Dary od přírody 9 Magazín 9 Vitamín A – retinol

Vitamín A – retinol

Magazín | 0 komentářů

vitamin-aK čemu je dobrý vitamín A?

Vitamín A je potřebný pro normální růst a vývoj těla, obzvlášť pro zdravé kosti a zuby. Chrání sliznice před infekcemi a je základem pro tvorbu fotosenzitivního pigmentu důležitého pro zrak. Důležitým zdrojem tohoto vitamínu je játrech (hovězí i vepřová), mléko a vaječný žloutek. Nedostatek může vést k degeneraci očních tkání a retardaci růstu.

Obecný název pro látky s aktivitou vitaminu A, rozpustné v tuku, např. retinol a jeho deriváty. Vysoká citlivost na světlo na kyslík; vitamín A může být chráněn vitaminem E.

 

Biochemické funkce

  • Schopný dlouhodobého skladování v játrech, plicích a ledviny.
  • Spolupůsobí na růst, vývoj a zrání epitelových tkání, reprodukci (vznik spermií, vývoj placenty a plodu) a produkci testosteronu. Speciální funkcí v oblasti zraku je tvorba rodopsinu, spolu s opsinem, z 11-cis-retinalu nebo all-trans-retinalu.
  • Chrání proti poškození slizniční výstelky např. trávicího traktu, dýchacích orgánů a slinných žláz.
  • Potřebný pro růst a obnovu buněčné membrány
  • Pomáhá při neutralizaci toxických látek

Kde vitamín A najdeme?

  • Jako retinol v potravinách živočišného původu (např. olej z rybích jater, játra obecně, mléko a mléčné výrobky)
  • Jako 3,4-dihydroretinol (vitamin A2) v mořských rybách (např. žralok, platýz, makrela)
  • Jako provitamín (karotenoidy) v zelenině a ovoci (např. mrkev, brokolice, meloun, salát, špenát, meruňka), ve střevech se mění na vitamin A jen v množství potřebném pro tělo.

Tabulka: Obsah vitaminu A v potravinách

Potravina (100 g)
Vitamin A (m.j.)*
Játra hovězí
42 583
Játra vepřová
13 774
Smetana 33 % tuku
1380
Tavený smetanový sýr
1090
Vejce čerstvá
534
Vejce sušená
2400
Mrkev
6400
Špenát
6594
Meruňky
2344
Meruňky sušené
8550
Šípky sušené
10 440

* m.j. – mezinárodní jednotka (odpovídá 0,3 mg retinolu)

Rizikové skupiny pro užívání vitamínu A

  • novorozenci
  • mladé ženy
  • těhotné a kojící ženy (těhotným ženám se nedoporučuje užívat více než 2,4 mg retinolu denně (8000 IU), aby nedocházelo k malformacím plodu)
  • muži starší než 65 let
  • při dlouhodobě slabé výživě, poruchách trávení nebo vstřebávání (např. regionální enteritida, Crohnova choroba, sprue), výhradně parenterální výživě, nemocech slinivky břišní, alkoholizmu, užívání některých léků (např. antibiotika, cholestyramin, glukokortikoidy, diuretika (zvyšují ztrátu zinku přes ledviny ), infekčních onemocněních
  • nedostatek zinku, který je nutný pro metabolismus vitaminu A (prostřednictvím enzymu alkohol-dehydrogenázy je zinek přímo zapojen do zrakového procesu; dále je potřebný pro uvolňování vitamínu A z jater)

Jak je to při nedostatku vitamínu A?

  • podle WHO je deficit vitaminu A definován poklesem hladiny vitaminu A pod 100 mg / l plazmy
  • narušení adaptace na šero, poruchy růstu a zrání epitelových tkání, kůže a žláz
  • poruchy sliznic
  • poruchy vzniku spermií a rozmnožování
  • narušený růst kostí
  • anémie (chudokrevnost)
  • malformace plodu, např. poruchy sluchového ústrojí, zažívacího a močopohlavního systému

Nedostatek vitaminu A nebo jinak řečeno avitaminóza může způsobit slepotu. Vitamín A je nezbytný pro zrak, hojení ran, vývoj zubů, pro zdravou kůži, růst a laktaci. Má ochranný účinek proti rakovině a zlepšení obranyschopnosti organismu. Beta-karoten (provitamin vitaminu A) se nachází zejména v zelenině, mléce, vajíčkách, rybách av játrech. V těle se beta-karoten metabolizuje na vitamin A.

Příznaky nedostatku vitaminu A

  • Šeroslepost může být prvním příznakem nedostatku vitaminu A.
  • Suché oko, nechutenství, poruchy hojení ran a tvorba malých bílých skvrnek na vnitřní straně oční řasy.
  • Poškození oční rohovky, které může vést ke slepotě.

Příčiny nedostatku vitaminu A

  • Nedostatek vitaminu A je obvykle způsoben dietní chybou. Nejvíce jsou ohroženi starší lidé a lidé z nižších sociálních vrstev./li>
  • Její výskyt je běžný v určitých oblastich světa, kde je chudá výživa – endemický./li>
  • Vyskytuje se i u lidí s poruchami vstřebávání živin.

Diagnostika nedostatku vitaminu A

  • Vyšetření oftalmologem – šeroslepost.
  • Laboratorní vyšetření krve.

Léčba nedostatku vitaminu A

  • Pokud je deficit diagnostikován brzy, dá se léčit podáváním 30,000 IU vitaminu A / den po dobu jednoho týdne.
  • V případě výraznější deficience se podává 20,000 IU vitaminu A na kilogram tělesné hmotnosti po dobu minimálně 5 dní.
  • Léčbu je třeba začít co nejdříve. Pokud bude deficience trvat delší dobu, může mít trvalé následky.

Prevence nedostatku vitamínu A

Zdravé stravování pomáhá předcházet komplikacím nedostatku vitaminu A. Jídla bohaté na vitamin A jsou: mléko, sýr, játra, ledviny, treskovité olej, mrkev, brambory, brokolice, špenát, žlutý meloun, růžový grapefruit, …

Další informace o nedostatku vitaminu A

Vitamin A může být i toxický – při předávkování – nad 50,000 IU denně po dobu více než 3 měsíce. V takovém případě se ukládá do kůže, sliznice úst a může způsobit i zvracení a nechutenství, intrakraniální hypertenzi (zvýšený tlak uvnitř mozku), bolesti hlavy, poruchy myšlení, zvětšení jater až její selhání. Léčba – okamžitě zastavit přísun vitaminu A. Příznaky se obvykle zlepší o několik dní.

Příznaky předávkování vitamínu A

  • V případě dlouhodobého příjmu nad 30 mg / den může dojít ke chronickému výskytu nevolnosti, zvracení, bolestem hlavy, zarudnutí kůže, vysychání kůže a sliznic, ztrátě vlasů, podrážděnosti a spontánním kostním zlomeninám.
  • Teratogenní účinky, malformace, např. anomálie srdce a cév, týmu, centrálního nervstva a zrakového nervu
  • Ojediněle poškození jater, obzvláště v kombinaci se sníženou funkcí ledvin

 

VIDEO: Pravda o vitaminu A

0 komentářů

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Nejnovější příspěvky

Pin It on Pinterest