Ne tak Číňané, kteří si je oblíbili už v raném období své civilizace. Šiitake neboli houževnatec jedlý je v Asii ceněnou potravinou a zároveň lékem už přinejmenším dva tisíce let.
Divoce rostoucí šiitake byly kdysi vyhrazeny výlučně pro členy královských rodin. Číňanům se však postupně podařilo zdokonalit jejich pěstování, a tyto houby tak přestaly být vzácným zbožím. Dnes je šiitake druhou nejkonzumovanější houbou na světě, hned po žampionech.
Všechny houby jsou bohaté na vitamin B a bílkoviny, ale šiitake je zdaleka nejlepším vegetariánským zdrojem železa. Také má velké množství selenu, zinku a dalších minerálů potřebných pro lidské zdraví.
Šiitake jsou už i tak bohaté na vitamin D, ovšem mykolog Paul Stamets přišel s metodou, jak výrazně zvýšit hodnoty vitaminu D2 v houbě. Procedura spočívá v tom, že se šiitake suší na přímém slunci nožkou nahoru (anebo ještě lépe nakrájené na plátky) po dva dny. Hodnoty D2 se mohou zvýšit až 400 krát.
Sušené nebo čerstvé
V asijských obchůdcích, krámech se zdravou výživou a na specializovaných trzích se někdy můžete setkat s čerstvými šiitake. Daleko pravděpodobnější jsou však sušené kloboučky. Hodně lidí dává přednost sušeným houbám, protože se má za to, že chuť a obsažené léčivé prvky jsou koncentrovanější.
Příprava
Před použitím oddělte kloboučky od nožiček a vše namočte na 24 hodin do vody. U již nakrájených hub vám bude stačit daleko méně času. Vyhoďte tuhé nožky, ale použitou vodu si nechejte na přípravu vývaru. Pokud spěcháte, namočte kloboučky alespoň na půl hodiny do horké vody. Ovšem pozor! Horká voda zabije chuť a ne zcela rozmočené houby vám dají víc práce se žvýkáním.
Použití
Houby šiitake se dají použít na nepřeberné množství způsobů, od polévek přes restování až po omelety či pizzu. V každém případě však musí být tepelně zpracované. Konzumace čerstvých nebo nedovařené hub totiž může někdy vyvolat vyrážku.
Zřejmě nejlepší aplikací šiitake je připravit vývar. Bylinkář Todd Caldecott, autor knihy „Potrava jako lék”, píše, že vývar ze šiitake je „to nejbližší k vývaru z kostí, jen bez použití živočišných produktů. Zároveň však chutná poměrně výrazně a jedinečně“.
Dnes se šiitake používá u rakoviny, syndromu chronické únavy, HIV, při častých infekcích dýchacích cest, kandidóze a pro snížení cholesterolu. Této houbě, respektive jejím složkám, se dnes věnuje značný odborný výzkum. Získané důkazy se přesto považují za nedostatečné. Studie na zvířatech vykázaly slibné výsledky, ale k pokusům na lidech prozatím dochází jen v malé míře.
Vědci soustřeďují pozornost na dva dobře známé přípravky ze šiitake. Jedním je tzv. LEM neboli Lentinula edodes mycelia extract a druhým je lentinan. Oba dva vykazují schopnost smršťovat nádory a zabránit jejich rozvoji, podporují imunitní funkci organizmu a mají antivirové vlastnosti.
Na rakovinu i HIV
V Japonsku, kde většina výzkumu kolem šiitake probíhá, se používá jak lentinan, tak LEM, a to ke snížení toxických účinků chemoterapie a ozařování. Lentinan byl v Japonsku již v roce 1985 schválen jako doplňkový přípravek pro léčbu rakoviny žaludku. Japonské ženy ho často užívají při léčbě rakoviny prsu.
LEM se často doporučuje lidem nakaženým HIV. Umí totiž zastavit množení viru, posílit imunitní buňky a ochránit játra.
Zde je si ovšem třeba uvědomit, že těchto výsledků nedosáhnete pojídáním celých hub, ale jen při konzumaci předepsaných terapeutických dávek přípravků z hub. Herbalista Christopher Hobbs ve své knize „Léčivé houby“ píše: „I když šiitake mohou být cenným doplňkem stravy, aby člověk dosáhl potřebných léčivých dávek, musel by sníst tolik hub, že by to u něj vyvolalo potíže se zažíváním.“
Naštěstí jsou přípravky ze šiitake k dostání přes internet a v obchůdcích se zdravou stravou. Jde o velký byznys. Hobbs odhaduje, že toto odvětví má hodnotu 1,2 miliardy dolarů a velký potenciál.
Recept: Zimní polévka ze šiitake
Tato polévka je skvělá na zahřátí, a proto se hodí pro chladné zimní dny. Díky zázvoru, česneku, chilli a šiitake se váš krevní oběh patřičně rozpumpuje.
(pro 3 osoby)
- 1 lžíce másla nebo olivového oleje
- 1 větší cibuli, nakrájenou nadrobno
- 2 stroužky česneku, rozdrceného
- 1 lžíci nastrouhaného zázvoru
- 8 šiitake (čerstvých nebo namočených), nakrájených na stravitelné kusy
- 1 stonek řapík. celeru, nakrájeného
- 2 bobkové listy
- ¼ lžičky nahrubo rozdrcených chilli papriček
- ¼ lžičky pepře z mlýnku
- sůl
- 4 hrnky tekutiny (voda, vývar nebo pozůstatek z namočených hub)
- menší hrst mořské řasy kombu (lze vynechat)
- 90 gramů nudlí soba (nebo pohankových těstovin)
- hrst nakrájeného čerstvého koriandru
- šťáva a kůra z 1 limetky
Roztopte máslo ve velkém hrnci. Přidejte cibuli, zázvor, česnek, celer a šiitake. Orestujte vše na středně silném plameni, dokud není zelenina měkká. Přidejte bobkový list, chilli, pepř a sůl. Restujte další minutu, pak přidejte tekutinu a mořské řasy.
Těsně předtím, než začne polévka vřít, snižte teplotu na minimum a hrnec přikryjte pokličkou. Vařte 20 minut.
Zatímco se polévka vaří, uvařte si nudle (dle instrukcí na obalu). Měly by být al dente. Slijte vodu a vhoďte nudle do polévky a vypněte plotýnku. Zakryjte a počkejte minutu až dvě, až jsou nudle měkké.
Vyndejte kombu řasu. Servírujte polévku do misek. Posypejte nakrájenými listy koriandru, trochou limetkové kůry a pár kapkami šťávy z limetky.
0 komentářů