Režimová doporučení
- Při pálení žáhy se vyhýbejte kořeněným jídlům, sladkostem a příliš slaným pokrmům, alkoholu.
- Vypijte 2x či 3x denně půl sklenice šťávy ze syrových brambor (nebo z kysaného zelí nebo jablíček) vždy před jídlem.
- Kořen hořce žlutého jemně rozemelte a užívejte 3x denně na špičku nože půl hodiny před jídlem, nejvýše 14 dnů.
- Při pálení žáhy snězte jednu syrovou mrkev, kterou pořádně rozkousejte. Vložte do úst 4 ovesná zma (můžou být i ovesné vločky) a pomalu je žvýkejte.
- Pořádně rozžvýkejte 1 čajovou lžičku makových semen.
Bylinné čaje na pálení žáhy, pyrózu
- Směs 20 g květu prhy horské (arniky), 20 g květu heřmánku a 20 g natě řebříčku obecného: přelijte 2 čajové lžičky směsi 200 ml vroucí vody, 10 minut vyluhujte a sceďte. Pijte 3x denně.
- Směs 30 g kořene lékořice lysé, 15 g lišejníku islandského (pukléřky) a 15 g semen pískavice řeckého sena: přelijte 1 lžíci směsi 200 ml vroucí vody, 15 minut vyluhujte a sceďte. Pijte 2x či 3x denně.