Dary od přírody 9 Zlomeniny kostí

Zlomeniny kostí

Režimová opatření a doporučení

  • Nejčastějšími problémy jsou úrazy. Zlomeniny kostí jsou závažnější než úrazy u jiných tkání. Trvá déle, než se zahojí, a musí být pevně, profesionálně fixovány, aby nedošlo k chybnému srůstu.
  • Domácí léčbu zaměřte hlavně na vydatnou výživu potřebnou k hojení kostí. Pro hojení ran a zlomenin jsou nezbytné vitaminy C a B5 (kyselina pantothenová). Urychluje hojení a zvyšují pevnost jizev. Vitamin B5 najdete v sušených meruňkách, jablkách, sezamových semínkách. V obchodech se zdravou výživou si můžete zakoupit pivovarnické kvasnice s přidaným vitaminem B5.
  • Nedostatek manganu, který je nezbytný pro správnou tvorbu kostí, zvyšuje riziko zlomenin. Zvýšení příjmu manganu ve výživě můžete snížit riziko vzniku osteoporózy. Mangan obsahují celozrnné obiloviny a výrobky z nich – chléb, těstoviny, dále lískové oříšky, rýže natural, hrách, sójové boby, sušený kokos.
  • Téměř 99 % vápníku v těle se nachází v kostech a zubech. Proto při kostních úrazech zvyšte přijímané denní dávky vápníku.
  • Velký obsah vápníku najdete v sardinkách, sezamových semínkách, máku, zelených fazolových luscích, domácím plnotučném kravském mléku.
  • Vitamin D pomáhá tělu vstřebávat vápník a pomáhá léčit křivici, osteoporózu a brání ztrátě kostní hmoty. Nejlepší zdroje vitaminu D jsou tresčí játra, sardinky, makrela, losos, vejce a také dostatek sluníčka!
  • Mleté semeno pískavice řeckého sena léčí různé kostní choroby. Užívejte vnitřně 4x denně půl čajové lžičky mletého semene.
  • Klíčky vojtěšky seté obsahují obrovské množství látek velmi prospěšných pro lidské tělo. Vojtěška je jednou z rostlin, které tělo potřebuje, aby se léčily a zhojily pojivové tkáně, svaly a kosti. Je to zdroj koncentrované výživy, obsahující minerální látky, vitaminy a další složky. Vojtěška má tradičně ve všech oblastech svého výskytu pověst nejvýživnější potraviny, která podporuje chuť k jídlu, zlepšuje vitalitu lidského těla a vyživuje kosterní systém.

 

Kostival

  • Kostival lékařský (už jeho název to napovídá) je nejlepší ze všech rostlin k léčbě kostních onemocnění. Je vynikající při zlomeninách a vyvrtnutí, při zánětech kostí, vaziva a žil, krevních podlitinách a sraženinách, natrženém svalu, prostě při všech bolestech souvisejících s kostmi, svaly, klouby a jejich pouzdry. Prvořadé je jeho použití zevní, proto existuje mnoho různých receptů na kostivalové masti a obklady. V sezóně přikládejte na bolavá místa čerstvé listy kostivalu, trochu je
  • pomačkejte, přiložte na postižené místo a převažte bavlněným šátkem. Vykopejte čerstvý kořen kostivalu, očistěte ho, nastrouhejte, přiložte na postižené místo a zavažte bavlněným šátkem.
  • Na jaře nebo na podzim, kdy mají kořeny kostivalu největší léčebnou sílu, nakrájejte umytý kořen na drobné kousky a hned je volně vložte do připravené nádoby, ve které je už nalitá francovka alpa nebo lesana. Kořen má totiž schopnost „srůstat“, což se také projevuje v jeho léčivé síle. Nádobu naplňte tak, aby kořen byl dobře zalitý, a >obsah nechte za občasného protřesení 2-3 týdny odležet. Pak ho přeceďte přes tenké plátno a vymačkejte. Tekutinu používejte na potírání a masírování bolavých míst.
  • Kostivalová mast

 

Bylinný čaj na nemoci kostí

  • Při hojení tkání a zlomenin je velmi důležitý v lidské výživě křemík. Nejlepším zdrojem křemíku je přeslička rolní. Čaj z přesličky se nemá pít delší dobu a je třeba dávat pozor na dávkování, neboť může mít i nepříznivé vedlejší účinky. Udělejte směs 20 g přesličky, 10 g natě pýru, 10 g natě vřesu a 10 g listu břízy. Přelijte 2 lžíce směsi 0,5 1 vroucí vody, přikryté nechte 20 minut vyluhovat, sceďte a pijte 3x denně po třetině výluhu. Po měsíci pití čaje na 2 týdny přerušte.

 

Koupel na nemoci kostí

  • Kapraď samec je účinný při bolestech kostí, proti křečím a zastaralým neduhům. Připravte si koupel z odvaru: 1 kg drobné nasekaných kořenů vařte 2 hodiny ve 4-6 I vody. Sceďte do koupele. Koujiel má být teplá asi 35-40 °C a má trvat 15-20 minut. Vodu můžete používat až 4 dny. Vždy před koupelí zahřejte vodu na p o třeb n o u teplotu. Po koupání si ještě na půl hodiny lehněte a v klidu odpočívejte.

 

Obklady

  • Na sluníčku trhanými květy řebříčku obecného naplňte až po hrdlo zavařovací láhev, zalijte dobrým koňakem a 10 dní vyluhujte. Potom sceďte přes jemné plátno a používejte jako mazání.
  • Přeslička rolní se používá při bolestech kostí a mnohočetném myelomu (kostižeru). Povařte 15 g přesličkové nati ve 250 ml vody 10 minut. Uvařenou přesličku zabalte do šátku a přikládejte na postižené místo. Výborné jsou i koupele s přesličkovým odvarem denně večer před spaním.

Pin It on Pinterest