Na medvědí česnek chodím již dobrých pět let, pokládám jej totiž za jeden z nejvýznamnějších životabudičů, které jsem směla vůbec kdy poznat. Funguje téměř okamžitě a z jeho výjimečných účinků se můžeme těšit i poté, co odkvete, lze jej totiž uchovat. V teplejších lokalitách se začíná klubat již ke konci února, připomíná listy konvalinky, s tou si jej však nepleťme, na rozdíl od medvědího česneku je totiž jedovatá. Při sběru však žádný strach, typická česneková vůně nám napoví, že jsme tady správně. Ke konci května pak medvědí česnek začíná kvést a jeho životadárná síla se pomalu vytrácí. Lístky již tolik nevoní, nechutnají, blednou a žloutnou. Proto, chceme-li uplatnit léčivé účinky této bylinky i po zbytek roku, naučme se ji sušit, odšťavnit, zpracovat v pesto či pokrájet najemno a zamrazit. Dříve, než se však dostaneme k jednotlivým receptům a tipům, pojďme si společně k zázračné bylince, kterou pro své čisticí účinky vyhledávají rovněž i lační medvědi probouzející se ze zimního spánku, povědět více.
První zajímavostí bude jistě fakt týkající se vitamínu C. Na 100 g jej medvědí česnek ukrývá něco kolem 150 mg. Vzhledem k tomu, že se jedná o velmi důležitý antioxidant upevňující naši imunitu, stimulující tvorbu bílých krvinek, podílející se na tvorbě kolagenu, zajišťující pružnost kostí, zubů, cév, lepší vstřebatelnost železa, brzy z jara doporučuji zařadit do jídelníčku všem. Ovoce sice také disponuje jistou dávkou tohoto významného vitamínu, vezměme si však typické české jablko, které na 100 g ukrývá pouhopouhé 4 mg vitamínu C. Ona doporučená denní dávka 90 g je pak při typické vařené stravě, prosté čerstvého ovoce a zeleniny, nesplnitelnou misí.
Jednou z dalších účinných látek, kterou medvědí česnek ukrývá, stejně jako klasický česnek či cibule, je silně antibakteriální allicin. Možná jsme již zaznamenali, že každá z rostlinných potravin bývá něčím výjimečná. Mrkev svým zajímavým množstvím karotenu, červená paprika vitamínem C, meloun zase protirakovinným lykopenem, bílá fazole je pro změnu bohatá na vápník, cizrna na železo a tak bychom mohli pokračovat do rána. U medvědího česneku si tedy zapamatujeme životadárný allicin, silici, obsahující organické sloučeniny síry. A právě díky allicinu si s sebou nese česnek onu charakteristickou a nezapomenutelnou vůni. Abychom však vše uvedli na pravou míru, v neporušených listech medvědího česneku najdeme pouze alliin. Teprve porušením buněk dojde k uvolnění speciálního enzymu, jehož působením se spící alliin proměňuje na allicin. Voňavé lístečky tedy mixujme v lahodné pesto, výživné smoothie, případně je přidávejme do salátu, pečlivě nakrájené nadrobno. Allicin pomůže při chřipce, nachlazení, při respiračních problémech, angínách, průjmech, mírní tuberkulózu, potírá stafylokoky a streptokoky, zabíjí prvoky trichomony, kteří jsou příčinou ženských vaginálních onemocnění. Dále předchází vzniku oparů, podporuje hojení ran, právě i díky vitamínu C, o kterém jsme hovořili výše, pomáhá likvidovat kandidu a chránit nás tak před celou řadu nepříjemných jevů, které jdou ruku v ruce s kvasinkovou infekcí.
Allicin je bohužel sloučeninou, jež je nestálá, to znamená, užíváme-li jako podpůrnou formu léčby, snažme se jej do jídelníčku zařadit s určitou pravidelností. Ráno započněme sklenicí mrkvové šťávy s několika odšťavněnými listy medvědího česneku. Půl hodiny na to následuje snídaně, kterou si dopřejeme dle svého gusta. Doporučuji sladké či slané obilné kaše. Dopolední svačina pak může být řešena smoothiem, kombinace banán a opět listy medvědího česneku. K obědu si uchystejme zdravou sacharidovou přílohu v doprovodu salátu s několika najemno pokrájenými lístky medvědího česneku. Podobná zeleninová miska pak může dotvářet také bílkovinnou večeři. Tato pravidelnost má svůj důvod, učme se od národů, pro něž je zdraví zcela přirozeným stavem, bez zbytečných léků, přemíry potravinových doplňků, například v Číně, při jakékoli bakteriální či virové nákaze, doporučují užívat česnek každé dvě hodiny.
Za zmínku stojí také zajímavý obsah železa, které bývá deficitní u dětí, těhotných, aktivních sportovců, konkrétně běžců, případně při zánětlivém onemocnění střev, jako je Crohnova choroba, ulcerózní kolitida atd. Projevy jeho nedostatku jsou doprovázeny výraznou bledostí, dýchavičností, únavou, u žen ztrátou menstruace. Chceme-li podpořit jeho adekvátní příjem, železité potraviny zařaďme spíše v dopoledních hodinách, tehdy se totiž tento minerální prvek vstřebá nejlépe. Dobrou alternativou tedy může být opět smoothie s medvědím česnekem, případně pak slaná jáhlová kaše, do které nakrájíme několik čerstvých lístků. Z dalších železitých potravin zmiňme ještě rukolu, melasu, kustovnici čínskou, karobový prášek, ovesné otruby a vločky. Dvě posledně jmenované suroviny se naučme přes noc namáčet, čímž eliminujeme množství kyseliny fytové, vázající ionty železa, manganu, hořčíku, vápníku a zinku, o které nás tedy obírá.
Medvědí česnek patří mezi významné české detoxikační potraviny, a proto dopřejme si několika týdenní očistnou kúru pomocí této snadno dostupné bylinky. Nezapomínejme na to, že nejúčinnější je ve svém přirozeném stavu, usušené lístky pak ztrácejí svou sílu.
Medvědí česnek pomáhá při
- vysokém krevním tlaku,
- zanesených cévách,
- akutních a chronických průjmech,
- zácpě, doprovázené křečemi v podbřišku,
- chronicky zanesené pleti,
- poruchách srdečního rytmu,
- léčbě mykóz a plísní.
Dále zabraňuje rakovinovému bujení, působí močopudně, čímž pročišťuje ledvinový systém těla, ničí parazity a střevní bakterie, konkrétně i vysoce odolného zlatého stafylokoka. Tonizuje oslabený nervový systém a pomáhá při revmatických bolestech. Harmonizuje zažívání, podporuje chuť k jídlu a v neposlední řadě nás svou životodárnou silou staví na nohy.
Na medvědí česnek si dáme pozor, jsme-li alergičtí na allicin, trápí-li nás slabší žaludek, žlučník a slinivka břišní. Doporučenou denní dávku odhaduji na 100 g lístků, všeho moc škodí, i toho nejúčinnějšího léku, užívejme jej tedy s mírou. Při menších dávkách lze česnek využívat po celé jeho vegetační období.
Pesto z medvědího česneku a parmazánu
- 200 g medvědího česneku
- 20 ml lněného oleje
- 50 g parmazánu
- 10 g sezamového semínka
- 2 g soli
Medvědí česnek omyjeme, společně s olejem vložíme do mixéru a jemně umixujeme. Přidáme parmazán, sůl a sezamové semínko. Pár vteřin ještě mixujeme, nicméně se snažíme zachovat strukturu semínka a kousky sýru. Umístíme do skleničky, směs zalijeme ještě troškou dobrého oleje, pečlivě uzavřeme a necháme odpočívat v lednici. Vydrží několik měsíců.
Banánové smoothie s medvědím česnekem
- 2 zralé banány
- 100 g medvědího česneku
- 10 g melasy
Banány, medvědí česnek i melasu vložíme do mixéru. Mixujeme do doby, než všechny zmíněné ingredience nabydou konzistence jemného nápoje.
Špenát z medvědího česneku
- 500 g medvědího česneku
- 1 cibule
- 1 vejce
- 1 PL lněného oleje
- 20 g slunečnicového semínka
- himalájská sůl
- voda
Medvědí česnek umyjeme, nakrájíme nadrobno, stejně tak cibulku, vše dáme do pánve, společně se semínkem, solí zalijeme vodou a dusíme 20 minut, ke konci do směsi přidáme vajíčko a ještě chvíli prohřejeme. Pro lepší stravitelnost a využitelnost živin přidáváme olej až na úplný závěr. Již nevaříme, servírujeme k pečeným bramborům či jakékoli jiné zdravé příloze.
Osobně využívám nejraději medvědí česnek při přípravě čerstvých zeleninových salátů, kdy s ním pracuji jako se špenátem, rukolou, polníčkem, pekingský zelím a dalšími druhy listové zeleniny. Pokud je na nás příliš aromatický, nevadí, jeho léčebný efekt se dostaví i při konzumaci minimálního množství. Popusťme tedy uzdu své fantazie a kouzleme s ním, jak je nám libo…
0 komentářů