcha zvyšuje prokrvení rukou, nohou a pokožky. Tato krev pak chybí v žaludku a trávicímu systému.

Výsledkem může být špatné trávení a bolesti břicha či žaludku.

Se sprchou proto počkejte několik hodin. Pokud to nejde, tak si raději dejte studenější sprchu.

5) Pít čaj

Hned po jídle nikdy nepijte černý čaj, protože jeho obsah taninů narušuje absorpci železa ve střevech. Taniny se totiž vážou na bílkoviny a železo.

Mnohé studie potvrdily, že pití černého čaje vede až ke 87% snížení absorpce tohoto potřebného prvku pro tvorbu červených krvinek.

Výsledkem pak může být anémie, ztráta chuti k jídlu, studené nohy a ruce, slabost, závratě, extrémní únava či bledá pokožka.

Jak vidíte, existuje pár špatných věcí, které mnoho lidí dělá po jídle, ale neměli o tom ani netuší.

Zapamatujte si, že po jídle by mělo tělo dostat čas a klid, aby přijatou potravu dokázalo správně strávit. Dobré trávení je totiž nejednou důležitější než samotná strava.

S méně kvalitními cihlami a dobře odvedenou prací dům postavíte. Pokud však vezmete byť i ty nejkvalitnější cihly a jen tak je nahážete na hromadu, dům se z nich sám nepostaví.

 

0 komentářů

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Nejnovější příspěvky

Pin It on Pinterest