Dary od přírody 9 Magazín 9 Lékaři varují: Pokud stále používáte alobal, tak přestaňte, nebo ponesete vážné následky

Lékaři varují: Pokud stále používáte alobal, tak přestaňte, nebo ponesete vážné následky

Magazín | 0 komentářů

Alobal je v našich domácnostech poměrně běžnou součástí kuchyně.

Kromě pečení se často používá i na prodlužování trvanlivosti potravin tím, že se do něj balí jídlo a takto uchovává v chladničce.

Praktikanti alternativní medicíny využívají alobal také k léčbě některých onemocnění. Dlouho však panovaly obavy o jeho bezpečnosti, které se v poslední době začínají potvrzovat.

V čem tkví hlavní problém alobalu

Největším problémem alobalu je, že je vyroben z hliníku. Jde v podstatě o těžký kov, který je pro tělo toxický.

Hliník způsobuje tělu různé zdravotní potíže – od těch mírných až po závažné poškození mozku.

Současné studie dokonce prokázaly, že je spojován se vznikem Alzheimerovy choroby.

Kromě toho hliník může způsobovat i tato onemocnění:

  • ztrátu paměti
  • nedostatek koncentrace
  • problémy s tělesnou rovnováhou
  • ztráta kontroly nad ovládáním svalů

Také se věří, že balení potravin do alobalu a jejich následné uskladnění v lednici nebo tepelná příprava v troubě mohou způsobit poškození kostní struktury.

Je tomu tak proto, že hliník snižuje hustotu kostí odvápněním, a tím je dělá více lámavými.

Další rizika hliníku pro zdraví

Dalším významným problémem alobalu je, že vyvolává problémy s dýcháním v případě, že se vdechnou částečky hliníku do plic.

V tomto případě může vyvolat fibrózu plic.

Bezpečné není ani grilování masa nebo ryb v hliníkové fólii. Při vysokých teplotách se uvolňuje vysoké množství tohoto nebezpečného kovu do vašeho jídla.

Únik je ještě vyšší, pokud se přidají k jídlu nějaké kyselé přísady, jako jsou například plátky citronu.

Výzkumníci z americké Univerzity v Sharjah věří, že během jednoho vaření jídla v alobalu se do něj uvolní až 400 mg hliníku. Šlo o zjištění chemického inženýra a vedoucího univerzitního výzkumného týmu Dr. Essama Zubaidiho.

Ten odhalil, že pokud je alobal vystaven vysokým teplotám, výrazně se zvyšuje i míra úniku hliníku do jídla.

Doporučuje proto, aby se v alobalu nikdy nepekly bylinky, rajčata a citrusové ovoce, jako jsou citrony, limetky či pomeranče.

Závěr

Světová zdravotnická organizace (WHO) uvádí, že maximální denní příjem hliníku by neměl překročit 60 mg.

Tento fakt dělá z alobalu na vaření a uskladnění potravin velmi nebezpečnou látku, protože jen při jednom vaření se z něj do jídla uvolní až 400 mg hliníku.

Zpracovala: Vylectese.cz

0 komentářů

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Nejnovější příspěvky

Pin It on Pinterest