Nová studie publikovaná v žurnálu Atherosclerosis (aterosklerózy) potvrdila, že extrakt z granátového jablka může zabránit a dokonce i zvrátit primární patologii spojenou s úmrtností na srdeční onemocnění.
Konkrétně měli na mysli onemocnění nazýváno ateroskleróza, která se vyznačuje ucpáváním tepen tím, že se v nich hromadí tuky.
Při pokusu byl myším s náběhem na spontánní blokaci koronární artérie podávaný ve vodě na pití během dvou měsících extrakt z granátového jablka.
Přesto, že léčba granátovým jablkem zvýšila u těchto myší hladinu cholesterolu s velmi nízkou hustotou, výsledkem bylo snížení nánosů v arteriích.
Kromě uvedeného účinku výzkumníci zaznamenali několik dalších užitečných efektů:
- snížení úrovně oxidačního stresu
- snížení množství proteinu, který slouží jako chemický posel při zánětlivých procesech v arteriích
- snížení akumulace lipidů v srdečním svalu
- snížení infiltrace makrofágů v srdečním svalu
- snížení míry ztlušťování srdečních svalů
- snížení ECG abnormalit
loading…
Je pozoruhodné, jak extrakt z jednoho běžného a nenápadného ovoce dokáže zvrátit takové množství aspektů onemocnění koronárních tepen. Odpověď na tuto malou záhadu najdeme v poznání, že naši dávní předkové se vyvinuli v prostředí, kde se vyskytovaly určité plodiny.
Tento proces vzájemné koexistence trval tak dlouhou dobu, že nedostatek některých potravin může přímo vést k selhávání některých orgánů. Například, Linus Pauling, dvojnásobný nositel Nobelovy ceny zjistil, že nedostatek vitaminu C je primární příčinou kardiovaskulárních onemocnění.
Kdysi totiž naši předkové měli celoroční přístup k čerstvému ovoci a tak se časem stalo, že ztratili schopnost si ho sami pěstovat.
Další zajímavá fakta o vlivu granátového jablka na arterie
Předcházející studie zkoumala vliv extraktů. Má však stejný vliv i běžná spotřeba granátového jablka, případně džusů z něj?
Zdá se, že ano …
Například, v roce 2004 byly v žurnálu Clinical Nutrition (Klinická výživa) publikované výsledky 3 leté klinické studie na izraelské populaci. Zjistilo se, že denní konzumace džusu z granátového jablka zvrátila stenózu krční tepny až o 29 %.
Pozoruhodným zjištěním také bylo, že v kontrolní skupině se blokace tepen zvýšily o 9 %. To znamená, že skutečný účinek džusu z granátového jablka byl ještě vyšší!
Celkové zdravotní přínosy konzumace granátového jablka
Přínosy konzumace granátových jablek jsou poměrně široké. Dokazují to i následující experimentálně potvrzeny účinky:
1) Protizánětlivé
Stejně jako u mnoha jiných chronických degenerativních chorob, i při kardiovaskulárních onemocněních hrají záněty významnou roli.
2) Snižování krevního tlaku
Džus z granátového jablka má účinek na utlumování ACE a také zvyšuje oxid dusnatý. Jde o dva poměrně známé způsoby na snižování krevního tlaku. Kromě toho, granátové jablko obsahuje i spoustu punicalaginu, který snižuje nepříznivé důsledky tlaku na stěny tepen.
3) Proti infekční
Ukládání nánosů v tepnách je často doprovázeno sekundární bakteriální nebo virální infekcí, včetně hepatitidy C nebo plicních chlamydií. Granátové jablko má poměrně široké antibakteriální i antivirové účinky.
4) Antioxidační
Jedním ze způsobů, kterými se krevní lipidy stanou příčinou onemocnění, je jejich proces oxidace. Například, špatný LDL cholesterol může být z technické stránky v krvi přítomen a být zcela neškodný.
To ale platí jen dokud nezačne oxidovat. Zjistilo se, že granátové jablko snižuje oxidační stres v krvi. V jedné studii na myších se dokonce ukázalo, že snížení tohoto stresu vedlo k až 44% poklesu velikosti artéroskleróznych jizev.
Tak až příště budete nakupovat v supermarketu, nezapomeňte granátové jablko přidat k vašemu nákupu.
Zdroj: How To Easily Clean Your Arteries With One Simple Fruit
0 komentářů