Nedávno jsme se zeptali zhruba třiceti žen, z nichž většina byla mladších čtyřiceti let, jestli mají u sebe žvýkačky. Sedmadvacet z nich žvýkačky opravdu mělo, některé dokonce prozradily, proč milují konkrétní značku či příchuť.
I když tento průzkum nebyl reprezentativní, dozvěděli jsme se, že 90 % dotázaných žvýká každý den a některé zkonzumují za den víc žvýkaček. Tak jako u mnoha jiných věcí, kterým vystavujeme své tělo každý den, zkusme se zamyslet nad tím, jaké ingredience žvýkačky obsahují a jestli prospívají našemu zdraví.
Kolik z vás si někdy přečetlo složení žvýkaček?
Pokud jste tak učinili, víte, o jaké látky se vlastně jedná?
Jsou žvýkačky více karcinogenní než cigarety?
V tomto článku se dozvíte, že žvýkačky patří k nejtoxičtějším produktům, které konzumujeme, a že mohou způsobit některé velmi vážné choroby.
Zde je seznam nejčastějších ingrediencí v nejoblíbenějších žvýkačkách na trhu:
Sorbitol, xylitol, mannitol, maltitol
Gumová báze
Glycerol
Přirozené a umělé příchuti
Hydrogenovaný kokosový olej a škrob
Aspartam – acesulfam
Sojový lecitin
Barviva (oxid titaničitý, blue 2 lake, red 40)
BHT
Kyselina jablečná, kyselina citronová
Ingredience # 1: Gumová báze
Představte se, že by vám někdo řekl: „Chtěl bys žvýkat gumu z pneumatiky nebo plast?“ Asi byste to zdvořile odmítli a řekli si, že dotyčný potřebuje psychiatra. „Gumová báze“ je směs elastomerů, změkčovadel, plniv a pryskyřic. Mezi další ingredience této látky patří polyvinylacetát, který se často označuje jako „tesařské lepidlo“ nebo „bílé lepidlo“. Další součástí je parafin, který je vedlejším produktem rafinované nafty. Vyhnete se tedy při žvýkaní syntetickým látkám, naftě a pryži? Pravdou je, že když žvýkáte, tyto látky se dostávají do vašich úst a těla. Lahodné, že?
Ingredience # 2: Aspartam
Je obecně známo, jak kontroverzní je tato substance. Je to jedna z nejtoxičtějších látek, které konzumujeme. Za touto látkou způsobující choroby je spousta politické korupce a peněz. Aspartam způsobuje všechny závažné mozkové poruchy včetně Alzheimerovy chorby a amyotrofické laterální sklerózy (ALS). Podílí se rovněž na dalších chorobách, jako jsou cukrovka, roztroušená skleróza, astma a obezita. Nachází se sice v mnoha dietních produktech, při dlouhodobé konzumaci však vede k obezitě. Aspartam je excitotoxin, který dráždí neurony v mozku do takové míry, že odumřou. Dr. Russell Blaylock je expert na aspartam a další excitotoxiny. Velmi doporučujeme shlédnout jeho dokument nazvaný „Sweet Misery: A Poisoned World.“
Ingredience # 3: Hydrogenovaný kokosový olej a škrob
Hydrogenace je chemický proces, v rámci něhož se přidává vodík do dvojných vazeb v uhlovodících. Jeho cílem je zvýšit trvanlivost produktu, z oleje se stává plastičtější substance. Při tomto procesu vznikají rovněž trans-tuky, o kterých dnes víme, že jsou velmi škodlivé pro naše zdraví.
Ingredience # 4: Barviva (oxid titaničitý, blue 2 lake, red 40)
Oxid titaničitý je nanočástice, která se běžně vyskytuje v opalovacích krémech a mnoha dalších produktech, včetně syntetických výživových doplňků. Podle nových zjištění je tato látka karcinogenní. Jako lidské bytosti nás přitahují barevné věci. Umělá potravinová barviva, jako je red 40, se vyrábí z nafty a jsou pro naše zdraví nebezpečná. Mnoho lidí trpí velmi silnými alergiemi na tyto substance, které se rovněž podílí na poruše pozornosti (ADD) a dalších chorobách.
Ingredience # 5: Sorbitol, xylitol, mannitol, maltitol
Tyto cukerné alkoholy mají původ v cukru, jsou však natolik pozměněny, že cukr neobsahují. Obecně platí, že když se něco přirozeného mění v „lepší“ produkt, výsledkem většinou bývá něco nezdravého. Někteří dokonce tvrdí, že tyto látky jsou mnohem horší než cukr a mohou vést k obezitě. Dalšími vedlejšími účinky jsou bolesti břicha a průjem. Je tedy cukerný alkohol lepší než cukr? Ani jedna z těchto látek není dobrá, takže jejich srovnávání nemá smyl.
Žvýkačky a trávení
Když žvýkáte, váš mozek je ošálen a myslí si, že jíte. Vysílá tudíž signály do žaludku, slinivky břišní a dalších trávicích orgánů, aby se na tuto „potravu“ připravily. Vaše slinné žlázy a slinivka břišní začnou vylučovat enzymy, kterou jsou nezbytné pro trávení a vstřebávání živin. Pri neustálem vylučování enzymů se enzymy časem spotřebují a proces se zpomalí. Jestliže dlouhodobě nezpracováváte a nevstřebáváte potraviny správným způsobem, můžete onemocnět, neboť vaše tělo potřebuje živiny pro svou obnovu a správný rozvoj.
Výborná alternativa pro svěží dech
Výbornou alternativou pro žvýkačky jsou malé lahvičky s organickou silicí máty peprné. Chcete-li mít svěží dech, spolkněte jen jednu kapku, a dosáhnete stejného účinku. Existuje mnoho podobných látek, díky kterým budete mít svěží dech.
Nic z toho, co žvýkačky obsahují, není přirozené. Je to chemická slátanina, která nijak neprospívá vašemu zdraví a škodí zubům. Nenechte se oklamat reklamou. Pět ingrediencí, které jsme zde analyzovali, tím či oným způsobem vedou ke vzniku chorob. Chcete se vystavovat takovému riziku jen proto, abyste měli svěží dech? V budoucnosti možná pochopíme, že žvýkačky jsou stejně škodlivé jako cigarety.
Překlad: Tomáš Piňos
Zdroj: activistpost.com
0 komentářů