Lidé artyčoky milují. A jak by také ne? Od list až po srdíčko jsou artyčoky prostě delikátní. Možná však nevíte, že jsou výborným zdrojem živin a přinášejí úžasný zdravotní prospěch. Z těchto překvapivých vlastností s pozitivním dopadem na vaše zdraví jsme vybrali 12 nejlepších.
Antioxidanty
Artyčoky jsou v každém slova smyslu superpotravinou. Fytonutrienty v artyčocích poskytují silný antioxidační účinek. Studie amerického ministerstva zemědělství publikovaná v American Journal of Clinical Nutrition ukázala, že artyčoky obsahují vyšší dávku antioxidantů, než mnoho jiných potravin, jež se tradičně považují za bohaté na antioxidanty jako hořká čokoláda, borůvky a červené víno.
Antokyany, kvercetin, rutin a mnoho dalších antioxidantů v čerstvých artyčocích skýtají celé spektrum zdravotních přínosů od prevence rakoviny a podpory imunitního systému až po ochranu proti srdečně cévním chorobám.
Vláknina
Stravovací příručka z roku 2005 vydaná USDA a Ministerstvem zdravotnictví a pečovatelských služeb doporučuje mužům zkonzumovat 30 až 38 gramu vlákniny denně a ženám 21 až 25 gramů za den.
V současné době konzumuje průměrný Američan sotva půlku tohoto množství, což vede k mnoha potenciálním zdravotním následkům jako je zvýšené riziko chorob zažívacího traktu a rakoviny střev.
Jeden 120 gramový artyčok poskytuje neuvěřitelných 10,3 gramu vlákniny a může vám proto pomoci zlepšit celkový stav vaší zažívací soustavy.
Zdravotní prospěšnost artyčoku se však neomezuje pouze na obsah vlákniny.
Podpora zažívání
Němečtí lékaři dlouho doporučovali extrakt listů artyčoku jako šetrný lék na zažívání a podrážděný žaludek.
Může to být díky jeho složce s názvem cynarin, která zvyšuje produkci žluči a pomáhá tak urychlit pohyb potravy a jejích zbytků ve střevech a působit proti nadýmání.
86 % účastníků studie, která probíhala na 247 dobrovolnících, hlásilo po požití extraktu z artyčokových listů uspokojivé zlepšení symptomů jako nadýmání a flatulence.
Jeden z hlavních zdrojů vlákniny v artyčoku je prebiotikum inulin. Prebiotika mohou zvýšit podíl prospěšných probiotických bakterií ve střevech.
Cholesterol
Ve studii z roku 2001 bylo 143 pacientům s vysokým obsahem cholesterolu v krvi podáváno denně 1800 mg extraktu z artyčokových listů po dobu šesti týdnů.
V porovnání s placebem vykazoval extrakt z listů artyčoku čistou redukci okolo 20 % „špatného“ cholesterolu a 18 % celkového množství cholesterolu v krvi; skupina, jíž bylo podáváno placebo, vykázala 8 % redukci cholesterolu.
Douglas Schar, DipPhyt, MCPP, PNIMH doporučuje při léčbě vysokého cholesterolu dát přednost extraktu z artyčoku před léky na předpis. „Doplňky stravy z artyčoku nemají vedlejší účinky a z vlastní klinické praxe mohu potvrdit, že cholesterol snižují velmi účinně.“
Prospěch pro mozek a kognitivní funkce
Artyčok obsahuje kolem 12 % doporučené denní dávky vitaminu K.
Tento vitamín představuje ochranu proti nervovému poškození a degeneraci, a proto pomáhá u starších lidí udržet kognitivní nemoci jako je demence a alzheimerova choroba na uzdě.
Další zajímavou prospěšnou vlastností vitamínu K je jeho schopnost bránit vzniku cévní kalcifikace.
Ačkoliv to nemá přímý vliv na zdraví mozku, může to účinně snížit riziko kardiovaskulárních nemocí v dlouhodobém horizontu, zvláště u jedinců, jejichž jídelníček obsahuje hodně kalcia nebo kteří nadužívají doplňky s vitamínem D.
Zdravá játra
Už dříve jsme zmínili, že artyčoky obsahují látku známou jako cynarin, která napomáhá tvorbě žluči.
Děje se tak prostřednictvím jater a zároveň zlepšuje proudění žluči žlučníkem.
Studie z roku 2010 publikovaná v časopisu Journal of Biological Trace Element Research ukázala významné snížení úrovně tuků a cholesterolu v játrech myší krmených stravou s vysokým obsahem cholesterolu, kterým byl podáván artyčokový extrakt.
Pokles úrovně tuku a cholesterolu byl doprovázen růstem úrovně vitaminu E v játrech, který obzvláště tomuto orgánu poskytuje další antioxidační ochranu.
Prevence rakoviny
Už jsme zmiňovali antioxidační ochranu, kterou zprostředkovávají některé fytonutrienty v artyčoku, ale při prevenci rakoviny pomáhají ještě mnohé další látky.
Obzvláště rutin, kvercetin a kyselina gallová jsou schopny vyvolat v těle apoptózu neboli buněčnou sebevraždu a ačkoliv to může znít jako něco zlého, ve skutečnosti to pomáhá bránit zhoubnému bujení, které vede k mnoha druhům rakoviny.
A co více, studie Univerzity George Augusta ukázala, jak mohou fytonutrienty obsažené v artyčoku reagovat s estrogenními receptory a pomáhat tak zmírnit uvolňování prostatického specifického antigenu (PSA).
Kyselina listová
Artyčoky obsahují okolo 68 mikrogramů kyseliny listové ve 100g a jsou tak velmi užitečnou zeleninou, kterou by do svého jídelníčku měly zahrnout těhotné ženy a ženy, které chtějí otěhotnět.
Kyselina listová pomáhá bránit vzniku rozštěpu páteře při vývoji embrya a zvyšuje plodnost jak u žen, tak u mužů.
Navíc je spojována s prevencí dalších komplikací, které se mohou během těhotenství a porodu vyskytnout, včetně preeklampsie, rozštěpu rtů a vrozené srdeční vady.
Seznam zdravotních přínosů spojených s těhotenstvím přisuzovaných kyselině listové je dlouhý, takže je jasné, že artyčoky jsou skvělým doplňkem jídelníčku každé těhotné nebo kojící maminky.
Krevní tlak
Potraviny bohaté na draslík jako jsou banány, sladké brambory a samozřejmě artyčoky pomáhají udržet v těle zdravou rovnováhu elektrolytů.
Konzumace velkého množství draslíku a hořčíku je nezbytná k vyvážení potenciálně škodlivých vlivů konzumace nadměrného množství sodíku a obzvláště mže pomoci v prevenci a léčbě hypertenze a vysokého krevního tlaku.
Může být prospěšný i lidem, kteří trpí problémy se zadržováním vody v organismu, protože má mírný diuretický efekt a pomáhá tak zbavit se přebytečných tělních tekutin.
Zdravé kosti
Už dříve jsme zmínili obsah vitamínu K v artyčoku, který může pomoci snížit cévní kalcifikaci.
Dalším zajímavým přínosem vitamínu K je jeho role při tvorbě kostí a celkové podpoře jejich zdraví.
Artyčoky také obsahují vitamin C, který je dobře známý díky schopnosti nabudit imunitní systém a také se přímo účastní tvorby proteinu známého jako kolagen. Kolagen je nezbytný pro zdraví naší kůže, kostí a pojivových tkání.
Hořčík a draslík jsou zároveň nepostradatelnými stavebními bloky mnoha tkání napříč celým tělem. Hořčík navíc pomáhá vstřebávání vápníku.
Tato fakta celkem zřetelně naznačují další přínosy artyčoku pro zdraví kostí a kloubů.
Metabolické funkce
Dalším zajímavou a vysoce prospěšnou živinou v artyčoku je mangan.
Mangan je součástí metabolismu cholesterolu, aminokyselin a mastných kyselin. Je naprosto nezbytný pro to, aby mohlo tělo správně zužitkovat živiny z pozřené stravy.
Jestli se pokoušíte zhubnout a optimalizace metabolismu je jednou z vašich hlavních priorit, představuje obsah manganu v artyčocích skvělý nástroj, jak toho docílit.
Ochrana proti volným radikálům
V tomto okamžiku by vám již měly být antioxidační a celkové ochranné vlastnosti artyčoku vcelku zřejmé.
Existuje mnoho faktorů prostředí a životního stylu způsobujících oxidaci buněk, jež vede k jejich poškození, které může omezovat schopnost těla bránit se proti chorobám a dalším toxinům.
Jednoduché funkce a procesy, které naše tělo denně podstupuje, často vytváří složky, které jsou známé jako volné radikály.
Pokud jsou tyto volné radikály ponechány bez kontroly a rovnováhy, mohou způsobit vážný stres našim buňkám a vést k výše popsanému oxidačnímu poškození.
Je jasné, že tomu procesu se chceme vyhnout nebo jej alespoň minimalizovat!
Artyčoky obsahují složky, které neutralizují a likvidují volné radikály a další toxiny z prostředí ještě před tím, než mohou v našem těle napáchat vážné škody.
Zdroj: http://www.oceanmist.com/artichokes/12-unexpected-artichoke-health-benefits/
0 komentářů