Takovéhle označení si len vysloužil proto, protože v dávných časech měl vícero použití: sloužil jako potrava, na výrobu plátna i jako výborný lék. Dnes jsou všeobecně známy jeho účinky při zvyšování činnosti střev, odstraňování zácpy nebo zastavení průjmu, při zánětu žaludku a žaludečních vředech. Je méně známo jeho blahodárné působení i proti rakovině.
Lněným semínkem proti rakovině
Autorem jednoho z velice důležitých a fatálních medicínských objevů 20. století v roce 1951 je německá biochemička Dr. Johanna Budwigová, patřící mezi významné evropské autority v oblasti tuků a výživy. Byla 7x nominována na Nobelovu cenu, kterou ovšem v rámci „vyšších nezadatelných zájmů“ farmaceutického lobby nikdy nedostala.
„Často jsem byla předvolána k soudu, pokaždé na návrh některé z lékařských komor. Vždy jsem v těchto sporech vyhrála.“
„Znám odpověď na rakovinu, avšak američtí lékaři mi nebudou naslouchat. Přicházejí ke mně a pozorují mé metody a bývají ohromeni. Pak ale chtějí uzavírat zvláštní dohody, aby tyto metody mohli přenést domů a vydělávat s nimi velké peníze. Já to tak ale nechci a tak jsem v každé zemi na černé listině.“
Dr. Budwigová učinila pozoruhodný objev: rakovinové buňky jsou takové, kterým schází na molekulární úrovni důležité nutrienty. Také zjistila, že červené krvinky u pacientů s rakovinou neobsahují tukovou složku. Toto zjištění ji dovedlo k její léčebné metodě, která se ukázala být úspěšnou až v 90% případů. (A je potřeba poznamenat, že mnoho jejich pacientů s rakovinou k ní bylo odesíláno až ve 4. stadiu nemoci, kdy už za sebou měli neúspěšnou léčbu operacemi nebo ozařováním. Je dokonce možné předpokládat, že pokud by její pacienti přicházeli v dřívějších stadiích nemoci a bez klasické léčby, mohla by se úspěšnost jejího léčení blížit až ke 100%.).
Doktorka Budwigová pozorně studovala vzorky krve svých pacientů a hledala nějakou spojitost mezi jeho kvalitou u nemocných a zdravých lidí. Po prostudování tisíců krevních vzorků objevila rozdíl, spočívající v tom, že zdraví lidé měli v krvi vyšší obsah tuků omega-3 než nemocní, tuků nezbytných pro správnou činnost organismu. Začala tedy hledat nejlepší cest, jak získat tuky omega-3, které by se vhodně rozpouštěly v lidském organismu. Po mnoha experimentech zjistila, že vynikajícím zdrojem tuků typu omega-3 jsou droboučká lněná semínka. Ale jen takový lněný olej, který byl chráněn před teplem a oxidací, vyvolané kyslíkem a světlem, se ukázal jako dostatečně neporušený a aby skutečně prospíval lidskému zdraví. Totiž nesprávně získané a skladované oleje rychle zežluknou a potom naopak lidskému zdraví škodí. Doktorka Budwigová dále zjistila, že vážně nemocní pacienti s rakovinou měli v krvi na rozdíl od zdravých lidí nedostatek některých důležitých esenciálních složek a to látek zvaných fosfatidy a lipoproteiny. Když však tyto přírodní složky podávala svým pacientům po dobu tří měsíců, nádory u nich postupně vymizely. Slabost a anémie se ztratila a životní energie se obnovila.
Přírodní cesta
Symptomy rakoviny, tak i dysfunkce jater a diabetes 2. typu se zmírnily. Dr.Budwigová následně objevila přírodní cestu, jak je možno lidem co nejvhodněji dodat tyto esenciální složky, které tak nevyhnutně potřebuje ve své každodenní stravě. Jednoduše konzumací kombinací dvou přírodních, lahodných potravin – cottage cheese a lněným olejem (semínko), které nejenže mohou rakovině předejít, ale v mnoha případech je možné ji i zcela vyléčit.
Jak léčit těžce nemocné – olejový klystýr a olejové zábaly
Pacienti, kteří byli příliš nemocní na to, aby mohli konzumovat už od počátku směs, byli léčeni zadržovaným klystýrem s použitím až jednoho šálku oleje denně. Pacient se pokoušel zadržet v sobě olej co nejdéle – minimálně však alespoň 15-20 minut. Když se pacientovi navrátily síly alespoň natolik, že mohl být krmen ústy, začala mu být podávána směs.
Dr. Budwigová u těžce nemocných také používala olejové zábaly. Olej býval nanášen na celý povrch těla, přednostně ale vždy do podpaždí, na prsa a do třísel, protože zde jsou koncentrovány lymfatické dráhy. Také byl aplikován na oblasti kolem postižených orgánů. Olej byl na kůži ponecháván asi 15-20 minut a pak bylo tělo omyto teplou vodou. Pacient si pak na krátkou dobu odpočinul, zatímco se olej vstřebával hlouběji do pokožky díky roztaženým pórům. Nakonec bylo použito mýdlo, houba a teplá voda, aby se kůže zbavila i posledních zbytků oleje.
Jakmile pacient získal dostatek síly, aby se mohl najíst, začala mu postupně být dávána směs, až byl schopen zkonzumovat asi 230 gramů denně. V tomto období nebylo potřeba dodávat další výživu – výjimkou byl pouze med nebo čerstvé ovocné šťávy. Pokud to bylo pro pacienta příliš náročné, dávalo se mu trochu šampaňského, protože tělo s ním směs přijímá snadněji než s medem nebo džusem.
Jak se začalo pacientům dařit lépe a byli schopni přijmout větší množství směsi, začalo u nich období intenzivní terapie, trvající v průměru asi 3 měsíce. Po této periodě následovalo období, kdy se pomalu snižovalo množství podávané směsi a bylo potřeba vydržet až do návratu zdraví.
A když pacienti dosáhli zlepšení, bylo jim doporučováno sedět krátkou dobu na slunci.
Jakmile zjevné projevy nemoci ustoupily, Dr. Budwigová trvala na tom, aby její pacienti stále užívali udržovací dávky kvůli další prevenci. Tyto dávky by bylo možné považovat za potřebné pro každého, kdo se chce vyhnout vážnému onemocnění a také pro ty, kteří se zbavili příznaků svého onemocnění rakovinou. Tato preventivní dávka byla vypočítávána podle tělesné váhy: na každých 50 kg jedna čajová lžička oleje.
Dieta Dr.Budwigové pomohla po více než deseti letech klinické aplikace tisícům lidí, dokonce bylo dokázáno, že byla úspěšná i tam, kde selhal ortodoxní způsob léčby.
Po seznámení se s dosáhnutými léčebnými úspěchy Dr.Budwigové se mnozí vědci na celém světě začali zajímat o lněný olej a studovat jeho účinky. Výsledky množství výzkumů uskutečněných v 90. letech minulého století byly přinejmenším působivé. Léčebné úspěchy Dr. Budwigové, jsou skvěle zdokumentovány a obstály na výtečnou i při zkoušce před opoziční konvenční lékařskou institucí. Mnoho vynikajících lékařů a odborníků na výživu dnes kráčí v jejích šlépějích.
V roce 1967 dr. Johanna Budwigová v rámci rozhovoru v německém rozhlase řekla povzbuzující větu pro její možné klienty (po neúspěšných operacích a radioterapiích): „Dokonce i v těchto případech je možné za několik málo měsíců navrátit zdraví, po pravdě řečeno asi v 90% případů.“
Při jakékoliv léčbě ja absolutně zakázán cukr. Dále jsou to veškeré živočišné tuky, všechny salátové omáčky (včetně v obchodech prodávaných majonéz), veškeré druhy čerstvého masa (může obsahovat chemikálie a hormony), máslo, umělý jedlý tuk, konzervované maso a uzeniny.
konzervační prostředky blokují látkovou výměnu vyvolanou lněným olejem
Lněné semínko každodenní
Po seznámení se s blahodárnými účinky lněného semínka předpokládáme, že na něj každý z nás nyní dostane chuť. Abychom ho však správně užívali, uvádím zde několik praktických rad.
Příprava a použití:
- Protirakovinové látky se ve lněném semínku nacházejí nejen ve slupce, ale i uvnitř semínka, proto ho musíme semlít, (ve mlýnku na mák nebo kávu) a ihned konzumovat (Pozor – nemlít do zásoby), maximálně do 2 hodin po rozemletí.
- Účinek se dostavuje jen v surovém stavu – bez tepelné úpravy (pro jiné léčebné účely se semínko používá vcelku a po zalití studenou nebo vřící vodou).
- Lněné semínko (olej) se musí vždy konzumovat spolu s potravinami bohatými na bílkoviny, které obsahují síru (sýry, ořechy, cibule, pór, česnek, pažitka). Nejlepší kombinace je cottage cheese, tvaroh, kefír nebo jogurt. Proč? Tuky se stanou ve vodě rozpustné jen tehdy, pokud se sloučí s bílkovinami, čímž se zvýší jejich vstřebatelnost. Pokud se toto neuskuteční, mnohé životně důležité funkce se oslabí, ba až poškodí. Tělo za nepřítomnosti síry olej nerozloží na formu rozpustnou ve vodě, takže lněný olej spíše škodí než léčí. Jako první poklesne zásobování organismu dostatečným množstvím kyslíku.
- Léčebná kůra trvá 3 měsíce. V průběhu následujících 3 týdnů postupně snížíme dávku na 1 PL (polévková lžíce) denně.
- Preventivní dávka je denně 1 PL bez přestávek.
Tajemství účinku: Lněné semínko je složeno ze 42 % tuky a 28 % vlákniny, je vynikajícím zdrojem omega-3 mastné kyseliny, lignanů a vlákniny. Všechny tyto tři složky jsou důležité a společně přispívají k zachování zdraví.
Omega-3 jsou klíčem k využití dalších mastných kyselin v těle
Směs Dr. Budwigové:
- 1-2 hrnky cottage cheese, tvarohu, kefíru, jogurtu
- 2-5 polévkových lžic lněného oleje (panenský, za studena lisovaný)
- 1-3 polévkové lžíce čerstvě rozemletých lněných semínek (meleme jen krátce a do 10 minut se musí zpracovat)
- Dostatek vody, aby to bylo jemné a špetku kajenského pepře (volitelné: troška česneku, červeného pepře, šampaňského vína)
Doporučovaný poměr je jeden díl oleje na tři díly sýra. V případě, že použijete jogurt nebo kefír, bude potřeba zvětšit jeho množství až na trojnásobek (poměr pak bude až 1 :9). Pro dosažení krémovější směsi je možné přidávat i mléko.
Při léčení je vhodné začít první týden či 10 dnů s poměrem 1:1, a pak další týden nebo 10dnů 1:2 a po stejné době dávku ustálit na 1:3. V případě kefíru a jogurtu 1:3, 1:6 a dávku ustálit na 1:9. Od počátku užívání směsi buďte přiměřeně na sluníčku, ne nutně na přímém, ale spíš pod stromem.
Obsah lněného semínka
Lněný olej
obsahuje dvě esenciální polynenasycené mastné kyseliny, které si tělo člověka není schopno samo vyprodukovat a podobně jako vitamíny a minerály je může získat jen prostřednictvím stravy. Jako většina rostlin, obsahuje esenciální linolovou kyselinu (omega-6), která je nevyhnutná k přežití. Ale na rozdíl od většiny olejů, obsahuje největší množství další esenciální mastné kyseliny, alfa-linolenovou kyselinu (ALA). Jedná se o výchozí mateřskou sloučeninu všech omega-3 mastných kyselin, které jsou nevyhnutně důležité nejen pro zachování zdraví, ale života vůbec. Tělo si část z nich promění na blahodárné prostaglandiny, které jsou schopny zabíjet nádorové buňky. Nedostatek ALA (což je typické pro takzaný západní – nezdravý způsob stravování) je zodpovědný za tvorbu škodlivých enzymů tzv. oxydáz, které indukují růst nádoru a jsou příčinou mnoha chronických poruch. Denní klinicky ověřená dávka bez vedlejších účinků je třicet gramů lněného oleje pro dospělou osobu.
Lignany jsou nejvýznamnější složkou slupek lněného semínka. Lněné semínko je nejbohatším potravinovým zdrojem lignanů. Obsahuje až 100-násobné množství v porovnání s jakoukoliv jinou rostlinnou potravou. Jenže při lisování a následné filtraci se zhruba 98% lignanů odstraní. Výjimečně výrobci vracejí lignany zpět do oleje, ale je to něúměrně drahé. Proto je ideální vhodné kombinovat olej souběžně s rozemletými semínky. Patří do rodiny fytochemikálií, které nyní poutají pozornost mnoha badatelů. Lignany mají antioxidační účinky a zjistilo se, že mají i významné účinky v metabolismu a funkci hormonu estrogenu. Účinkují v těle jako slabé estrogeny a působí proti silnějšímu estrogenu vlastního těla. Střevní bakterie poměňují lignany na enterolakton a enterodiol, ty se vstřebávají skrz střevní stěnu a putují k tkanivům a do krve. Navazují se na hormonální receptory v prsních buňkách, ale i v buňkách pochvy a vaječníků a tak znižují nadměrný účinek lidského estrogenu. Zjistilo se, že dostatečná hladina enterolaktonu v krvi snižuje riziko rakoviny prsu. Například Dr. Lillian Thompsonová z University of Toronto podrobila výzkumu ženy s čerstvě určenou diagnózou rakoviny prsu. Tyto ženy potom denně dostávaly k jídlu rozemletá lněná semínka (25 g). Mezi diagnózou a operací uběhly v průměru asi tři týdny a výsledek předčil očekávání. Při operaci, když lékaři nádor odstranili, zjistili, že se výrazně zmenšil.
Jiné studie ukázaly, že vysoká spotřeba mastných kyselin omega-3 a lignanů je spojená s významně nižším výskytem rakoviny tlustého střeva, prsu a kůže.
Vláknina také plní významnou úlohu při omezování rizika rakoviny. Váže škodlivé chemikálie – karcinogeny, které díky ní vyloučíme dřív než je stihneme přijmout do orgánů těla a tak si je poškodit. Dále vláknina ve střevech vytváří příznivé prostředí pro užitečnou bakteriální flóru. Navíc účinkem střevních enzymů a mikrobů se rozloží na mastné kyseliny s krátkým řetězcem, které mají protirakovinový účinek.
Fytoestrogeny – jde o látky, které jsou podobné ženským pohlavním hormonům – pomáhají v redukci projevů menopauzy.
Slizy – pomáhají změkčovat stolici – účinné proti zácpě.
Směs Dr. Johanny Budwigové
150 g cottage cheese nebo 1 hrnek tvarohu obsahujícího přes 10% tuku, 2-5 PL lněného oleje, 1-3 PL čerstvě semletých lněných semínek a špetka „čili“ papriky. Volitelné: troška česneku, červeného pepře nebo troška šampaňského vína. Při mixování (použijeme mixér) přidat tolik vody, aby měla směs krémovou konzistenci. Jíst denně.
Od počátku užívání buďte co nejvíce na sluníčku, ne nutně na přímém, ale spíše pod stromem. Z praxe totiž vyplývá, že vlnová délka slunečního světla pronikajícího listy zbarvenými chlorofylem léčení urychluje. (Koumáci už vymysleli „zelené“ lampy, které mají víceméně stejnou vlnovou délku jako sluneční světlo po průchodu listím, a toto světlo samo o sobě lidem dost pomáhá, i když vyléčení samo nezajistí.) – Dr. Budwig.
Další vhodné dopňky kúry se lněným semínkem
Při jakékoliv dietě je nevyhnutné nezapomínat na dostatečný, ne však nucený příjem tekutin jakými jsou – voda, urologické/ledvinové čaje (list břízy bělokoré , přeslička rolní, zlatobýl obyčejný, kopřiva, rdesno ptačí), zelený čaj – vše neslazeno, nebo jen minimálně a to medem. Při rozpadu rakovinových buněk, se uvolňují toxické látky, které je třeba odvést z těla ven. Proto je žádoucí užívat současně šťávu z červené řepy (3 řepy, 2 karotky, 1 celer, 1 brambor velikosti slepičího vejce, 1 petržel).
Průběh a výsledek kůry podpoříme úplným vyloučením cukru, živočišných tuků, omezením příjmu masa na minimum a zároveň stravováním se dle zásad dělené stravy, která trávení odlehčí a je nápomocna dalším léčebným a protirakovinovým procesům.
Doporučení pro konzumaci lněných semínek
Pokud užíváte potravinové doplňky, doporučuje se konzumovat lněná semínka v jinou dobu, aby nebylo ovlivňováno jejich vstřebávání – 1 hodinu před a 2 hodiny po užití.
Lněný olej se rychle zkazí za přístupu kyslíku, tepla a světla. Žluklý olej je zdraví škodlivý, a proto musí být pečlivě vyrobený olej balený pod dusíkem v neprůsvitných nádobách a chlazený po dobu než se spotřebuje. Musí se užívat tak čerstvý, jak to nejvíc jde a stabilizovat proteinem ihned po otevření láhve. Abyste získali ekvivalentní množství oleje, je potřeba rozemlít 3x větší množství semen.
Nejezte nic hydrogenovaného jako umělé tuky nebo fritované potraviny, protože narušují proces okysličování
Vyvarujte se produktů, jímž se říká „hydrogenované“. Červené krvinky odevzdávají v plících oxid uhličitý a nabírají kyslík. Pak jsou přepravovány v krevním oběhu k buňkám a vypustí nesený kyslík do plazmy.. Takto uvolněný kyslík je k buňkám přitahován rezonancí pí-elektronové oxidace, podporované právě mastnými kyselinami. Jinak si kyslík cestu do buňky nenajde. Na elektrony bohaté mastné kyseliny mají rozhodující roli mezi „dýchacími enzymy“ a to je základem buněčné oxidace. (Ed McCabe „Oxygen Terapies“, str.85). Netřeba dodávat, že rakovinové buňky jsou citlivé na kyslík.
Lněné semínko a olej jsou dokonalý příklad toho, že prosté věci mají nezřídka obrovský dopad na zdraví. Mastné kyseliny omega-3 regulují mnoho velmi důležitých tělesných funkcí. Uvádím některé klíčové oblasti působení:
- kontrola tlaku v krevních cestách, kloubech a očích
- kontrola a upravování zánětů a oteklin (jsou silně protizánětlivé)
- zprostředkování produkce hormonů a steroidů a následné řízení hormonů k cílovým buňkám
- zprostředkování imunitní odezvy (a autoimunity)
- úprava nervových přenosů ovlivňijící náladu, poruchy emocí a pozornosti (deprese, mentální choroby, nutkavé stavy,..)
- regulace tělesných sekretů (může ovlivnit plodnost)
- rozšiřuje nebo zužuje krevní cesty
- regulace hladkých svalů a autonomních reflexů
- tvoří podstatnou část buněčné membrány
- tvarují strukturu pleti a vlasů
- regulují rychlost, s níž se dělí buňky (mitóza)
- jsou nepostradatelné pro dopravu kyslíku do tělesných tkání
- regulují funkci ledvin a rovnováhu tělesných tekutin
- jsou velmi důležité pro udržování mobility nasycených tuků v krevním řečišti a zamezují krevním buňkám v tvorbě shluků, tvořících arteriosklerotický povlak a krevní sraženiny
- plní úlohu primárního zdroje energie pro svaly
- má antibakteriální, antivirové a protiplísňové účinky, které mohou částečně vysvětlit jeho účinnost při pásovém i běžném oparu
Lněné vlákno působí protizánětlivě
Mastné kyseliny omega-3 mají také známé protizánětlivé účinky. Redukují rozsah působení a pomáhají zlepšit podmínky při zánětlivých onemocněních pokožky, například při lupénce. Upravují i zánětlivé nemoci střev jako Crohnovu chorobu a ulcerativní kolitidu.
Len pomáhá při revmatických zánětech
Četné studie shodně potvrzují, že len u nemocných s revmatickou artritidou redukuje křehkost, otoky a neohebnost kloubů. Mnoho pacientů trpících artritidou užíváním lněného oleje dokázalo redukovat nebo zcela vyřadit nesteroidní protizánětlivé léčby, které mívají řadu vedlejších účinků. Již v roce 2000 byla publikována studie v Journal of Biological Chemistry, která ukázala, že omega-3 mastné kyseliny, které se vyskytují ve lnu, umí snižovat hladinu enzymů v kloubech, které mohou zničit chrupavku, čímž jsou redukovány faktory, které mohou vyvolat záněty a může také pomáhat řídit geny, které mají souvislost s buňkami, z nichž je formována chrupavka.
Lněné semínko a diabetes
V současnosti přibývají další a další studie o tom, že omega-3 nenasycené mastné kyseliny jsou vlastně životně důležité pro úplně celý organismus, včetně nejdůležitějšího orgánu – mozku. K tomu se postupně dovídáme, jaká jiná onemocnění (kromě cukrovky) by mohly mít svoji vyléčitelnou příčinu v dlouhodobém nedostatku omega-3 nenasycených mastných kyselin.
Nedostatkem omega-3 nenasycených mastných kyselin tedy trpí úplně všechny buňky v těle V moderní „civilizované“ stravě je chronický nedostatek těchto esenciálních látek (to znamená těch, které si tělo žádným způsobem neumí vytvořit samo) a jeho následkem má stále více lidí i takzvaně sníženou citlivost na inzulín – v některých pramenech se uvádí, že je takto postiženo až 70 % populace České republiky.
Základním problémem diabetu je ve skutečnosti porucha metabolizmu tuků, a ne přeměny cukru. Problém s asimilací cukru je až druhořadý
Dr. Johanna Budwigová
Lidem, kteří jsou touto poruchou postiženi ve větší míře, je pak stanovena diagnóza „diabetes druhého typu“ a ta se zatím v oficiální medicíně léčí pouze způsobem, který sice udrží klienty při životě, ale rozhodně je této „nevyléčitelné“ cukrovky nezbaví.
Takže způsob jak se pomalu z této cukrovky uzdravit – a především jak jí předejít! – by mohl být velmi jednoduchý a zatím jej využívá jen nepatrná část informovaných příznivců přírodní medicíny – je to především stálá a dostatečná konzumace omega-3 nenasycených mastných kyselin. U lidí již postižených tímto typem cukrovky bude proces uzdravení možná dost pomalý a asi nikdy nepůjde předem stanovit, jak to u konkrétního jedince potrvá dlouho, ale trpělivost se rozhodně vyplatí (bereme-li v úvahu diabetické komplikace i lidí, doživotně léčených pouze současným standardním způsobem).
Proces regenerace poškozených buněk se významně uspíší, pokud se kromě doplňování chybějících omega-3 mastných kyselin
současně odstraní i případné chronické překyselování organismu
Duševní onemocnění a chronický únavový syndrom
Omega-3 mastné kyseliny mají schopnost uzdravit toho, kdo má diagnozu bipolární poruchy (maniodepresivní poruchy), případně chronický únavový syndrom a navodit u něj stav duševní a tělesné pohody. Už po třech týdnech užívání (správný poměr omega 3, 6) dochází k pozitivnímu účinku.
Nedostatek omegy-3 je hlavní příčinou duševních onemocnění. Důvodem nedostatku je nepoužívání této mastné kyseliny výrobci potravin, protože tato rychle žlukne. A peníze jsou prioritní, tak se používají hydrogenované oleje a ty jsou spojovány se vznikem závažných nemocí – rakovina, srdeční nemoci, chronická onemocnění …
Dalším „efektem“ je díky zvýšenému stresu v současnosti vyšší tvorba adrenalinu a k tomu tělo potřebuje omegu-6 a té je v potravě přes míru. Na druhou stranu pro vypnutí stresové odezvy je potřeba omega-3 a té máme nedostatek. Výsledek? Velké množství podrážděných lidí.
Lněné semínko versus arterioskleróza a vysoký krevní tlak
Kdo si do jídla pravidelně přidává lněná semínka, snižuje si vysoký krevní tlak. Vysoký krevní tlak je rizikovým faktorem pro mnohá chronická onemocnění, proto i zde platí, že je dobré to vyzkoušet.
V listopadu 2012 byla americké kardiologické společnosti „American Heart Association Scientific Sessions“ představena studie, při níž pokus s podáváním lněných semínek vykazoval dobré výsledky dokonce i u extrémně ohrožených pacientů s arteriosklerózou. Arterioskleróza (kornatění tepen) je plíživé onemocnění cév se závažnými důsledky jako srdeční infarkt, mozková mrtvice a cévní onemocnění s usazeninami v cévních stěnách s následkem kornatění cév. Tato ztvrdnutí pak snižují jejich elasticitu, která je nutná především u vysokého krevního tlaku, protože v tomto nepružném stavu se mohou cévy protrhnout nebo ucpat (trombóza).
Jak informoval lékařský časopis Medscape, autorovi šestiměsíční studie Dr. Delfinu Rodriguezovi z kubánské univerzitní nemocnice Holguin se podařilo prokázat, že už denní dávka 30 gramů drcených lněných semínek, podávaná pacientům s periferním cévním onemocněním, příznačně snížila vysoký krevní tlak.
Po šesti měsících podávání klesl systolický krevní tlak průměrně o 10 mm Hg a diastolický o 7 mm Hg. U pacientů s onemocněním aterosklerózy končetinových tepen spojený s vysokým krevním tlakem klesl krevní tlak systolický i diastolický o 15mm Hg. U skupiny s placebem se krevní tlak lehce zvýšil o ~ 3mmHg. Studie probíhala na celkem 110 pacientech, z nichž trpělo 75 % na vysoký krevní tlak.
Dr. Rodriguezovi se podařilo prokázat účinek drcených lněných semínek na snížení vysokého krevního tlaku, a to ve velké míře. Z výsledků vyvodil, že pravidelná dávka rozemletých lněných semínek může snížit riziko mozkové mrtvice o 50 procent a o 30 procent riziko srdečního infarktu.
V Medscape je Dr.Rodriguez citován: „Lněné semínko je obzvlášť lákavá strategie při kontrole krevního tlaku v hospodářsky znevýhodněných regionech i zemích. Vliv lněných semínek na snížení krevního tlaku je srovnatelný s účinky medikamentů na snížení tlaku a dietními opatřeními jako je málo solit či snížit nadváhu.“
Dr.Rodriguez rovněž upozornil, že už studie na zvířatech prokázala protizánětlivý a protiarytmický účinek rozemletých lněných semínek. Lněné semínko současně zabraňuje cirkulaci cholesterolu a trans-tuků v krvi.
„Lněné semínko má různé komponenty, jako alfa-kyselinu linoleovou, omega-3 mastné kyseliny, lignan a vlákninu, které mají synergistický účinek,“ vysvětluje lékař. Omega-3 mastné kyseliny obsažené ve lněném semínku působí v tlustém střevu na tvorbu fyto-estrogenu, jehož množství se zdesetinásobí. Tento jev nebyl u skupiny s placebem zaznamenán.
Celá studie trvala jeden rok. Pacienti směli jíst pečivo – bagety, housky, … se lněnými semínky, zatímco kontrolní skupina dostávala to samé, avšak bez lněných semínek. Dr. Rodriguez a jeho autorský tým pracují na ověřování, jaký podíl lněného semínka mohl zapříčinit takový pokles krevního tlaku.
Artróza drobných kloubů
Ke zmírnění bolestí jsou doporučovány obklady z teplého lněného oleje nebo z vařeného lněného semínka, které uvaříme na kaši a ještě za tepla do ní ponoříme ruce. Necháme působit co nejdéle.
Klíč ke zdraví je ukryt v přírodě
Doktor Krebs si dovolil tvrdit, že rakovina není dílem nějakého viru, jedu nebo neznámé bakterie. Jako biochemik viděl za vznikem této choroby nedostatek nezbytné složky potravy v jídelníčku moderního člověka. A dokonce ji vystopoval – podle jeho názoru jde o sloučeninu hojně se vyskytující v přírodě ve více než dvanácti stech druzích jedlých rostlin, které jsou dostupné prakticky v každé části světa – vitamin B17. Tato sloučenina se nachází převážně v semenech rostlin, jako jsou hořké mandle, meruňky, třešně, broskve nebo švestky, ale nachází se i v travinách, kukuřici, lněných semínkách, prosu a v mnoha potravinách, které vymizely ze stálého jídelníčku moderní civilizace.
Další prospěšné vlastnosti lnu
Je těžké uvěřit, že jediná potravina může poskytnout tolik zdravotních výhod. Ale len je skutečně zázračný. Pomáhá omezit odmítnutí transplantovaných orgánů, pomáhá při cukrovce typu II a upravuje několik onemocnění ledvin, včetně lupus nephritis. Zlepšuje symptomy u pacientů s roztroušenou sklerózou, předchází maskulární degeneraci (běžné příčiny slepoty v pokročilém věku) a může Vám pomoci zhubnout.
MUDr. Robert Willner, Ph.D. (autor knihy „The Cancer Solution“)
Mezi významné aspekty díla Dr. Budwigové patří objev, či spíše znovuobjevení úzkého vztahu lidského těla ke Slunci. Při správné rovnováze tuků a proteinů má tělo magnetické pole, doslova přitahující fotony obsažené ve slunečních paprscích a umožňuje tak vstup léčivým silám Slunce. Vyzkoušel jsem metodu Dr. Budwigové pro všeobecné vylepšení zdraví sám na sobě a byl jsem ohromen. Za méně než tři dny, přesně jak to říká, jsem cítil neuvěřitelné zlepšení v tak mnohých oblastech, že by jeho popis byl příliš dlouhý. Pak jsem to doporučil několika známým a ti, kteří to vzali vážně, udělali podobné zkušenosti jako já. Všichni jsme získali pocit zvýšené všeobecné pohody, lehkosti, přílivu energie a zlepšení krevního oběhu. Venku jsem pociťoval léčivou moc Slunce, které laskalo mou pokožku úplně jinak než dosud. Mimo to jsem se po každém dalším týdnu cítil stále lépe. Staré bolesti odcházely, má pleť se zlepšila a byl jsem schopen dělat svou práci stále lépe.
Jedna známá se přitom cítila tak dobře, že to začala dávat svým dětem a říkala, že ihned uviděla změny na jejich pleti. Zatímco mluvila, pozoroval jsem, že i její vlastní pleť měla víc barvy a byla jako zářící. a to jen dva dny poté, kdy začala brát olejo – proteinovou kombinaci.
Výše uvedené zkušenosti MUDr. Willnera pravděpodobně souvisí s radioprotektivním účinkem lněných semínek, jak je níže uvedeno.
Nová studie
Nová studie Pearlmanovy školy medicíny na Pennsylvanské univerzitě ukázala, že lněná semínka jsou ochranou před radioaktivitou. Výzkumníci zjistili, že ochrana dokonce zahrnuje regeneraci tkáně vystavené radiaci.
Výzkum se zaměřil na schopnost lněných semínek ochránit plicní tkáň před vystavením radiaci a dále se zaměřili na schopnost opravovat tkáň poškozenou radiací. Použili myši pro svou studii, ale nyní dělají klinickou studii na lidech, kteří jsou vystaveni radiaci kvůli léčbě rakoviny.
Melpo Christofidou-Solomidou a jeho výzkumný tým nakrmil myši lněnými semínky – některé před a některé po vystavení radiace. Zjistili, že obě skupiny myší krmené lněným semínkem přežily smrtící dávku radiace, zatímco ty nekrmené lněnými semínky zemřely. Nejen že lnem krmené myši přežily, ale dokonce se staly zdravějšími. Měly vyšší tělesnou hmotnost a minimum zánětů plic, které jsou běžné u pacientů s radioterapií.
Celý článek o „Nové studii“: http://www.naturalnews.com/033657_flax_seeds_health_benefits.html
Cituji z jedné z jejich knih:
„Nezřídka vezmu velmi nemocného rakovinového pacienta z nemocnice, kde říkají, že mu zbývá už jen několik dnů nebo možná jen pár hodin života, a většinou mám velmi dobré výsledky. Úplně první, co mi tito pacienti a jejich rodinní příslušníci říkávají je, že v nemocnici již nemohli močit nebo produkovat stolici. Trpěli kašlem, aniž by byli schopni vykašlávat hlen. Prostě všechno bylo zablokováno. Velmi je povzbudilo, když všechny tyto symptomy náhle zmizely. Dosáhli jsme toho pomocí povrchově aktivních tuků s nadbytkem elektronů, které uvedly do chodu reaktivaci životně důležitých funkcí, takže se pacient bezprostředně poté začal cítit mnohem lépe. Je zajímavé si položit otázku, jak je tato nenadálá změna vůbec možná. Má to co dělat s reakčním modelem a charakteristickou činností elektronů. V posledních dvou letech jsem se tomu velmi věnovala. Jeden zastánce mé práce žijící v Paříži mi napsal, jak je úžasné, že jsem vypátrala, že původním rodištěm elektronů v semínkovém oleji je Slunce. V tom jsou ty spojitosti!“
Mnoho adeptů na cukrovku II. typu
Podle některých pramenů má v ČR 70% populace sníženou citlivost na inzulín především z důvodu nedostatku omega-3 nenasycené mastné kyseliny (nesprávný poměr omega-6 a omega-3), tedy jsou adepti na rozvinutí cukrovky II.typu.
Vědci došli k závěru, že speciální nárazová dieta trvající pouhých 8 týdnů může vyléčit tuto chorobu
Léčila skutečně Johanna Budwigová rakovinu přírodní cestou?
Kali Sinclair
Rakovina. Toto slovo už samo o sobě vyvolává zhrození a niterné obavy, že naše statistická pravděpodobnost, že „chytíme tuto nemoc“ je astronomicky vysoká. Dnešní statistiky nám říkají, že jednomu ze dvou mužů a jedné ze tří žen bude v průběhu jejich života stanovena diagnóza některého druhu rakoviny. Každoročně je takto diagnostikován více než milión Američanů – a to ještě toto číslo nezahrnuje úplně všechny druhy rakoviny.
Johanna Budwigová byla brilantním vědcem, který vyvinul metodu pro léčbu rakoviny
Největší problém její metody spočívá v tom, že neumožňuje vydělávat peníze
Pořádáme běhy či dálkové pochody proti rakovině, z dobročinných nadací přispíváme v USA Americkému sdružení proti rakovině (the American Cancer Society) více než miliardu dolarů ročně, abychom podpořili výzkum léčby rakoviny. Dosud ale nebyla nalezena žádná dokonalá léčba. Neexistují žádné magické injekce, pilulky ani žádný elixír, které by dokonale odstranily rakovinu. Ačkoliv jeden lék by tu asi už mohl být: stále častěji slýcháváme o zázračných účincích konopného oleje, tento ale ještě nebude dostupný pro značnou většinu z onoho miliónu Amerických občanů, kterým bude letos rakovina nově diagnostikována. Farmaceutický průmysl totiž dosud nevyřešil cestu, jak jej zpracovávat a prodávat, aniž by byly ohroženy stávající ohromné zisky z dnes prodávaných léků proti rakovině. A tak nám tento „rakovinový průmysl“ neustále roste – jeho celkový roční obrat se nyní pohybuje okolo 125 miliard dolarů. Je to prostě „big business“ a pro některé dokonce i „very big“. Dokážete odhadnout, kolik nemocných zemře děsivou a bolestnou smrtí nejen kvůli samotné nemoci, ale i v důsledku vedlejších účinků současné „konvenční léčby“ rakoviny? A proč to všechno? Protože neexistuje žádná spolehlivá léčba rakoviny? Ve skutečnosti ji ale k dispozici máme…
Johanna Budwigová
„Znám odpověď na rakovinu, avšak američtí lékaři mi nebudou naslouchat. Přicházejí ke mně a pozorují mé metody a bývají ohromeni. Pak ale chtějí uzavírat zvláštní dohody, aby tyto metody mohli přenést domů a vydělávat s nimi velké peníze. Já to tak ale nechci a tak jsem v každé zemi na černé listině.“ To jsou slova Johanny Budwigové. Ona ale nebyla žádným šarlatánem či mastičkářem. Dr.Budwigová byla německým vědcem, kterého nominovali sedmkrát na Nobelovu cenu, obhájila dva doktoráty – jeden z medicíny a druhý z farmacie. Kromě toho studovala také biochemii, fyziku a psychologii. Svou léčebnou metodu proti rakovině našla v roce 1951.
Německá vláda ji pověřila vedením výzkumu ztužování tuků – jinými slovy vyjádřeno – nalezením způsobu, jak vyrobit margarín. V průběhu tohoto výzkumu ale zjistila, že částečně nasycené tuky (hydrogenované oleje) jsou škodlivé lidskému zdraví. Souběžně s tím ale dospěla i k poznání, jak je možné léčit rakovinu a s ní i další nemoci, jako jsou diabetes, jaterní dysfunkce, kardiovaskulární problémy nebo artritida.
Dr.Budwigová totiž učinila pozoruhodný objev: rakovinové buňky jsou takové, kterým schází na molekulární úrovni důležité nutrienty. Také zjistila, že červené krvinky u pacientů s rakovinou neobsahují tukovou složku. Toto zjištění ji dovedlo k její léčebné metodě, která se ukázala být úspěšnou až v 90% případů. (A je potřeba poznamenat, že mnoho jejich pacientů s rakovinou k ní bylo odesíláno až ve 4. stadiu nemoci, kdy už za sebou měli neúspěšnou léčbu operacemi nebo ozařováním. Je dokonce možné předpokládat, že pokud by její pacienti přicházeli v dřívějších stadiích nemoci a bez klasické léčby, mohla by se úspěšnost jejího léčení blížit až ke 100%.)
Léčebná metoda Dr. Budwigové je založena na léčebné dietě. Jde o dietu bohatou na nutriční složky, bez aditiv, bez živočišných produktů – pouze s výjimkou tvarohu (tvarohového sýru cottage), jenž je smíchán s olejem ze lněných semen. Tato směs rostlinného oleje a proteinů poskytuje nemocnému tělu potřebnou výživu, aby se vyléčilo samo na molekulární úrovni. Rakovinné buňky se přitom odbourávají nebo absorbují a tělo se uzdravuje už během tří měsíců této diety.
Dr.Budwigová napsala a vydala šest knížek a mnoho článků. Mohla by se do propagace své metody zapojit ještě více, avšak musela obětovat mnoho vyčerpávajících let vedení sporů s výrobci margarinů a zveřejňování jejích publikací bylo často omezováno i soudními rozsudky.
Originál: http://www.naturalnews.com/046903_natural_cures_Johanna_Budwig_cancer.html
Optimalizujte svůj poměr konzumovaných mastných kyselin omega-3 a omega-6
Naši dávní předkové konzumovali zhruba stejná množství mastných kyselin omega-3 v porovnání s omega-6. Naše tělo se vyvinulo podle tohoto ideálního poměru 1:1. Avšak s pokrokem ve zpracovávání jídel a s nadbytkem konzumovaných nevhodných rostlinných olejů v naší stravě nyní mnoho lidí konzumuje až 20x více tuků omega-6 než omega-3. Doporučený poměr (omega – 6 : omega – 3) je v rozpětí 1:1 až 3:1. Tento poměr bez obtíží naplníme přiměřenou konzumací rozemletého lněného semínka (oleje) například s kefírem z tibetské houby, protože poměr omega 3 a 6 je ve lněném oleji více než 3:1, jak je níže uvedeno.
Tuky omega-6 ale bývají velmi nestabilní a náchylné k oxidaci. Nepřirozená a nadměrná konzumace těchto tuků silně podporuje volné radikály, což může následně vést k poškozování DNA a mutaci buněk.
Ve studii publikované v magazínu the Cancer Research v roce 2000 vědci doložili, že kyselina omega-3 DHA dokáže zastavovat růst rakovinných buněk. Tato studie rovněž varovala, že omega-6 jsou známé tím, že naopak stimulují růst rakoviny.
Vědci po sumarizaci svých závěrů tvrdí, že: „epidemiologická, experimentální a mechanická data vedou k označení omega-6 jako stimulátorů a omega-3 s dlouhým řetězcem jako inhibitorů vývoje a progrese u široké řady rakovin.“ Velké množství studií potvrzuje toto zjištění.
Prvotní je posílení imunitního systému
Rakovinu nedokáže samotně vyléčit žádný lék, žádná bylinka ani žádný lékař na světě. Jedině a bez pochyb ji dokáže vyléčit silný a bezchybný imunitní systém, když funguje, tak jak má. Rakoviny se nelze zbavit jako jednoho problému. Rakoviny je nutno se zbavit – a určitě je to možné – jako nemoci celého těla. Jedině z pohledu celkového posílení imunitního systému, který tělo přirozenou cestou přivede do rovnováhy a zákonitě navrátí člověku zdraví.
Vyzkoušená léčba a prevence rakoviny, kterou chce oficiální medicína před Vámi utajit – část 1/2
Barbara L. Minton
V tomto článku bude řeč o tom, jak můžete předejít nebo léčit rakovinu s pomocí láhve se lněným olejem a s krabicí sýrů cottage. Jakkoliv se to může zdát neuvěřitelné, je to pravda, která byla prokázána a zdokumentována. Je rovněž pravdou, že tato metoda je mohutně zatajována, protože tzv. průmysl rakoviny má svou odvrácenou stránku a tou je velký byznys.
Může se stát, že vy nebo někdo, koho velmi milujete, dostane rakovinu a budete z toho velmi vystrašeni. Oficiální medicína vás odjakživa poučovala, že v takovém případě jste ohroženi na životě a že nejlepší, co můžete udělat, bude podstoupit „standard lékařské péče“ – a to co nejdříve (jinak by mohlo být pozdě). Váš lékař na vás vysype všemožné děsivé statistiky o tom, co se stane, pokud se nenecháte okamžitě operovat a pak ozařovat, chemoterapicky léčit a pak prožívat zbytek života s léky, které způsobí vaši zchátralost. A budou na vás ze všech stran činit nátlak, abyste dali okamžitý souhlas k takovým ničivým způsobům léčby.
Ve vaší hlavě to začne vířit, nejste schopni si seřadit své myšlenky a marně hledáte nějaký dobrý nápad. V té chvíli vás má průmysl rakoviny přesně tam, kde potřebuje. Nejste ve stavu, kdy byste byli schopni se ohlížet po nějakých alternativách. Pokud byste se sebrali a začali pátrat po tom, čím rakovina je ve skutečnosti a jak ji lze také léčit, pak by se museli lékaři začít obávat, že uniknete jejich jedům. To bývá hlavním důvodem, proč na vás tlačí tak intenzivně.
Čím je tedy ve skutečnosti rakovina? Dostává ji člověk kvůli tomu, že trpí nedostatkem operací, ozařování, chemoterapie a léků? Jakmile si uvědomíte, že odpověď na tuto otázku je rozhodné „ne“, dojde vám také, že tradiční „léčebný standard“, přestože je poskytovaný státem, vlastnícím specializovaná pracoviště, nepředstavuje žádnou léčbu. Proto není důvod příliš spěchat a upisovat se takovému léčení-neléčení. Vy si skutečně můžete dovolit dát chvíli na čas, relaxovat a najít ztracený klid a až pak se rozhodovat s pomocí racionálního přístupu, založeného na alternativách, které by opravdu nabízely potenciál k úplnému vyléčení. Ať už máte hodně peněz nebo ne – dokonce i pokud nemáte zdravotní pojištění, můžete se skutečně vyléčit z rakoviny.
Rakovina bývá znamením toho, že do svého těla dostáváte něco velmi špatného. Pokud se ve vaší rodině často vyskytuje rakovina, budete se možná domnívat, že je už ve vašich genech a že se s tím nedá nic dělat. To však není pravda. Bez ohledu na to, jaká je vaše genetická výbava, jsou to především vaše volby, které jsou určující, zda se ve vás budou aktivovat geny vyvolávající rakovinu. Rakovina není smrtelné onemocnění. Je to budík, který má zachránit váš život. S touto myšlenkou se tedy pojďme vrátit zpět ke lněnému oleji a k sýru cottage.
Dr.Johanna Budwigová
Dr. Johanna Budwigová se narodila v Německu v roce 1908 a zemřela ve věku 95 let. Svůj život zasvětila výzkumu rakoviny a často bývá uváděna jako jeden z nejlepších výzkumníků rakoviny v Evropě. Měla také vzdělání v oborech biochemie a fyziky a byla uznávanou autoritou v problematice tuků, olejů a výživy. Po mnoha letech vyčerpávajícího výzkumu, do kterého patřily roky klinických experimentů, se Dr.Budwigové podařilo prokázat, že tepelně nezpracovaný lněný olej může tělu poskytovat esenciální mastné kyseliny, které jsou schopné doplňovat ztráty kriticky potřebných fosfolipidů a lipoproteinů, chybějících ve stravě mnoha lidí. To bylo charakteristické nejen pro její dobu, ale tyto látky chybí v naší stravě i dnes – a to dokonce ještě ve mnohem větší míře.
S pomocí analýzy krve od mnoha pacientů s rakovinou Dr.Budwigová doložila, že u těchto lidí výrazně schází uvedené důležité složky výživy. Vzorky krve od pacientů v pokročilejších stádiích vypadaly spíše jako substance se žlutozeleným nádechem, než jako normální jasně červená krev s hemoglobinem – to ukazovalo na sníženou schopnost krve přenášet kyslík k buňkám. Po několikaměsíční léčbě, založené na pravidelných dávkách lněného oleje se rakovinné nádory postupně ztrácely a zdravá barva krve byla se díky zdravým červeným krvinkám vracela zase zpět. Tato změna barvy signalizovala zvyšování hladin fosfolipidů a lipoproteinů.
Její objev, jak upravit tuky, aby se rozpouštěly ve vodě, byl zároveň i jejím vrcholným životním okamžikem. Přišla na to, že tuky se stanou rozpustitelné ve vodě a schopné procházet buněčnými stěnami pouze tehdy, pokud jsou obaleny proteinem. A to je právě případ sýra cottage. To je potravina, ve které jsou tuky lněného oleje vázané sirnatým proteinem ze sýra, který provádí jejich molekuly skrze buněčné membrány až do buněčných stěn.
Dr.Budwigová neoblomně vystupovala proti používání hydrogenovaných, částečně hydrogenovaných nebo polysaturovaných tuků. Uvědomovala si, že chemické zpracování těchto tuků má ničivé účinky na jakýkoliv tělesný orgán. Srdce odmítá takové tuky a ty pak končí jako organická tuková úložiště v srdečním svalu a blokují krevní oběh, škodí jeho fungování, brání obnově buněk a přerušují normální průtok krve a lymfy.
Mezi pacienty Dr.Budwigové patřili i tací, kteří již byli v terminálním stádiu a lékaři klasické medicíny jim nedávali naději – mnozí z nich už počítali jen s několika dny nebo i hodinami života. Léčba těchto pacientů spočívala v jednoduché stravě založené na kombinaci lněného oleje a kvarku (evropská obdoba sýra cottage). Její publikovaná výzkumná práce je plná svědectví lidí z celého světa, kterým byla diagnostikována rakovina v terminálním stadiu a byly úplně vyléčeni s pomocí diety Dr.Budwigové. Přínosy jejích výzkumů se ale vztahovaly i na uzdravení lidí s dalšími nemocemi, které způsobují ochablost.
K dispozici nám zůstaly tisíce dokumentovaných případů uzdravení z rakoviny díky použití léčebného postupu Dr.Budwigové. S ohledem na její výzkum a praxi byla Dr. Johanna Budwigová sedmkrát nominována na Nobelovu cenu, ale nemohla žádnou dostat kvůli nátlaku německého farmaceutického a medicínského průmyslu, který vůči ní vyvíjel neustávající kampaně plné hanobení a obtěžování a blokoval vydávání jejích odborných prací a klinických studií.
Naše tělo má elektřinu
Průmyslově zpracované a přepálené oleje nejenže ohrožují integritu buněčných membrán v lidském těle, ale navíc v nich snižují i elektrické napětí, což velmi zvyšuje sklony k chronickým a smrtelným chorobám. U takto degradovaných tuků dochází ke změnám a k poškozování jejich elektrického pole, což vede k tomu, že tělesné buňky nemohou správně fungovat. Schopnost tuků vázat se s proteiny a rozpouštět se ve vodě je ztracena. Z tohoto důvodu nemohou tuky prostupovat do buněk a sloužit jim tak jako palivo a prostředek k udržování správné hladiny elektrické energie. Uvědomte si, že pouze v prostředí chudém na kyslík mohou bujet rakovinné buňky.
Správný metabolismus tuků ovlivňuje všechny životní funkce a orgány v lidském těle, včetně regenerace buněk a jejich zanikání. Během růstu buňky můžeme pozorovat polaritu mezi kladně nabitým jádrem a zápornou buněčnou membránou. V průběhu fáze dělení potřebuje mít dceřinná buňka dostatek energie ke kompletnímu oddělení od svého rodiče. Tento proces umožňují právě mastné kyseliny bohaté na elektrony. Pokud se tento proces naruší kvůli nedostatku nenasycených tuků bohatých na volné elektrony, buňky se začnou dělit neúplně.
Takový nežádoucí proces je možné obrátit tím, že poskytneme tělu potravu, která poskytuje složky obnovující elektrické poměry a tím se znovu rozběhne stagnující cyklus dělení. Olej ze lněných semen má molekulární konfiguraci, která má v horní vrstvě tři pí-elektrony a dvojnou vazbu mezi atomy. To mu dává schopnost přenášet velké množství energie a tělu to dovoluje mnohem větší asimilaci a transportní kapacitu kyslíku. To způsobuje, že se tumory rozpouští a příznaky nedostatečné polarity buněk mizí. Zde je výňatek z výsledků výzkumu Dr.Budwigové:
„V okamžiku kdy se v řetězci mastné kyseliny objeví dvojité nenasycené vazby se účinky násobí a v silně nenasycených tucích – v tzv. „linoleových“ kyselinách je pak generováno pole elektronů. Jde o měřitelné elektrické napětí, které může být rychle přeneseno do těla a takto obnovit napětí živé substance – především tkání mozku a nervů. Jsou to právě vysoce nenasycené mastné kyseliny, které hrají rohodující roli v dýchací činnosti těla. Bez nich nemohou enzymy v plicích fungovat a člověk se dusí – i navzdory přivedení kyslíku, jak je obvyklé v nemocnicích. Nedostatek těchto nenasycených mastných kyselin paralyzuje mnoho životních funkcí. V prvé řadě zabraňuje zužitkovat vzduch, který vdechujeme.
Dovolte slunci, aby na Vás svítilo
Dr. Johanna Budwigová také zkoumala vztah mezi tuky, elektrony, fotony a solární energií slunce. Byla si vědoma zdraví prospěšné energie slunce a jejích účinků na tělo. Tato energie je charakteristická fotony, představujícími nejčistší formu energie. Pro lidí je velmi žádoucí, aby se slunci nevyhýbali – projeví se to ve zvýšených hladinách fotonů v jejich těle. To lze ještě dál vylepšit stravou bohatou na volné elektrony, jako je lněný olej, sýr cottage, a tak mít ještě větší prospěch ze slunečních paprsků.
Podle Dr.Budwigové „hmota vždy mívá svou vlastní vibraci a totéž platí i o lidském těle. Absorpce energie musí korespondovat s vlastní vlnovou délkou.“ To je princip, který činí ze slunce a lidského těla kompatibilní položky – ovšem za předpokladu, že lidské tělo je naladěno na příjem slunečních paprsků. Jakmile se pacienti Dr.Budwigové začínali cítit lépe, dostávali pokyn, aby se posadili na slunci a zjišťovali, jak to prospívá jejich tělu.
Dr. Budwigová spatřovala elektrony ve stravě jako významné pro náš rezonanční systém a energii ze slunce. Lidské tělo přirovnávala k anténě, která přijímá jeho záření a to je pak v souhře s elektrony z naší potravy. Jde o určující princip pro zajišťování všech životních funkcí lidského těla.
Co může tento výzkum znamenat pro Vás
Většina potravin a téměř všechna svačinová jídla běžných Američanů obsahují tepelně zpracované oleje. Tyto ale ztratily svou integritu a ztratily svou schopnost poskytovat životadárnou energii a přenášet kyslík, který je nezbytný pro správné fungování tělesných buněk. Pokud patříte mezi ty, kdo mají rakovinu nebo jste ji prodělali anebo se jí chcete vyhnout v budoucnu, musíte vzít tuto skutečnost na vědomí. Váš lékař vám možná řekne, že to, co jíte, nemá nic společného se vznikem vaší rakoviny. Nic však nemůže být od skutečné pravdy vzdálenější, než taková tvrzení.
Originál: http://www.naturalnews.com/025079.html
Vyzkoušená léčba a prevence rakoviny, kterou chce oficiální medicína před Vámi utajit – část 2/2
Barbara L. Minton
Léčebná kůra Dr. Johanny Budwigové je vlastně léčba stravou a působí proti rakovině i dalším vysilujícím chorobám. Byla navržena pro použití u těžce nemocných a postižených pacientů s rakovinou, kteří byli svými lékaři posíláni domů, aby tam mohli zemřít. Tito pacienti bývali tak těžce nemocní, že mnozí nebyli schopni přijímat jakoukoliv stravu a proto musela být léčba zpočátku prováděna s pomocí klystýrů. Tato kůra je tak prostá, že ji lze přizpůsobovat na míru v jakékoliv situaci: od těch, kteří jsou na samé hranici smrti až po ty, kteří hledají prevenci, která by mohla být součástí jejich zdravého životního stylu.
Při tomto léčebném postupu jsou používány pouhé dvě nezbytné potraviny: lněný olej a sýr cottage (lze jej nahrazovat i jinými sířenými proteiny – např. v jogurtech nebo v kefíru). Tento olej je zdrojem tuků s volnými elektrony a sířené proteiny jej na sebe vážou a činí jej rozpustným ve vodě. V tomto stavu je olej schopen přenášet velká množství kyslíku přímo do tělesných buněk. Rakovinné buňky na rozdíl od nich nedokáží přežívat v prostředí obohaceném o kyslík.
Jak vytvářet léčivou směs
Kvalita těchto ingrediencí by měla být ta nejlepší, kterou dokážete nalézt. Lněný olej by měl být organický a pocházet z chladícího boxu prodejny zdravé výživy. Olej, který obsahuje lignany (druh fytoestrogenů), má ještě lepší účinky. Nekupujte však zbytečně kapsle nebo nechlazený olej v lahvích, protože ten rychle žlukne a tím své účinky ztrácí. Sýr cottage by měl být rovněž organický a nízkotučný.
Je vhodné využívat mixéru k rozdrcení hrudek a k dokonalému smísení obou složek. Dostačující je ale i rozmělnění hrudek v hrnku pomocí lžíce. Směs je potřeba míchat tak dlouho, až na hladině není vidět žádný olej. Tehdy už můžete mít jistotu, že rozmíchaná směs je ve vodě rozpustná a má schopnost prostupovat buněčnými stěnami. Najednou si můžete rozmíchat i velkou dávku, protože lněný olej, který jinak bývá velmi nestálý a rychle žlukne, se ve směsi s rozetřeným sýrem stává naopak stabilním.
Doporučovaný poměr je jeden díl oleje na dva díly sýra. V případě, že použijete jogurt nebo kefír, bude potřeba zvětšit jeho množství až na trojnásobek (poměr pak bude až 1 :6). Pro dosažení krémovější směsi je možné přidávat i mléko.
Namíchaná směs mívá velmi příjemnou chuť. Pokud však chcete, můžete do ní přidávat kousky ovoce nebo čerstvě vytlačenou šťávu, med nebo byliny. Výraznější chuť a další léčebné účinky lze získat i s pomocí kurkumy, kmínu, kopru, česneku nebo chilli. Pokud je ale směs určena těžce nemocnému, je lépe nic nepřidávat – výjimkou jsou pouze med nebo ovocná šťáva.
Lidé s chronickým nebo terminálním stadiem nemocí by měli zkonzumovat 6-8 lžic směsi s olejem za den. Dr. Budwigová ale upozorňovala, že nemocní s rakovinou slinivky nebo jater by měli postupovat pomalu a začínat s pouhou čajovou lžičkou, aby svému tělu umožnili se postupně přizpůsobit optimální dávce.
Lidé, kteří si chtějí zajistit prevenci proti rakovině nebo ti, kteří ji prodělali a chtějí zabránit jejímu návratu, si přidávají směs ke své zdravé stravě a konzumují ji jednou denně. Jestliže je rakovina v aktivním stavu, je potřeba užívat větší dávky. A protože se nejedná o lék, ale o potravinu, celkové množství není nijak přísně předepsáno. Při tomto přístupu je pak možné dosáhnout dobrého zdraví. Někteří lidé si však volí cestu přísnějšího dodržování postupu Dr. Budwigové, který je popsán níže a současně s ním i pravidelně užívají připravenou směs.
Jak léčit těžce nemocné
Pacienti, kteří byli příliš nemocní na to, aby mohli konzumovat už od počátku směs, byli léčeni zadržovaným klystýrem s použitím až jednoho šálku oleje denně. Pacient se pokoušel zadržet v sobě olej co nejdéle – minimálně však alespoň 15-20 minut. Když se pacientovi navrátily síly alespoň natolik, že mohl být krmen ústy, začala mu být podávána směs. Dr. Budwigová u těžce nemocných také používala olejové zábaly. Olej býval nanášen na celý povrch těla, přednostně ale vždy do podpaždí, na prsa a do třísel, protože zde jsou koncentrovány lymfatické dráhy. Také byl aplikován na oblasti kolem postižených orgánů. Olej byl na kůži ponecháván asi 15-20 minut a pak bylo tělo omyto teplou vodou. Pacient si pak na krátkou dobu odpočinul, zatímco se olej vstřebával hlouběji do pokožky díky roztaženým pórům. Nakonec bylo použito mýdlo, houba a teplá voda, aby se kůže zbavila i posledních zbytků oleje.
Jakmile pacient získal dostatek síly, aby se mohl najíst, začala mu postupně být dávána směs, až byl schopen zkonzumovat asi 230 gramů denně. V tomto období nebylo potřeba dodávat další výživu – výjimkou byl pouze med nebo čerstvé ovocné šťávy. Pokud to bylo pro pacienta příliš náročné, dávalo se mu trochu šampaňského, protože tělo s ním směs přijímá snadněji než s medem nebo džusem.
Jak se začalo pacientům dařit lépe a byli schopni přijmout větší množství směsi, začalo u nich období intenzivní terapie, trvající v průměru asi 3 měsíce. Po této periodě následovalo období, kdy se pomalu snižovalo množství podávané směsi a bylo potřeba vydržet až do návratu zdraví.
A když pacienti dosáhli zlepšení, bylo jim doporučováno sedět krátkou dobu na slunci.
Jakmile zjevné projevy nemoci ustoupily, Dr. Budwigová trvala na tom, aby její pacienti stále užívali udržovací dávky kvůli další prevenci. Tyto dávky by bylo možné považovat za potřebné pro každého, kdo se chce vyhnout vážnému onemocnění a také pro ty, kteří se zbavili příznaků svého onemocnění rakovinou. Tato preventivní dávka byla vypočítávána podle tělesné váhy: na každých 50 kg jedna čajová lžička oleje.
Dieta podle Dr. Budwigové
Johanna Budwigová vytvořila jídelníček, který doporučovala všem svým pacientům. Tento kladl důraz na čerstvé a celé potraviny. Dr. Budwigová se zasazovala o vyloučení cukru, živočišných tuků a masa, margarínů, jídel s konzervanty a olejů do salátů – s výjimkou extra panenského olivového oleje. Tato jídla totiž zeslabují elektrické pole buněk.
Do její diety patřily čerstvě připravované zeleninové šťávy z mrkve, celeru a červené řepy. Dr. Budwigová trvala na tom, aby její pacienti denně vypili tři šálky horkého čaje – přednostně mátového nebo šípkového. Jen jeden šálek mohl být s černým čajem.
Zde následuje v obrysech její denní rozvrh:
- Před snídaní – sklenice zkysaného mléka nebo kyselé zelí
- Snídaně – cereálie smíchané se dvěma lžičkami drceného lněného semínka, med a čerstvé ovoce. Je možné přidávat i ořechy
- Dopoledne – sklenice šťávy z čerstvé mrkve, jablek a celeru nebo řepy
- Oběd – zelený salát nebo jiná syrová zelenina, na kterou je možné přidávat dressing, křen, pažitku nebo petržel. Zelenina vařená v páře, brambory nebo hnědá rýže, pohanka, jáhly. Jako dezert ovoce
- Odpolední svačina – malá sklenička přírodního vína (bez konzervantů) nebo šampaňského, čerstvý ovocný džus se 2 lžičkami lněných semínek a medu
- Večeře – teplé jídlo v podobě ovesných nebo pohankových hrudek v zeleninové polévce nebo sušenek v bylinkové omáčce. Omáčky a polévky mohou být slazeny pouze medem nebo hroznovou šťávou
Směs lněných semen s medem může být konzumována kdykoliv v průběhu dne. Semena by však měla být rozdrcená nebo namletá.
Dr. Budwigová měla také recept na majonézu, kterou je možné nahrazovat její obvyklou směs:
Smíchejte 2 lžičky lněného oleje, 2 lžičky mléka a 2 lžičky jogurtu. Přidejte 2 lžičky citronové šťávy nebo jablečný ocet a 1 lžičku hořčice. Možno doplnit bylinami, jako je majoránka nebo kopr. Pak přidejte 2-3 kousky nakrájené naložené zeleniny (bez konzervantů). Může být přidána i bylinková sůl.
Aby si člověk udržel optimální zdraví po vyléčení z rakoviny a i pro její prevenci, potřebuje dodržovat tuto dietu nebo její varianty, založené na rostlinných složkách. Po celý zbytek života je už ale nutné se vyhýbat průmyslově zpracovaným jídlům.
Výzkumy a klinické objevy Dr. Budwigové
Dr. Johanna Budwigová publikovala množství zpráv o svém výzkumu a klinických objevech. Avšak pouze tři její knížky byly dosud přeloženy do angličtiny. Jsou dnes dostupné prostřednictvím www.Amazon.com a dalších online prodejců. Další informace o jejím dietním programu je možné nalézt v knize The Oil Protein Diet Cook Book.
Originál: http://www.naturalnews.com/024719_cancer_food_flax.html
0 komentářů