Dary od přírody 9 Domácí bylinné masti 9 Návod na výrobu masti

Výroba domácích mastiček je celkem jednoduchá. Dříve se využívaly hlavně zvířecí tuky, dnes bychom raději měli sáhnout po čisté vazelíně.  Vezmeme si čtvrt kilové balení vazelíny, které přeložíme do hrnečku. K němu přisypeme vybrané sušené byliny. Všechno opatrně ohříváme ve vodní lázni (čili naši nádobu s budoucí mastí umístíme do větší naplněné vodou) a občas promícháváme. Celý proces by měl trvat přibližně dvě hodiny, během té doby by nám měly bylinky krásně zkřehnout. Budoucí mast přendáme do plátěného pytlíčku a vymačkáme do nádoby, abychom se zbavili rozdrobených bylinek a měli pouze dokonale hladkou hmotu. Při této práci musíme mít na rukou rukavice, abychom se neopařili. Vše je nutno provést relativně rychle, protože bylinkovou mast musíme ještě za tepla přendat do kelímků, aby nám nezatuhla.

Pokud chcete mast pořádně kvalitní a silnou, tak po dvouhodinnovém ohřívání nechte vazelínu spolu s bylinami ještě týden odstát. Občasně ji znovu zahřejte a promíchejte. Teprve potom to bude stát opravdu za to…

Samozřejmě můžeme se vcítit do role našich prababiček a místo moderních vynálezů sáhnout po starém dobrém sádle. V tomto případě musíme nejdříve sehnat a nebo si připravit dokonale čistou surovinu, bez soli, škvarečků a konzervátů – tudíž při domácí výrobě ještě horké sádlo přecedíme přes pláténko. Ztuhlý tuk vložíme do hrnce a rozpustíme tak, aby nedosáhl bodu varu. Pokud by se sádlo začalo škvařit, tak je celá práce zbytečná. Přidáme bylinky, rozmícháme a udržujeme pod teplotou sta stupňů patnáct minut. Pak hrnec odložíme na několik hodin, i když tradičně se nechával přes noc a celý proces zopakujeme s tím, že nakonec teplou mast přecedíme do mističek, které později uskladníme do chladu.

Pin It on Pinterest

Share This