Pro neutuchající zájem našich zákazníků přinášíme jeden z nejvyhledávanějších prostředků současnosti v boji s nadváhou. Jedná se o výtažek ze zelených kávových zrn. Běžná kávová zrna jsou po usušení dále zpracovávána pražením. Procesem pražení však dochází k značnému úbytku zdraví prospěšných látek. Výzkumy prokazují, že za věhlas zelená káva vděčí především fenolům na prvním místě s kyselinou chlorogenovou. Té jeprocesem pražení likvidováno až 70%.

zelena-kava

Kyselina chlorogenová má vliv na enzymovou aktivitu glukosa-6-fosfatasy . Ta je posledním enzymem glukogeneze a přispívá k udržování (homeostáze) glukosy v séru. Výzkumy zabývající se účinkem zelené kávy s vysokým obsahem kyseliny chlorogenové přinesly výsledky o významném účinku vstřebávání glukózy ze stravy . Kyselina chlorogenová během testu snížila absorpci glukózy a inzulínu. Toto má potenciální význam pro zdraví ze dvou hledisek. Jednak snižováním vstřebávání cukru se úměrně snižuje riziko přeměny přebytečných cukrů na tuky a jejich následné ukládání. Za druhé se jeví jako látka snižující glykemický index a tedy možnou působnost v oblasti prevence diabetu typu 2.

Další výzkum z roku 2011 došel k závěru, že fenoly obsažené ve velké míře v zelených kávových zrnech vedou k podpoře energetického metabolismu. Snižují tvorbu tuků (lipogenezi) což vede ke snížení ukládání přebytečných tuků v našem těle. Z množství analýz zeleného kávového extraktu vyplívá, že užívání přípravku vede k úbytku tělesného tuku a tělesné hmotnosti.

V trávicím traktu dochází k hydrolyzaci kyseliny chlorogenové na kyselinou kávovou a chinovou. Obě zmiňované jsou označována jako významné antioxidanty.

Význam antioxidantů tkví především v neutralizaci volných radikálů . Ty vznikají při oxidaci a lidé jejich vznik často podporují nevhodným životním stylem (kouřením, nezdravými potravinami, stresem, přílišným sluněním). Pokud máme v těle nadměrné množství těchto volných radikálů způsobují tzv. oxidační stres, který vede k poškozování buněk, urychlení jejich stárnutí, a je příčinou mnoha různých onemocnění včetně těch nejzávažnějších jako je rakovina. Pokud bychom se přirovnali k potravině, je to s lidmi podobné jako kdybychom vystavili šunku na přímé slunce. Pochopitelně by došlo k jejímu rychlému zkažení.

Fenoly mezi které patří i kyselina chlorogenová jsou řazeny do skupiny antioxidantů . Antioxidační aktivita bývá měřena schopností zabraňovat oxidaci LDL cholesterolu a eliminovat/vychytávat či neutralizovat volné radikály. Pro častou konzumaci kávy a naopak nízkou ovoce a zeleniny, je pro některé lidi překvapivě káva jejich velkým zdrojem důležitých antioxidantů.

Extrakt zelené kávy přirozeně jako běžná káva obsahuje i kofein.  Mezi známé účinky kofeinu řadíme schopnost udržovat pozornost, zvyšovat vytrvalostní výkon, zvyšovat bdělost a podporovat koncentraci. Kofeinu je připisována i močopudnost a mírné odvodňování organismu. Stejně jako u pití kávy i konzumace extraktu ze zelené kávy by mělo doprovázet užívání dostatečného přísunu tekutin.

Zelená káva obsahuje látky, které podpoří Váš metabolismus a sníží množství ukládaných tuků , avšak je vhodné jej užívat jako doplňku Vaší diety. Ta by měla být založena na kvalitní, vyvážené a zdravé stravě, doprovázená zvýšeným pohybem .

0 komentářů

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..





Výběr příspěvků

Nejnovější příspěvky

Pin It on Pinterest

Share This