Dary od přírody 9 Magazín 9 Nechcete tuk na břiše a bocích? Pak nejezte těchto 8 potravin

Nechcete tuk na břiše a bocích? Pak nejezte těchto 8 potravin

Magazín | 0 komentářů

Břišní tuk bývá spojený se zvýšeným rizikem vzniku různých zdravotních potíží.

Nejčastěji se jedná o cukrovku, srdeční onemocnění, vysoký krevní tlak, mozkovou příhodu, a dokonce i některé typy rakoviny.

Jíst zdravě však nestačí. Klíčem k plochému bříšku je kombinace zdravé výživy a fyzické aktivity.

Když už ale mluvíme o stravě a dobře víme, co bychom měli jíst, bude dobré znát i kategorie jídel, kterým bychom se měli raději vyhýbat.

Možná budete muset přinést nějaké oběti, které otřesou vaším každodenním jídelníčkem, ale zároveň objevíte i zdravé alternativy.

To vás nejen povzbudí, ale také přinese další nevyčíslitelné přínosy.

Kategorie, kterým se věnujeme v tomto článku, zahrnují osm jídel, která jsou považována za ta nejhorší pro hubnutí.

Všechny jsou stejnou hrozbou pro celé tělo.

1. Rafinované obiloviny

Obiloviny jsou výborná věc a popravdě i potravinová pyramida tvrdí, že by měly tvořit relativně velkou část naší stravy.

Dokáží snížit riziko srdečních chorob, podporují zdravé trávení, a dokonce pomáhají při udržování váhy.

Pokud však konzumujete špatný typ obilovin, při veškeré snaze udržet si optimální váhu můžete dosáhnout přesného opaku.

Rafinované obiloviny, jaké najdete v bílém chlebu, bílé rýži a různých potravinách, jsou plné sacharidů. Podléhají procesu rafinace, během kterého přicházejí o velkou část své nutriční hodnoty.

Jako spotřebitelé se tak cítíte méně plně.

Přeorientování se na celozrnné potraviny vám zaručí pocit nasycení po delší dobu a dostanete se do stavu, kdy dochází ke snižování břišního tuku.

2. Slazené nápoje

Toto jsou ti tiší lotři odpovědní za nečekaný nárůst tuku v našem těle. Lidé totiž ani nečekají, že tyto tekuté kalorie se přemění na tuk.

Jsou to právě ony, které představují hlavní problém s nadváhou v Evropě a USA.

Harvardská škola veřejného zdraví ve své studii zjistila, že znepokojivé množství obézních lidí v USA se doslova nalévalo slazenými nápoji, jako jsou limonády či džusy.

Jedna lahev limonády obsahuje více než 200 kalorií, což se rovná jednomu cheeseburgeru z fast foodu.

Slazené nápoje zvyšují riziko cukrovky a srdečních chorob, a tak si raději vždy svědomitě prohlédněte etikety na nápojích, které si kupujete.

3. Hydrogenovaný rostlinný olej

Podobně jako obiloviny i oleje představují tuky, které jsou pro naše zdraví prospěšné, ale pouze v případě, kdy konzumujete ten správný druh.

Hydrogenovaný rostlinný olej neboli margarín je plný trans-tuků (nebo transmastných kyselin) – jediného typu tuků, které nemají absolutně žádnou nutriční hodnotu pro naše tělo.

Obalují potraviny kaloriemi, které náš žaludek neumí spálit, a navíc zvyšují hladinu cholesterolu.

Olivový olej a také ostatní zdroje zdravých tuků jsou pro vaše zdraví dobré v případě, kdy je konzumujete ve správné míře. Pokud berete hubnutí a zbavování se břišního tuku opravdu vážně, měli byste trans-tuky zcela vyloučit.

Další čtení: Přečtěte si více o tom, jaké přínosy s sebou přinášejí zdravé tuky, například kokosový olej.

4. Tučné živočišné produkty

Jak již bylo zmíněno, zdravé tuky, které získáváme z prospěšných olejů, ořechů a ryb, jsou pro naše zdraví velmi prospěšné.

Na straně druhé jsou trans-tuky, kterým bychom se měli vyhýbat. Kromě toho však existují i další typy tuků, kterým je třeba se raději vyvarovat.

I přesto, že saturované tuky z masa a mléčných produktů mají vyšší nutriční hodnotu než trans-tuky, i ty dokáží výrazně přispět k přibírání.

Nejběžnějším zdrojem těchto tuků jsou tučné maso, máslo, smetana a plnotučné mléko.

Zatímco saturované tuky jsou bez pochyb součástí vyvážené stravy (bez ohledu na to, co se vám výživoví odborníci snaží „namluvit“), stačí nám velmi malé množství na to, aby naše tělo dostalo to, co potřebuje.

Proto není třeba úplně je vyřadit z jídelníčku, ale určitě byste měli příjem těchto tuků omezit.

5. Smažená jídla

Jsou základem městských veletrhů i řetězců s rychlým občerstvením. Ale jistě už dobře víte, že smažená jídla, i když jsou chutná, si vybírají svou daň.

Zatímco vaše chuťové pohárky si užívají výborné chuti, zbytek těla přibírá, zvyšuje se riziko obezity, mozkové příhody, či dokonce rakoviny.

Nutriční hodnota smažených jídel je velmi nízká. Množství vitaminů je v nich minimální a mikronutrienty jsou nestabilní.

Překonání touhy po smažených koblihách a jejich náhrada něčím zdravějším by mohly být prvním krokem za plochým bříškem.

6. Alkohol

Pravděpodobně jednou z nejméně očekávaných potravin na našem seznamu je alkohol.

Konzumace nadměrného množství alkoholu nutí naše játra pracovat naplno. Během neustálé snahy filtrovat všechny škodlivé látky mohou zapomínat na spalování tuků.

Největší zlo zde vzniká právě ve spojitosti s již výše zmíněnými slazenými nápoji.

I jediný drink obsahuje velké množství kalorií, často jsou to cukry, které se rychle přeměňují na tuk.

Konzumace alkoholických nápojů se také často spojuje s méně zdravými jídly. Deset piv, které vedou ke koupi pizzy uprostřed noci, určitě není to pravé pro ploché břicho.

7. Těsto

Pečené dobroty, jako velký narozeninový dort nebo vánoční koláčky, dodávají speciálním příležitostem ten správný punc. Avšak co se týče výživové hodnoty, jen těžko je můžeme považovat za správnou volbu.

Jsou fajn jako drobná příležitostná potěšení, ale vysoký obsah cukru a tuku spolu s nedostatkem proteinu, z nich činí velkou tukovou bombu pro naše tělo.

Dokonce i tyčinky, které se pyšní „zdravým vzhledem“, jsou plné cukru.

Vždycky si přečtěte etiketu předtím, než se rozhodnete něco sníst. Také se snažte hledat zdravější možnosti, kterými můžete nahradit koláče a keksy.

Například nic nepřekoná řecký salát. Chvíli sice trvá ocenit jeho chuť v porovnání s koláči, ale pokud si už jednou zvyknete, více na ně nedáte dopustit.

8. Potraviny s vysokým obsahem soli

Slané výrobky jsou pravděpodobně jedním z nejhorších přispěvatelů do tukových zásob, protože je nelze měřit v kaloriích.

Sodík převládá v mnoha oblíbených polotovarech, protože zlepšuje chuť a prodlužuje trvanlivost potraviny. Zároveň však přispívá k zaokrouhlení vašeho bříška.

Jelikož způsobuje zadržování vody, přehnaná konzumace může vést k nafukování a také může způsobit nebezpečné výkyvy krevního tlaku.

Příště si lépe prohlédněte jednotlivé potraviny a možná budete překvapeni, kolik soli se v nich nachází.

Závěr

Nejlepším způsobem, jak bojovat proti břišnímu tuku, je vyhnout se jeho vzniku.

Jediný ověřený způsob, jak toho dosáhnout, je, že budete dbát na správnou stravu. Nesmíte také zapomínat na fyzickou aktivitu a vyhýbat se těm potravinám, které snahu o ploché břicho sabotují.

Různé moderní způsoby stravování často zahrnují potraviny, které podporují tvorbu tukových zásob. Ve vás to zanechává touhu je všechny spálit.

Není vůbec těžké najít vhodné a zdravé alternativy, které vám dopomohou získat ploché bříško, o které se tak dlouho snažíte.

Zpracovala: Vylectese.cz

0 komentářů

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Nejnovější příspěvky

Pin It on Pinterest