Dary od přírody 9 Magazín 9 Připravte si zázvor podle starodávných receptur: Předejdete rakovině, artritidě, vysokému cholesterolu a krevnímu cukru ( Page )

Připravte si zázvor podle starodávných receptur: Předejdete rakovině, artritidě, vysokému cholesterolu a krevnímu cukru

Magazín | 0 komentářů

Fermentované potraviny jsou velmi zdravé a stávají se na celém světě stále populárnějšími. Všichni dobře známe kysané zelí, kimči a kombuchu.

Ale víte, co přesně jsou vlastně fermentované potraviny?

Na tuto otázku vám rádi odpovíme.

Jsou to pochutiny, které prošly procesem laktofermentace, během kterého se přírodní bakterie živí obsaženým cukrem a škrobem, čímž vytvářejí kyselinu mléčnou.

Proces výroby je hodně o trpělivosti. Nějakou dobu totiž trvá, ale čekání rozhodně stojí za to.

Jak uvádějí odborníci, tento proces konzervuje potraviny a vytváří celou řadu prospěšných enzymů, vitamínů skupiny B a různých probiotik.

Zázvor

Zázvor je úžasný a dá se říct, že je jednou z nejzdravějších potravin na světě. Je známý tím, že snižuje zánět a bojuje proti rakovině.

A měli byste vědět, že má mnohé vlastnosti, díky nimž se jídlo stane zdravějším, když ho do něj přidáte.

Podle odborníků obsahuje gingerol, hlavní bioaktivní sloučeninu zodpovědnou za jeho protizánětlivé a antioxidační účinky.

Je ideální při léčbě jakékoli nevolnosti. Je také známo, že bojuje proti vysokému krevnímu cukru a zmírňuje rizikové faktory kardiovaskulárních onemocnění.

Dokonce snižuje hladinu škodlivého LDL cholesterolu v krvi.

Fermentovaná zázvorová limonáda

Budete potřebovat následující suroviny:

  • 2 polévkové lžíce nastrouhaného zázvoru
  • 2 polévkové lžíce cukru (např. třtinového nebo kokosového)
  • půl šálku čisté vody
  • asi litrová sklenice

Postup přípravy:

Voda, kterou použijete, by měla mít pokojovou teplotu, aby se cukr rychle rozpustil a aby se všechny suroviny dobře promíchaly.

Na hrdlo sklenice položte papír a látku a vše připevněte gumičkou.

Každých 24 hodin byste měli přidat další, čerstvě připravenou dávku.

Nic nevyhazujte, jen přidávejte.

Dobře promíchejte, sklenici zakryjte a nechte kvasit. Po nějaké době byste měli pozorovat, že směs začne bublat.

Poznámka: Ujistěte se, že kvas neplesniví.

Na konci týdne vám vznikne fermentovaná zázvorová limonáda, kterou je nutné přecedit. Následně ji můžete nalít do sklenice s vodou a popíjet. Používá se ke zklidnění žaludku.

Fermentovaný zázvor

Budete potřebovat následující suroviny:

  • oloupaný kořen zázvoru, nakrájený na plátky
  • 1 polévková lžíce
  • 1 polévková lžíce mořské soli
  • citronová šťáva

Postup přípravy:

Namočte zázvor nejdříve na 15 minut do vody. Pomocí kovové lžíce jemně seškrábněte slupku.

Množství zázvoru, které použijete, závisí na velikosti sklenice. V případě malé sklenice použijte zázvor o velikosti dlaně.

A pamatujte – pokud použijete větší sklenici, přizpůsobte množství kurkumy a mořské soli.

Vymačkejte asi pět citronů, abyste získali dostatek šťávy nutnou k zalití zázvoru, a postupně přimíchejte ostatní suroviny.

Vzniklou směs přelijte do sklenice a vzduchotěsně uzavřete. Nechte kvasit při pokojové teplotě asi dva týdny.

Fermentovaný zázvor můžete podávat jako přílohu s téměř každým jídlem. Vyhněte se vaření, pokud chcete získat všechny zdravotní přínosy plynoucí z procesu fermentace.

Fermentované potraviny a trávení

Tím, že si pochutnáte na kvašené potravině, „pošlete“ do trávicího systému tolik potřebné probiotické bakterie, které v něm nastolí rovnováhu.

Jak uvádějí odborníci, díky rovnováze prospěšných bakterií ve střevech a trávicím enzymům dochází ke správnému vstřebávání živin do organismu.

Fermentované potraviny jsou proto velice zdravé!

Je prokázáno, že kromě zažívání příznivě ovlivňují i imunitu, pomáhají při tvorbě protilátek a posilují přirozenou obranu těla proti nemocem.

Věříme, že byl pro vás tento článek užitečný. Nezapomeňte ho sdílet se svými přáteli a rodinou.

Zůstaňte zdraví!

Zdroj: healthylifetricks.com

0 komentářů

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..



Výběr příspěvků

Nejnovější příspěvky

Kustovnice čínská (Goji)
Včelí med

Včelí med

Květový či lesní med? Květové medy mají světlejší barvu, jsou snadno stravitelné díky vyššímu obsahu glukózy...

Pin It on Pinterest