Nejlevnější a nejúčinnější léčivá zelenina, která u nás roste je zelí. Léčivé a ochranné spektrum této zeleniny je tak široké, že stojí za to je využívat. Syrové zelí obsahuje vitamíny C, E, řadu vitamínů skupiny B, kyselinu listovou a pantothenovou, prvky sodík, vápník, draslík, hořčík, měď, železo, zinek, fosfor, chlór, mangan, síru a jód. Navíc i tzv. vitamín U – antiulcusový faktor (název vitamínu U je odvozen od slova ulcus – vřed). Dále se v zelí nachází cholin, inulin, organické kyseliny a mnoho dalších užitečných látek.
Sníme-li před každým slaným jídlem několik listů syrového zelí nebo trochu kysaného zelí, přispíváme tím k léčbě jaterních nemocí jako například je jaterní nedostatečnost, zduřelá a opuchlá játra, počínající cirhóza, žloutenka typu A i B. Velkou úlevu přináší zelná kúra i při rakovině jater. V tomto případě doplňujeme kúru potravinovým doplňkem ze semen ostropestřce mariánského – půl lžičky prášku denně a lžící medu.
Nutno podoknout, že léčivé účinky má zelí pouze v syrovém stavu. Naopak vařené zelí zatěžuje játra. Někteří léčitelé považují vařené zelí pro játra za jed.
Vzhledem k dobrému složení sacharidů a komplexnímu působení dalších látek je pravidelná konzumace syrového nebo kvašeného zelí velice vhodná nejen pro diabetiky.
Již více než 80 let je znám a neustále prokazován výrazný léčebný účinek šťávy ze syrového zelí – 0,5 litru denně – při dně, všech formách revmatismu a artróze (společně se šťávou z celeru). Je-li organismus překyselen či Vás pálí žáha, pomůže vypít 2 – 3 dcl šťávy ze syrového zelí. Kysané zelí příznivě působí na trávení v žaludku a na činnost střev, údajně i při chudokrevnosti a plícních chorobách. Příznivý vliv má konzumace syrového zelí i při ateroskleróze.
Prospěšná je i konzumace zelí při ledvinových chorobách, zelí napomáhá lepšímu vyučování odpadních látek. Své místo má i v kosmetice tím, že čistí krev a mění metabolismus buněk, působí omlazujícím vlivem na pleť a pokožku, činí ji vláčnou a částečně vyhlazuje vrásky.
Jak je výše uvedeno, zelí obsahuje tzv. vitamín U. Je vyzkoušeno, že pití 3 dcl čerstvé šťávy ze syrového zelí společně s 1 dcl bramborové a 1 dcl mrkvové šťávy, léčí žaludeční a dvanáctníkové vředy.
Nicméně nejzajímavější účinky syrového zelí jsou ve vztahu k prevenci rakoviny. Vědci zjistili, že se při kvašení v zelí tvoří mj. izotiokyanáty – látky, které mají silné protirakovinné účinky a pomáhají předcházet nádorovým onemocněním jater, prsu, plic, tlustého střeva a konečníku.
Nakrájené hlávkové zelí, které prošlo bakteriálním kvašením, je prospěšnější než syrové, ale určitě ne kysané zelí, do kterého byly přidány chemické látky. Typickou kyselou chuť mu dodává kyselina mléčná, která vznikla kvašením cukrů působením bakterií mléčného kvašení. Kysané zelí obsahuje množství užitečných mikroorganismů a enzymů, které zlepšují trávení a vstřebávání živin. Podporuje látkovou přeměnu, snižuje krevní tlak a zrychluje odvádění odpadních látek z těla. Zvyšuje celkovou odolnost organismu proti infekcím a aktivizuje imunitní systém v boji proti virům a bakteriím, proto je výbornou prevencí nachlazení a chřipky. Výzkum odborníků na výživu z londýnské university ukázaly, že kysané zelí je také účinné afrodiziakum.
Zelí – základní potravina účinkující proti rakovině
Neev M. Arnell
Podle nedávné britské studie je možné zabránit růstu zhoubných buněk při rakovině prostaty u mužů tím, že budete jíst brokolici 4x za týden. Avšak brokolice není jedinou brukvovitou zeleninou s antirakovinnými účinky.
Velmi dlouhou historii s ohledem na léčivé působení má také zelí. Jak uvádí např. William Duffy v knížce Sugar Blues, už při stavbě velké čínské zdi bylo dělníkům podáváno především solené zelí s rýží, aby byli silní a zdraví. Zelí bývalo rovněž pěstováno ve starověkém Řecku nebo v Římské říši, kde bylo ceněno jako všelék, schopný léčit všechny možné nemoci.
A také v dnešní době nám poskytují epidemiologické studie důkazy o tom, že strava bohatá na brukvovitou zeleninu má souvislost s nižším rizikem mnoha typů rakoviny. A je to hlavně zelí, které vykazuje slibné vlastnosti díky svému obsahu antioxidantů a glukosinolátů.
Antioxidanty a fytonutrienty
Červené zelí obsahuje 36 různých anthocyaninů, které patří do skupiny flavonoidů, u nichž byly pozorovány ochranné vlastnosti proti rakovině – viz studie provedená v the U.S. Department of Agriculture’s Agricultural Research Service
Anthocyaniny se přirozeně vyskytují v podobě pigmentů i v ovoci a bobulovinách červené, modré nebo purpurové barvy. Jedna z dalších studií doložila, že některé fytonutrienty mívají až dvojnásobně vyšší antioxidační účinky než vitamín C.
Červené zelí je jedinečné tím, že jeho jedna menší porce obsahuje kolem 30 miligramů červených anthocyaninů. Nejčastěji konzumované bílé zelí obsahuje ale až 50 miligramů těchto látek.
Preventivní účinky proti rakovině má zelí hlavně díky svému bohatému obsahu antioxidantů. Když tyto schází našemu tělu, nastává metabolický problém označovaný jako oxidační stres, který bývá jedním z rizikových faktorů pro vznik rakoviny
Isothiokyanáty
Už jen samotné antioxidační účinky zelí jej staví vysoko na žebříčku potravin působících proti rakovině, ale tato rostlina patří ještě na vyšší stupínek. Glukosinuláty z něj mohou být konvertovány na tzv isothiokyanátové složky, které vykazují preventivní účinky proti různým druhům rakoviny, jako jsou např. rakovina močového měchýře, plic, tlustého střeva nebo prostaty.
Isothiokyanáty působí proti karcinogenům hned třemi různými způsoby: jsou prevencí před jejich aktivací, působí proti nim, když už jsou aktivovány a urychlují jejich vylučování z těla.
Už více studií doložilo, že rizika rakoviny trávicího a dýchacího ústrojí mohou být snižována konzumací zeleniny bohaté na isothiokyanáty a že tyto složky mohou být velmi účinné i při zvládání rakoviny plic nebo jícnu.
Indol-3-carbinol
U zelí byla prokázána schopnost pomáhat při prevenci rakoviny také díky jeho složce označované jako Indol-3-carbinol (I3C). Tato látka, která bývá uvolňována hlavně v průběhu žvýkání brukvovité zeleniny, chrání před nevhodnými účinky estrogenu. Jakmile totiž dojde k rozštěpení jednoho typu estrogenu, jeden jeho produkt pak vede ke zvýšenému riziku rakoviny prsu. I3C dokáže snižovat riziko rakoviny prsu tím, že podporuje produkci méně nebezpečných metabolitů.
Originál: http://www.naturalnews.com/032377_cabbage_anti-cancer_food.html
Nejlepší zdroj probiotik, který potvrzují laboratorní testy
Derek Henry
Mnoho lidí si dobře uvědomuje, že probiotika jsou nezbytným předpokladem pro trvalé zdraví. V lidském těle přebývá průměrně asi 100 biliónů bakterií a k dobrému zdraví je potřeba udržovat jejich vyváženost. Co je ale tím nejlepším zdrojem probiotik a o kolik je tento lepší než aktuálně nejvíce užívané přípravky?
Kvašené zelí: král probiotik
Naše planeta je obdařena bohatstvím, které pomáhá léčit všechny nemoci, způsobované toxiny nebo špatnou výživou. Pokud si uvědomíme, jak jsou pro nás tyto přírodní prostředky životně důležité, a které z nich jsou pro nás nejvhodnější, můžeme tak vyřešit většinu svých běžných zdravotních potíží.
Pokud bychom měli vyjmenovat pouze jedinou oblast, která v současnosti vyžaduje největší pozornost, pak by to určitě byl nemocný trávicí systém. Tato „vstupní brána k našemu zdraví“ bývá mnohdy závažně poškozena antibiotiky, předepisovanými léky, těžkými kovy, průmyslově zpracovanými potravinami a také i nedostatkem čerstvých organických potravin, které obsahují enzymy a probiotika v přirozené formě.
Právě z tohoto pohledu je kvašené zelí králem probiotik. Díky tomu, že obsahuje tolik živin a složek podporujících trávení, je docela možné jej označit za nejvýznamnější prostředek pro zajištění našeho zdraví.
Mezi jeho nejvýznamnější složky patří tyto:
- Vitamíny B1, B6, B9, C a K
- Mangan, vápník, draslík, hořčík fosfor a železo
- Vysoký obsah vlákniny
- Antioxidanty a fytonutrienty
- Sloučeniny působící proti rakovině i toxinům (indole-3-carbinol)
A co je vůbec nejdůležitější, je skutečnost, že kvašené zelí je dokonalým zdrojem ŽIVÝCH probiotik a enzymů. Díky fermentaci jsou v lidském těle tyto cenné složky velmi dobře přijímány.
Kvašené zelí versus kapsle s probiotiky
Domácí příprava kvašeného zelí je velmi starým procesem, jehož výstupem je chuť, kterou dnes mnozí bohužel odmítají. Dnešní společnost je totiž závislá na cukru a kyselé zelí už nepatří mezi oblíbené potraviny. Proto mnozí raději volí kapsle s probiotiky, než aby se nutili jíst to, co jim nechutná.
Bohužel ale tyto dva odlišné zdroje probiotik nelze vůbec srovnávat a doložil to i nedávný výzkum.
V jedné porci domácího kvašeného zelí, vážící 110-170 g, bylo v laboratořích nalezeno asi 10 biliónů živých bakterií! Pokud bychom měli provést srovnání s příslušným potravinovým doplňkem, pak už 56 gramů syrového zelí obsahuje více probiotik, než celé balení se 100 kapslemi. Z jiného pohledu se zase 450 gramů (asi dva hrnky) kvašeného zelí vyrovnají dokonce 8 balením s kapslemi! Dokonce i ten nejvíce prodávaný druh probiotik nabízí ve 100g balení pouze 50 miliard aktivních bakterií.
Až dosud se ale zkoumání obsahu probiotik zabývalo pouze jejich kvantitou, zatímco poslední analýzy se soustředily na odlišné typy bakterií, přítomných v čerstvém a syrovém kvašeném zelí.
Pokud vezmete v úvahu zdravotní účinky, pak je potřeba si uvědomit, že s každým soustem syrového zelí (doma připraveného) svému tělu dodáte bilióny prospěšných mikrobů, které zabíjí patogeny ve střevech a obnovují střevní flóru, jež je primárním faktorem pro zdravé trávení. Jde o jedno z nejlepších a nejjednodušších opatření, které můžete udělat pro své celkové zdraví.
Je také důležité připomenout, že kvašené zelí domácí výroby je ten nejlepší způsob, jak si zajistit dostatečný přísun probiotik. Je to především proto, že takové zelí není pasterizováno – a to zaručuje jeho vysoký obsah probiotik.
Pustíte se také do toho? Recept na domácí přípravu kvašeného zelí najdete níže v prvním odkazovaném zdroji.
Použité zdroje:
http://www.healingthebody.ca/healing-benefits-of-sauerkraut/
http://nourishingplot.com/2014/06/21/sauerkraut-test-divulges-shocking-probiotic-count/
http://www.naturalnews.com/045431_probiotics_apple_cider_vinegar_kombucha.html
http://www.sfgate.com/health/article/100-trillion-good-bacteria-call-human-body-home-3683153.php
Originál: http://www.naturalnews.com/045720_probiotics_digestive_health_sauerkraut.html
Zelí významně snižuje riziko rakoviny a obsahuje i protizánětlivé složky
Raw Michelle
O zelí je už dlouho známo, že patří mezi zdravé nízkokalorické potraviny – mnozí si možná vybaví dříve známou dietu, založenou na zelných polévkách, která přinášela ověřitelné výsledky. Tato chutná zelenina má nejen málo kalorií (100 g – 25,1 kcal, energie 105 kJ), ale vyznačuje se ještě mnoha dalšími a významnějšími účinky. Dnes již můžete nalézt celé stovky studií, dokládajících účinnost zelí při prevenci i léčbě rakoviny.
Kromě toho ale zelí přináší mnoho dalších zdravotních účinků, neboť v něm naleznete spousty výživných složek, antioxidantů i protizánětlivých látek.
Zelí: jedna z nejlepších potravin proti rakovině
Jonny Bowden, Ph.D., C.N.S., autor knížky o 150 nejzdravějších potravinách na Zemi (The 150 Healthiest Foods on Earth) uvádí o zelí toto: „Konzumace zelí, která je častější než jednou týdně, dokáže snížit riziko vzniku rakoviny tlustého střeva až o 66%. Kromě toho ale zelí rovněž stimuluje imunitní systém, ničí škodlivé bakterie a viry a napomáhá k pročištění krve.“
Podle výzkumné zprávy z The Oregon State University nám epidemiologické studie poskytují další a další důkazy o tom, že strava obsahující hodně zeleniny z čeledi brukvovitých (Cruciferae) souvisí se snižováním rizika rakoviny. Nejvýznamnější je právě zelí, díky svému vysokému obsahu antioxidantů a glukosinolátů.
Zelí: zelenina s významnými protizánětlivými účinky
Všechny typy zelí obsahují vysoká množství polyfenolů, známých svými protizánětlivými účinky. Červené zelí však navíc ještě obsahuje i další účinné složky – tzv. antokyany.
V roce 2014 byly v časopise The Asian Pacific Journal of Cancer Prevention publikovány výsledky studie, zkoumající antioxidační a protizánětlivé vlastnosti chemických složek ze zelí. Tyto závěry byly velmi slibné: „Naše práce dokládá, že zkoumané druhy zelí jsou zdrojem účinných antioxidačních a protizánětlivých látek, sloužících k prevenci nebezpečných chronických onemocnění, jako jsou rakovina nebo choroby srdečních tepen.“
Je zcela jisté, že zelí – ať už bílé nebo červené – vykazuje ohromné zdravotní účinky, které nemohou být přehlíženy. Proto jej přidávejte do svého jídelníčku tak často, jak to jen bude možné a uvědomte si, že je to jedna z nejzdravějších potravin na této planetě! Existuje nespočet způsobů, jak si připravovat a pochutnávat na zelí, ale i ten nejjednodušší způsob přípravy v podobě lehkého spaření vám nabízí velmi chutnou přílohu. Pokud vás zajímají další možnosti, můžeme vám doporučit jedny z nejlepších a nejzdravějších receptů na webu www.health.com, kde naleznete 23 vynikajících způsobů jeho přípravy.
Použité zdroje:
www.whfoods.com
www.nutrition-and-you.com
www.everydayhealth.com
www.naturalnews.com
lpi.oregonstate.edu
www.drweil.com
www.ncbi.nlm.nih.gov
Originál: http://www.naturalnews.com/049913_cabbage_benefits_cancer_prevention_natural_healing.html
dTest
Časopis dTest testoval 21 výrobků kysaného zelí. Výsledek? Ve třech produktech nebyl vůbec vitamín C a pouze třetina, tedy pouze 7 produktů obsahovalo baktérie mléčného kvašení.
http://www.stream.cz/adost/792869-kysane-zeli
Domácí kysané zelí – návrat ke zdraví
Zelí bez košťálu nakrouhejte (nakrájejte, nastrouhejte), dejte do nádoby a prosolte 20 g/ kg zelí (osobně používám 13 g/kg). Přidejte trochu kmínu (kopr, cibule, jablko, křen, česnek), promíchejte, pomačkejte a nechte uležet cca 2 hodiny. Zelí vymačkejte a napěchujte do sklenice tak, aby bylo co nejvíce zmáčkuté – bez komůrek vzduchu. Od okraje nechte cca 2 cm a uzavřete víčkem, případně překryjte potravinovou fólií upevněnou gumičkou. 1 kg zelí vychází na 1 standardní sklenici. Sklenice nechte při pokojové teplotě v nádobě na zachytávání vody. Po několika hodinách se víčka vypuknou (fólie cca po 30 hodinách), zelí začne expandovat a sklenice mohou mírně odfukovat a vypouštět šťávu. Sklenice po dobu kvašení mějte v temnu, aby se nesnižoval obsah vitamínu C. Po dobu vypouklých víček (teplota) – několik dnů až dva týdny probíhá kvašení. Po splasknutí víček (fólie) je zelí hotovo a sklenice dejte do lednice, kde několik týdnů bude dozrávat (naštípe se celulóza …). Vyšší teplota při kvašení znamená rychlejší průběh, ale také méně chuti.
Po dobu kvašení kontrolujeme, aby zelí bylo stále pod vodou. Není-li, dolijeme je 2% solným roztokem (svaříme 20 g soli na 1 l vody a necháme vychladnout). Pokud teplota kvašení je v rozmezí 12 – 15°C, potom tento proces trvá 4 – 6 týdnů.
Hlávka zelí – 3,6 kg, 13 g mořské soli/kg, kmín. 5 dní kvašení ve 4 sklenicích (v nádobě) při pokojové teplotě – kyselost úžasná, v lednici vydrží v plné kvalitě i rok. V obchodech koupíte pouze chemické kvašené zelí. Naprosto není nutná pasterizace, kyselina citrónová, benzoan …
0 komentářů