Dary od přírody

Na každou nemoc vyrostla bylina

Vědci varují před řepkovým olejem: Může vám způsobit demenci

Slyšeli jste již někdy o semenu řepky v souvislosti s olejem? Zřejmě jste slyšeli o olivách a kokosovnících, ale ne v případě řepky, že ano? To proto, že tato souvislost neexistuje.

Řepkový olej není přírodní olej lisovaný ze semen, ale jde o komerční název obvykle geneticky upravené verze semena řepky (které je toxické).

Proto je opravdu zvláštní, proč tolik obchodů s „přírodními“ potravinami stále používá řepkový olej ve svých hotových jídlech a dalších potravinách (jako jsou pečené maso, saláty, dresinky a podobně).

Řepkový olej vytvořil v laboratoři Kanadské univerzity Dr. Baldur Steffanson.

Ten poté, co se jeho nově vytvořené verzi řepkového semene podařilo splnit směrnice FDA (s menším množstvím toxické kyseliny erukové), odešel pracovat do společnosti Calgene (kterou později koupila společnost Monsanto).

Z tohoto důvodu nic takového jako „organický“ nebo „bio“ řepkový olej neexistuje, neboť samotná surovina, ze které se vyrábí, je obvykle geneticky upravené semeno řepky.

Největší rizika řepkového oleje

Jaká jsou tedy největší zdravotní rizika konzumace potravin s obsahem řepkového oleje?

Podívejme se na pár z nich:

1. Řepka odčerpává vitamín E z těla.

2. Nedávné studie dávají řepkový olej do souvislosti se zvýšeným zánětem a oxidačním stresem.

3. Řepka zvyšuje tuhost membrán, což může spouštět degenerativní onemocnění.

4. Kvůli vysokému obsahu síry v řepce olej rychle zatuchne, což může u lidí s bronchiálními či astmatickými obtížemi vyvolat alergie a přidružené problémy.

5. Studie na lidech ukázaly, že řepka způsobuje nárůst rakoviny plic a zvyšuje riziko demence.

6. Zvířatům může řepka zkracovat život a snižovat počet krevních destiček.

7. Každodenní konzumace řepkového oleje vám může zvýšit hladinu triglyceridů o více než 40 %.

8. Řepkový olej rychle plesniví a také potlačuje činnost enzymů.

9. Otevírá dveře volným radikálům, ničí přírodní antioxidanty a může mít souvislost s rostoucím výskytem mnoha onemocnění.

10. Zkažený řepkový olej nezanechává v ústech žádnou pachuť, proto dokážete jen těžko určit, jestli nekonzumujete zatuchlou kyselinu erukovou.

Závěr

Když příště navštívíte obchod s potravinami nebo jiné prodejce potravin s obsahem řepkového oleje, dejte si pozor, aby vás nepřesvědčily o tom, že jsou tou nejzdravější volbou ve městě.

Hledejte prodejny s potravinami, které prodávají, případně ve svých výrobcích používají přírodní oleje (druhy, které pocházejí ze skutečné rostliny – olivový, avokádový, sezamový, kokosový).

A nejdůležitější je mít na paměti, že nic takového jako zdravý řepkový olej neexistuje.

Zdroj: newagora.ca

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Copyright © 2020 Dary od přírody | Newsphere by AF themes.