léčí tlumí křeče v trávicím ústrojí, tlumí nadýmání, tlumí kašel, zvyšuje tvorbu mateřského mléka. Fenykl je dvou letka, někdy i trvalka. Má dužnatý kořen a až 2 m vysoký stonek, přímý, jemně rýhovaný. Má niťovité listy s blanitými stopkami. Žluté květy rostou v bohatých okolících. Plodem je podlouhlá dvounažka žlutošedé barvy. Má charakteristickou vůni a chuť.

 

Účinky:fenykl2

  • nadýmání
  • trávení
  • křeče žaludku
  • křeče střev
  • tvorba trávicích šťáv
  • kojení
  • mateřské mléko – stimulace tvorby
  • zahlenění, hleny
  • kašel
  • nemoci močopohlavního systému
  • zrak – podrážděné, unavené oči

Používané části:

Užívá se především plod. K okamžité spotřebě (v kuchyni) se dají použít i listy. Občas se používá i kořen.

 

fenyklLéčivé vlastnosti:

Semeno se používá proti nadýmání, ke zlepšení trávení, proti křečím v žaludku a střevech. Fenykl zlepšuje tvorbu trávicích šťáv. Dále se fenykl používá do kojicích čajů, neboť krom výše uvedeného i zvyšuje tvorbu mateřského mléka. Fenykl dále tlumí kašel, podporuje vykašlávání hlenů. Fenykl se též použív á jako tonikum pro slezinu a ledviny a při onemocněních urogenitálního traktu. Zevně se fenykl používá k výplachu unavených a podrážděných očí.

 

Způsob použití:

Používají se drcená semena, tedy prášek. Denní dávkaje až 10 gramů, rozdělená do tří. Dá se užívat jak čistý prášek,tak podrcená semena adělat z nich nálev.Obojí lze přidávat do směsí.Prášekse dá též rozmíchat v mléce a vypít. V praxi se nadrtí (v hmoždíři) jedna kávová lžička, přelije se asi 2-3 dl vroucí vody a nechá se 10 minut vyluhovat. Užívá se 2-3krát denně. Z celé čerstvé natě lze dělat i tinkturu, která se přidává do směsi žaludečních tinktur. Kořen se používá k léčení močového traktu, při močových kaméncích. Kvýplachům očí se používá dobře přefiltrovaný nálev fenyklu a světlíku (případně měsíčku) v poměru 1 : 1.

 

Kontraindikace:

Fenykl nemá žádné kontraindikace a užíva se i do čajů pro malé děti a kojící matky. Nesmí se však užívat příliš vysoké dávky, zvláště v těhotenství.

 

Použití v kosmetice:

Fenyklový nálev se užívá jako pleťová voda pro mastnou pleť. Dále jako přísada do vlasových vod k mytí vlasů. Silice izolované z fenyklu se dávají do zubních past, ústních vod, mýdel i vod po holení.

 

Použití v kuchyni:

Kořeny se kdysi vařily jako zelenina. Sušené stonky mají použití v provensálské kuchyni. Měkké listy a vrcholky se používají k ochucení salátu ajídel. Jsou výborné na balkánské a řecké sýry. Slouží jako přísada do polévek, omáček, rybích jídel. Fenykl má samozřejmě své upotřebení i v cukrářství i pekařství. Taktéž lzejeho aroma najít v nejrůznějších likérech.

 

Rozšíření a výskyt:

Fenykl je stará kulturní rostlina, která se hojně pěstovala ve starověku. U nás se pro léčivé užití pouze pěstuje v teplých oblastech, může však snadno zplanět. Divoce rostoucí rostliny lze najít v jižní Evropě. V Austrálii se stal invazivním plevelem. Roste všude tam, kde je dlouhé, suché, teplé léto.

 

Sběr:

Sbírají se hlavně plody – semena, a to druhým rokem až 2-3krát během sezony. Zralé trsy plodů odstřihneme a dáme sušit nad papír nebo do sáčků, abychom zachytili semena. Po úplném uschnutí je zdrhneme a oddělíme od zbytku stonků a listů. Semena se sbírají v druhá části léta, nejlépe ráno v časných hodinách.

 

Možnost záměny:

Možnost záměny s jinými okoličnatými rostlinami (planě a jedovatými rostoucími) je velká, proto sbírejme pouze fenykl, který si sami pěstujeme.

 

Pěstování:

Semena lze sehnat v každém dobrém zahradnictví. Pozor na záměnu s .bulvovýrn fenyklem“, který se pěstuje jako kořenová zelenina. Semena fenyklu se někdy v květnu, červnu sázejí do humózní, dostatečně vápenaté půdy. Fenykl vyžaduje teplé, slunné stanoviště, chráněné před větrem. Během sucha dobře zalévat. Malé sazeničky zavčas přesadit. Fenykl nemá růst v přílišné blízkosti kopru, neboť byliny se vzájemně
opylují. Fenykl se dobře množí samovýsevem.

 

Poznámky:

Ve světě se pěstuje mnoho různých odrůd fenyklu, které slouží zvláště pro potravinářský a kosmetický průmysl.

0 komentářů

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Nejnovější příspěvky

Pin It on Pinterest