Vzhledem k tomu, že tato rostlina vyžaduje pouze malé množství slunečního světla, můžete nechat některé jeho části v půdě, zatímco některé části využijete ke konzumaci. Zároveň jde o perfektní rostlinu, kterou můžeme pěstovat v domácích podmínkách. A nesmíme zapomenout na její příjemnou chuť a zdravotní přínosy, což jí dělá ještě přitažlivější. Její kořeny jsou běžně používány na čaj, bylinné směsi i při vaření.
10 měsíců trvá, aby se stal zázvor dostatečně připraveným pro naši konzumaci. Bohužel zázvor nesnáší chladné počasí a je proto lepší, abychom ho nechali doma, dokud není venku dostatečně teplo.
Pěstování zázvoru
Nejlepší místa k nákupu zázvoru jsou různá zahradní centra nebo speciální katalogy se semeny. Velmi zřídka narazíte na zázvor u menších zahradníků. Pro účely domácího pěstování můžete samozřejmě využít i zázvor koupený v obchodu s potravinami, ale výsledky budou v tomto případě mnohem pomalejší kvůli používání různých inhibitorů, které mají zabraňovat klíčení. Ty bohužel zůstávají v rostlině i poté, co ji znovu zasadíte. Pokud tedy získáte zázvor tímto způsobem, nechte ho přes noc namočený ve vodě, abyste ho zbavili všech pecticidů, které v něm mohou být.
Užitečné informace pro pěstování zázvoru v domácích podmínkách:
Kořen, určený pro výsadbu, musí být čerstvý s pevnou slupkou, ne starý a vyschlý.
Je lepší, má-li kořen již nějaké klíčky – čím zelenější, tím lépe. Každý z nich můžete odříznout a zasadit samostatně v květináči.
Zázvor roste horizontálně, a tak je lepší zvolit širší a mělčí květináč.
Průvodce domácím pěstování zázvoru krok za krokem:
1. Namočte zázvor přes noc do teplé vody, abyste odstranili jakékoliv toxické chemikálie.
2. Naplňte květináč výživnou kyprou půdou.
3. Vložte kořen do půdy tak, aby pupen mířil nahoru. Přikryjte ho zhruba 3-5 cm půdy a dobře zalejte.
4. Vložte květináč se zázvorem na teplé ale ne příliš slunné místo.
5. Udržujte vlhkost půdy za pomoci spreje nebo mírného zalévání.
6. Po několika týdnech byste měli vidět klíčky v půdě. Pokračujte s pravidelnou zálivkou a hydratováním.
Sběr zázvoru:
První části zázvoru můžete sklízet zhruba po 3 – 4 měsících po výsadbě. Odhrňte část zeminy ke stranám květináče, abyste viděli oddenky, do té doby skryté pod zeminou. Uřízněte požadovanou část výhonku a vraťte odhrnutou zeminu zpátky.
Pokud budete rostlině věnovat náležitou péči, nikdy nepřestane růst a “vyrábět” nové oddenky. Takto můžete oddenky průběžně sklízet.
V případě, že budete potřebovat větší množství zázvoru, můžete vytrhnout celou rostlinu a nechat v půdě jen několik oddenků, aby mohly znovu růst.
Zdroj: dailynutritionnews.com
<——————-Další článek z webu badatel.net——————->
Vedeli ste, že zázvor je možné si dopestovať aj v domácom prostredí?
Dôvodom jeho vlastného pestovania je nielen to, že ho nemusíte už viac kupovať, čím ušetríte veľa peňazí.
Nemenej dôležitým faktom je aj to, že u nás sa dá zohnať väčšinou zázvor dovezený z Číny, ktorý je počas pestovania silno postrekovaný. Tým sú jeho zdravotné prínosy neraz zrušené obsahom toxických látok.
Táto starosť vám však odpadne, keď si vypestujete vlastný zázvor. To a v dnešnom článku vám ukážeme, ako to dosiahnuť.
Zázvor je vskutku užitočnou zeleninou a to hlavne v období zimy. Ak s pestovaním začnete už teraz, budete dobre pripravený na čas, keď udrú prvé mrazy a začne sa obdobie nachladení a chrípok.
Ako sa doma pestuje zázvor
Zázvor sa dá vypestovať aj z odrezkov. Snažte sa však kúpiť u nás pestovaný zázvor, ktorý by mal byť čistejší než čínsky.
Ak však zoženiete iba čínsky, nevadí. Aj keby obsahoval viac pesticídov, po jeho rozmnožení ich koncentrácia výrazne klesne.
Pri pestovaní postupujte nasledovne:
1. Vyberte si koreň, ktorý je hrubý, bez vrások a s viditeľnými očkami (malými bodmi) na konci výhonkov. Najlepšie sú také, ktoré sa už začali meniť na zeleno.
2. Namočte ho na noc do vlažnej vody. Ak náhodou sa v koreni nachádzajú inhibítory klíčenia, mali by sa namočením neutralizovať.
3. Nakrájajte koreň zázvoru na menšie kúsky tak, aby každý kúsok mal aspoň jedno zelené očko. Lepšie sú však také, ktoré majú aj 3 či 4 očká, pretože je u nich vyššia šanca, že vyklíčia.
4. Pripravte kvalitnú pôdu do kvetináča. Najlepšia je záhradná pôda zmiešaná s kompostom v pomere 1:1. Zmes by mala dobre odvádzať vodu.
5. Zázvoru sa darí v mierne kyslej pôde s pH rozmedzí 6.1 až 6.5. Odmerať to môžete lakmusovým papierikom.
6. Vyberte vhodné miesto v dome. Zázvor má rád čiastočne zatienené miesta, prípadne miesta, kde je slnko len časť dňa, napríklad ráno. Ideálna teplota je 22˚C až 25˚C.
7. Kvetináč by mal byť vysoký približne 30 cm.
8. Zasaďte pokrájané a cez noc namočené kúsky zázvoru do pôdy a voľne zahrňte pôdou. Zelené očka by mali smerovať hore.
9. Jednotlivé kúsky zázvoru dajte od seba do vzdialenosti okolo 20 cm.
10. Pôdu pravidelne zalievajte vtedy, keď vyschne. Príliš mokrá pôda môže spôsobiť, že zázvor zhnije. Preto je dôležité, aby pôda dobre odvádzala vodu.
11. Časom zelené očká vyklíčia. Pre zázvor je typické, že rastie pomerne pomaly. Keď budete mať šťastie, prvé klíčky uvidíte už o pár dní, no môže to trvať aj niekoľko týždňov.
12. Po vyklíčení pokračujte v pravidelnom zalievaní a odstraňujte akúkoľvek burinu, ktorá môže v črepníku narásť.
13. Časom steblá zožltnú a odumrú. V tomto období prestaňte zázvor zalievať.
14. Zázvor je silnejší, ak sa nechá dozrieť v pôde. Keď steblá odumrú, približne 8 mesiacov od zasadenia, ho môžete vykopať. Ak nechcete tak dlho čakať, dá sa pozbierať a mladý, po približne 4 mesiacoch.
Pozbieraný zázvor môžete začať konzumovať alebo ho uskladniť pre neskoršie použitie. Uskladňovať sa má v teplom a suchom prostredí.
0 komentářů