Dary od přírody 9 Cholesterol 9 Dezertní meloun (Cantaloupe)

Dezertní meloun (Cantaloupe)

Cholesterol, Srdce a cévy, Trávicí soustava, Zrak | 0 komentářů

CantaloupeVýborné ovoce ke každodenní konzumaci.

Botanický popis rostliny

Jedná se o plodinu, u které je nejvýraznější její plod. Ten má kulovitý tvar a může vážit přes 1 kilogram. Kůra plodu je žlutozelená a povrch je zbrázděn mapovitým uspořádáním menších prasklinek. Dužnina je uvnitř naoranžovělá, konzistencí hodně připomíná mango.

Původ a rozšíření

Kantalup je původem zřejmě z Íránu, ale některé zdroje podporují možnost původu spíše z Indie nebo Afriky. Jméno je odvozeno od Cantalupa, obce blízko Tivoli a nedaleko Říma, kde byl poprvé do Evropy dovezen a pěstován. Semínka se tenkrát dovážela z Arménie. První řádný zápis o pěstování a péči o kantalup byl však proveden až roku 1739 v Anglii ve spise Deník zahradníka od Philipa Millera.

Využití

Je dobrým zdrojem vlákniny, která pomáhá stabilizovat vnitřní prostředí střev a pomáhá snižovat absorbovaný cholesterol z potravy. Dále obsahuje vitaminy z řady B se všemi jejich příznivými vlivy na sliznice, pokožku a vnitřní orgány a dále nenasycené omega 3 a 6 mastné kyseliny, které přispívají k normální funkci srdce a cévní soustavy. Nově se dá o něm nalézt spousta novinek ohledně regenerace očního pozadí a předcházení jistým očním nemocem.

Meloun kantalup se běžně užívá čerstvý jako pochutina samotný nebo s dalším ovocem v salátech, desertech nebo zmrzlinách. Většinou se užívá bez žádné další úpravy jako součást sladkých pochutin. Obsahuje nízký obsah nasycených tuků a cholesterolu. Cantaloupe by mohl být skvělým dietním doplňkem nicméně obsahuje poměrně dost přírodního cukru. Cantaloupe je díky němu skvělé pro okamžité doplnění energie. Cantaloupe je možno použít při dietách jako zdravý pamlsek.

Účinné látky

Nutriční hodnota se počítá na 100 gramů plodu. Energetická hodnota odpovídá 35 kcal, bílkovin je necelý 1 gram, tuků asi 0,2 gramů, cukrů je 8,2 gramů a vlákniny asi 0,9 gramů. Další složky jsou vitamin A a C v doporučené denní dávce, betakaroten a minerální látky v popředí s vápníkem, železem, hořčíkem, fosforem, draslíkem, sodíkem, zinkem, manganem, mědí, selenem a hlavně obsahuje velké množství vody.

Tradiční dávkování

Jak bylo výše zmíněno, kantalup je obvykle složkou salátů a součástí rozličných receptů. Kantalup se dá upravit společně s kuřetem, krémovou polévkou se zakysanou smetanou, kuřecím salátem s celerem, ovocem v rámci ovocných špízů, mátovým želé v piškotovém koláči a se špenátem a česnekem v barveném salátu.

Pěstování

Plodina je původem z tropických a subtropických pásem, má tudíž vysoké nároky na přítomnost slunečního záření, na kolísání teplot ve dne a potom v noci, časté deštivé přeháňky a povětrnostních podmínky. Dá se však v našich podmínkách pěstovat ve sklenících a fóliovnících. Půda vyhovuje spíše lehká, kyprá, plná živin. S výsevem semínek melounu se může začít již v lednu. Mladé rostlince je však třeba dopřát dostatek světla a tepla.

Semínka se vysévají do kelímků nebo jiných menších nádob z jakéhokoliv materiálu. Semínko je vhodné uložit 0,5 cm hluboko do rašelinové tabletky a zalít vodou, jako další krok je možné zakrýt semínko igelitem. Doporučuje se pravidelně zalévat nebo ještě lépe, rozprašovat. Semínko by mělo být při teplotách cca 18-22°C, výsev se může uchovávat v teplejším prostředí. Mladá rostlinka má nejlépe 3-4 lístky a pevný stonek. Při přesazování se může rostlinka zasypat hlínou až po lístky. Optimální rozestup by měl být cca 150 cm.

Kvete začátkem května. K opylení dojde díky včelám. Zralý meloun se pozná tak, že příjemně voní, váha by měla opravdu odpovídat velikosti a u stopky by měla být kůra mírně měkká. Pokud není kantalup dostatečně vyzrálý, je možné ho nechat dozrát doma při pokojové teplotě po dobu několika dní. Čerstvý je k dostání většinou od září do května.

0 komentářů

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Nejnovější příspěvky

Pin It on Pinterest